8-10 porcijoms reikės 1 stiklinės grikių kruopų.
Kad grikiai gautųsi birūs, užpilu juos 2 st. vandens. Saikingai pasūdau, kaičiu puodą ir vandeniui užvirus, dengiu dangtį ir išjungiu ugnį. Po 15-20 min. grikiai jau būna išbrinkę ir nepervirę. Atvėsinu ir beriu į gilų indą. Grikiams vėstant susipjaustau daržoves:

Gūžines salotas – nedideliais kubeliais;
Agurkus arba cukinijas – griežinėliais;
Ridikėlius – rutuliukais;
Pomidorus – kubeliais.

Taip pat pasigaminu padažą, sumaišau 6 v.š. tyro aliejaus, 2 v. š. citrinos sulčių, 1 v. š. medaus, 2 skiltelių labai smulkiai sukapotas česnako skilteles, žiupsnelį kapotų kalendros lapelių (galima keisti gelsve ar petražolėmis).

Daržoves beriu ant grikių, pilu padažą ir iš karto tiekiu. Jei planuoju tiekti vėliau, padažą dedu į šaldytuvą ir pilu jį tik prieš pat valgant.

Taip pat galima gaminti salotas ir su perlinėmis kruopomis.

Druskos nededu, bet jei skonis pasirodytų prėskas – užsiberkite.