„Variklių džiazas danguje ir ant žemės!”- toks jau tradicija tapusio pramoginio renginio „Auto Jazz 2015“ šūkis, kviečiantis birželio 13 d. visus automobilių ir aviacijos technikos gerbėjus apsilankyti Molėtų aerodrome.

Pirmą kartą ne tik šiame renginyje, bet apskritai Lietuvoje ir, ko gero, Europoje, žiūrovai išvys automobilių flashmob‘ą, kai net dešimt automobilių vienu metu šokdins moterys.

„Mūsų renginio pavadinime yra paminėtas džiazas, todėl kiekvienais metais rengiame šokančių automobilių numerį. Pirmus dvejus metus automobiliai šoko džiazą, tą šokį atliko 3–4 vyrai kaskadininkai, trečiais metais jau norisi nustebinti kažkuo kitu, tad kilo mintis įtraukti į numerį moteris ir didesnį skaičių automobilių. Tad šiemet pirmą kartą šoks net dešimt automobilių ir juos šokdins ne kas kitas, o vairuojančios moterys“, - apie automobilių flashmobo idėją pasakojo viena iš renginio „Auto Jazz 2015“ organizatorių Joana Petkūnienė. Pasak renginio organizatorės, tai, ko gero, bus pirmas ne tik Lietuvoje, bet ir apskritai Europoje toks įvykis.

Automobilių flashmobe dalyvaus asociacijos „Autoledi“ narės. „Mes nesame profesionalios vairuotojos ar šokėjos, bet metame sau iššūkį ir parodysime, kad sugebame ne tik vairuoti, bet ir šokdinti automobilį. Mes moterys, tad į vairavimą žiūrime kūrybingai. Profesionalumo ar kaskadinių įgūdžių nepademonstruosime, bet šokį ruošiame tikrai gražų“, - pašokdinti automobilį susigundė ir pati J.Petkūnienė.

Pasak organizatorės, bandančios suvaldyti automobilį šokiui, sunkiausia išmokti sinchroniškumo, kai viską reikia atlikti sekundės tikslumu: „Tai pakankamai sudėtinga. Sudėtinga matyti kitą, važiuoti kartu, nespausti greičio pedalo, kai norisi, o judėti greta. Tai lengvas iššūkis“.

Pasirengti šokiui moterims padeda Sportinio vairavimo centro direktorius Andrėjus Savčenko, kuriam tokia užduotis teko pirmą kartą. „Kaip kiekvienas naujas šokis prasideda nuo to, kad jūs mokotės tam tikrų judesių, šokio žingsnelių, lygiai taip pat ir čia, mokomės tam tikrų veiksmų ir judesių“, - sakė vairavimo instruktorius.

Su dešimčia moterų dirbantis A.Savčenko sako, kad tam tikrų skirtumų tarp vyrų vairavimo ir moterų esti. Moterys emocionalesnės, vyrai agresyvesni, labiau linkę į avantiūras, todėl ir greičio pedalą spaudžia stipriau. „Moterys dažnai būna atsargesnės, bet kartais tas atsargumas atsisuka prieš jas pačias, kai nepakankamai ryžtingai priima sprendimus. Kita vertus, vyrai ne tokie atsargūs, bet tai irgi jiems pakiša koją, kai jie nepagrįstai rizikuoja. Kartais moterys šiek tiek kitaip suvokia situaciją, o kadangi gatves projektuoja ir visas instrukcijas rašo vyrai, atsiranda tam tikrų nesusipratimų. Pavyzdžiui, parkavimas. Moterims sudėtingiau išmokti parkuotis, nes jos kitaip suvokia erdvę. Bet kai išmoksta ir pripranta - puikiausiai parkuojasi“, - pastebi vairavimo instruktorius.

Skiriasi ir darbo metodai. „Kartais reikia parinkti kitokį žodį, kad suprastų. Kartais moterims reikia ilgiau paaiškinti, bet, kita vertus, jos viską atlieka stropiau“, - teigia A.Savčenko.

„Auto Jazz 2015“ pasiūlys ir daugiau reginių. Ant žemės aerodromo erdvės dalį nuklos didelė netradicinės, senovinės ar kaip tik šiuolaikiškai tobulintos technikos paroda. Tradiciškai bus surengtos automobilių garso (dB Drag) varžybos. Akrobatinio skraidymo pasaulio ir Europos čempionatų prizininko Eltono Meleckio specialiai renginiui paruoštą programą lydės parasparnių, sportinių, ultra lengvųjų lėktuvų, danguje šokančių sraigtasparnių pasirodymai ir intrigas žadantis „oro mūšis“.

Moterys šokdins automobilius

Renginyje „Auto Jazz 2015“ bus ir daugiau pramogų. Žiūrovai turės galimybę pažvelgti į renginio erdvę iš sraigtasparnio, sudalyvauti įvairiose renginio erdvėje siūlomose pramogose ir konkursuose. Viena iš naujienų programoje – orientavimosi varžybos Molėtų regione, kurios ne tik patikrins vairavimo, orientavimosi įgūdžius, bet kartu ir atskleis pačias gražiausias Molėtų krašto vietas. Organizatoriai užsimena, kad varžybų nugalėtojų laukia dėmesio verti, kiekvienam vairuotojui aktualūs prizai.

Atvykstantiems į šį renginį su visa šeima – dar viena organizatorių staigmena. Šių metų programą gerokai išplėtė pramogos vaikams atskiru pavadinimu – vaikų festivalis “Kukulūzas”. Tam tikromis valandomis mažųjų renginio lankytojų lauks specialiai jiems paruošta programa su mylimais atlikėjais ir animaciniais herojais: “Olia lia vaikai” choras, Laura Remeikienė su dukra, Vaida Genytė, Mantas Wizard, Kempiniukas Plačiakelnis, Mikimauzė Minė, Haribo meškiukas ir kiti. Visa tai – specialioje „Kukulūzas“ programoje.

Visos dienos atrakcijas renginyje vainikuos Lemon Joy koncertas, tradicija tapęs dovanų lietus – net 4 000 prizų iš dangaus!