Redakcijos darbuotojams ji pasakojo nugirdusi dviejų turgaus prekeivių pokalbį: nors lentelė prie braškių rodo, kad jos augintos Lietuvoje, išties tai – lenkiškos braškės, kurių ji pirkusi vaisių ir daržovių bazėje. Taip pat skaitytoja klausė, kaip atskirti lietuviškas braškes nuo kitų šalių produkcijos.

DELFI apsilankė Halės turguje, tačiau pardavėjai papasakoti apie turimas prekes nenorėjo. Atsirado atsirado sakančių, jog turguje šiuo metu dažniau galima rasti lenkiškų – ne lietuviškų – braškių. Viena pardavėja pripažino, kad metai braškių augintojams išties prasti. „Nei šilta, nei šalta, o saulės irgi buvo mažai. Lietuviškos braškės dar tik noksta“, – pasakojo Klementina.

Ji suabejojo ir lietuviškų braškių pardavėjais: „Nežinau, iš kur jie tas uogas traukia. Tačiau aišku viena: arba turi didelius šiltnamius ir jas nokina po stogu, arba įžūliai meluoja pirkėjams.“

Bent jau šiuo metu apie braškių kilmę galima spręsti iš jų kainos arba šiek tiek plačiau pasidomėjus jų kilmės vieta.

„Jei pardavėjo paklausite, kur jis braškes augino, Lietuvoje augintų braškių savininkas tikrai nepasimes ir papasakos apie ūkį, žinos visokių smulkmenų, pavyzdžiui, kuo tos braškės tręštos,“ - tikino prekeivė. 

Halės turgavietėje pavyko aptikti prekeivių, kurie sakė, jog jų braškės augintos ūkyje Rokiškio rajone ar Salininkuose.

Jei orai bus tragiški, braškės kainuos kaip bulvės

Antras kriterijus – kaina. Lenkiška produkcija yra daug pigesnė nei lietuviška: iš Lenkijos importuotos braškės kainuoja nuo 1,5 iki 2 eurų. Vietinių ūkininkų produkcija yra kiek brangesnė: kilogramas gali kainuoti nuo 2,5 iki 3 eurų ir daugiau.

„Kainos išties nukrito. Priežastis – oras: kai taip lyja, braškės ima pūti, taigi jas reikia parduoti kuo greičiau“, – sakė prisistatyti nenorėjusi pardavėja. Kita jai pritarė ir tvirtino, kad jei toks oras laikysis, tai lietuviškos braškės bus labai pigios: „jos išnoks greitai, pus taip pat greitai, taigi reikės jas parduoti kaip įmanoma greičiau.“ Pardavėja Karina prognozuoja, kad po savaitės ar kelių kainos gali dar sumažėti.

Braškių kainą lemia ir rūšis, tačiau tendencijų, kurios rūšys brangesnės, apsakyti neįmanoma. Pardavėja Karina sakė, kad jos parduodamos mažosios žemuoginės braškės yra kiek pigesnės už kitas rūšis, tačiau nuo braškių saldumo ar rūgštingumo kaina nepriklauso.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)