Kai dėl pasikėsinimo įžeisti prezidentę prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, kliuvo ir šiam tyrimui vadovaujančiam bei jį kontroliuojančiam prokurorui Pauliui Paukščiui – pareigūnui taip pat buvo nusiųstas laiškas, kuriame šis buvo išvadintas „teisės profanu“.

Už tai, kad pasikėsino įžeisti D. Grybauskaitę ir įžeidė P. Paukštį, I. Gedvila trečiadienį stojo prieš Vilniaus miesto apylinkės teismą – jam iškeltą baudžiamąją bylą pradėjo nagrinėti teisėja Sonata Raupėnaitė-Lekarauskienė.

Tačiau kol kas nesėkmingai – I. Gedvila pareiškė, kad dar nėra kaltinamasis, nes negavo kaltinamojo akto bei panoro nušalinti ne tik byloje valstybinį kaltinimą palaikantį prokurorą Justą Gurecką, bet ir visą Vilniaus apylinkės prokuratūrą.

Kaltinamasis teigė, kad prokuroras yra šališkas, nes byloje gina nukentėjusiuoju pripažintą savo kolegą P. Paukštį, o visa prokuratūra jam esą gali kerštauti, nes dar prieš penkerius metus jis buvo prašęs pradėti ikiteisminį tyrimą dėl policijos pareigūnų veiksmų, bet tyrimas taip ir nebuvo pradėtas.

Teisėja tokius I. Gedvilos teiginius pavadino deklaratyviais – jis nepateikė jokių įrodymų, kuriais remiantis būtų galima svarstyti prokurorų nušalinimą nuo baudžiamosios bylos nagrinėjimo ir čia pat teismo salėje pasiūlė kaltinamajam įteikti kaltinamąjį aktą, kuris jis jau anksčiau turėjo būti gavęs elektroniniu paštu (pats taip pageidavo).

I. Gedvilos bylą teismas ketina pradėti nagrinėti po mėnesio. Tačiau į posėdžius prezidentė nebus kviečiama – jai nebuvo žinoma, kad kaltinamasis buvo parašęs laišką į Prezidentūrą. Kanceliarijos darbuotoja Genė Lukaševičienė tyrėjams yra sakiusi, kad visi laiškai, kurių turinys prieštarauja moralės normoms, yra persiunčiami Vadovybės apsaugos departamentui. Čia dirbantys pareigūnai informaciją apie pasikėsinimą įžeisti prezidentę perdavė prokurorams.

„Perduodami laišką VAD nesiekėme, kad būtų pradėtas I. Gedvilos baudžiamasis persekiojimas“, – pažymėjo Prezidentūros atstovė.

Bylos duomenimis nustatyta, kad elektroninį laišką į Prezidentūrą I. Gedvila atsiuntė dar praėjusių metų sausio 8-ąją. Jame vyras šalies vadovę išvadino ne tik „komuniaga“, bet ir kitais labai įžeidžiančiais ir necenzūriniais žodžiais.

Kai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas, elektroninis laiškas atskriejo ir į prokuroro P. Paukščio paštą. „Ponas Paukšty – teisės profane, nedėk kiaušinių, kur jie teršia aplinką, t. y., negimdyk teisės iš neteisės. (…) Pastaba: dėk parašą be tokių didelių sparnų, nes skristi vis tiek nesugebi.“

Ikiteisminio tyrimo metu I. Gedvila nepripažino kaltės – jis teigė, kad buvo įsitikinęs, jog laiškas prezidentės nepasieks. „D. Grybauskaitės nei kaip žmogaus, nei kaip piliečio, nei kaip prezidentės neįžeidžiau“, - nurodė jis.

Vyras taip pat prisipažino, kad piktą laišką į Prezidentei parašė šiai nusprendus išimtine tvarka nesuteikti pilietybės šokėjai iš JAV Isabellai Tobias.

I. Gedvila taip pa nurodė, kad nesupranta jam pateiktų kaltinimų, o skirtos kardomosios priemonės – rašytinio pasižadėjimo neišvykti – nesilaikys ir pažeidinės. Jis taip pat patikino, kad savo poziciją išsakys teisme.

Tai jau ne pirmas kartas, kai I. Gedvila turi nemalonumų dėl šalies vadovei išsiųstų laiškų – 2010 m. teismas jam skyrė baudą už tai, kad šis šalies vadovę pasisiūlė pamylėti.