Gegužės 23 dieną Vilniuje į Vingio parką sugūžės visi riedutininkai, norintys pademonstruoti miklias kojas, greitį ar drąsą. Šeštadienį čia vyks riedučių šventė „Riedantis Vilnius‘2015“.

Šventės metu vyks riedutininkų turnyras, kuriame dalyviai demonstruos savo techniką, aistrą, greitį ir jėgą. Turnyras atviras – jame dalyvauti gali ir mėgėjai, ir profesionalai. Riedučių šventėje užsiregistravę dalyviai rungsis sprinte, slalome, šuoliuose į aukšti ir specialioje estafetėje kartu su savo komanda.

Važinėjimas riedučiais, ne vienam primenantis vaikystę, šiandien vis dažniau tampa laisvalaikio ir fizinio aktyvumo deriniu, kurio dėka treniruojamos net kelios raumenų grupės.

Pirmieji riedučiai patentuoti dar Šerloko Holmso laikais, XIX amžiuje, Anglijoje, o jų pradininku laikomas Džeimsas Plimptonas, kuris Niujorke patentavo savo išradimą – keturrates pačiūžas su dviem ašimis. Prasidėjus „disko“ erai, 80-taisiais praėjusio šimtmečio metais, riedučiai pavergė visų širdis.

Sparčiai populiarėjant riedėjimui buvo atrastas naujas riedučių pritaikymas. Jie ne tik tiko šokiams, bet ir šuoliams per tramplynus, todėl juos itin pamėgo ir didžioji dalis ekstremalios kultūros pradininkų. Su jais buvo pradėta lengviau ir greičiau judėti gatvėse, daromi triukai, o kartu su riedučių sportu ir šokiais susiformavo naujas gatvės riedėjimo stilius (angl. street style).

Toks stilius tuomet nepatikto miestų valdžiai ir buvo paskelbtas „už įstatymo ribų“, atsirado specialūs ženklai, draudžiantys važinėti riedučiais. Valdžios pasipriešinimas kuriam laikui pristabdė riedučių plitimą.

Nauja beprotiška riedučių era prasidėjo 90-taisiais metais ir siejama su „bleidų“ (ratukinių pačiūžų) atsiradimu. Tai - daug patogesni riedučiai su kietu batu ir viena eile pritvirtintų ratukų, pilnai pritaikyti gatvėms, kliūtims, laiptams ir triukams.

Nuo 90-ųjų riedučiai iš didžiosios pasaulio scenos niekur nedingo, tačiau jų populiarumas – permainingas. Prieš keliolika metų be riedučių savo vaikystės neįsivaizdavo didžioji dauguma lietuvių, vėliau šis pomėgis kiek prigeso. Šiandien važinėjimo riedučiais mada vėl sugrįžta į miesto gatves bei parkus ir ypač dažnai pavergia jaunuolių sielas ir laisvą laiką.

Važinėjimas riedučiais tapo ne tik pramoga, bet ir transporto priemone, leidžiančia lengviau judėti miesto gatvėmis ir prisidedančia prie ekologinės idėjos skatinimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)