Visų pirma, jau iš esmės aiškūs trijų didžiųjų miestų rezultatai. Artūras Zuokas nukarūnuotas – beveik neabejotina, kad Vilniaus meru išrinktas Remigijus Šimašius. Kaune nukarūnuotas Andrius Kupčinskas – konservatorius pats pripažino, kad Visvaldas Matijošaitis jį nurungė. Na, o Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pateisino favorito vardą ir nugalėjo Agnę Bilotaitę.

„Manau, tos proporcijos gali keistis, bet tendencija akivaizdi“, - vertindamas lig šiol turimus rinkimų rezultatus DELFI teigė M. Jastramskis.

Išskiria Kauną

Pašnekovas išskiria Kauno atvejį: konservatoriai prarado savo tvirtovę. „Štai, kas būna, kai užmiegi ant laurų“, - sakė M. Jastramskis.

M. Jastramskis teigia, kad laikinojoje sostinėje susiklostė gana dėsninga situacija: anksčiau visi, kurie nemėgo Kauną savo pamatu laikiusių konservatorių, balsuodavo už skirtingas politines partijas, tad balsai išsiskirstydavo. Kai konservatoriams atsirado reali alternatyva, visi kurie, nenori balsuoti už Tėvynėą sąjungą-Lietuvos krikščionis demokratus, rinkosi alternatyvą – tai yra V. Matijošaitį ir visuomeninį komitetą „Vieningas Kaunas“.

Politologas skeptiškai vertina ir konservatorių pastangas prieš antrą turą, kai visame Kaune pasirodė plakatai apie V. Matijošaičio tarnybą sovietmečiu milicijoje.

„Tie plakatai su milicininkais ir patriotais buvo nevykę“, - sakė M. Jastramskis, pridūręs, kad V. Matijošaitis neturi neigiamo šleifo ir veikiausiai Kaune nėra daug žmonių, kurie šio verslininko nemėgsta.

„Kartą milicininkas – amžinai milicininkas“, „Kovo 15-ąją renkiesi tarp patrioto ir milicininko“, - buvo skelbiama A. Kupčinsko pakatuose Kaune. Juose buvo matoma milicininko kepurė raudoname fone.

Konservatorių pasipiktinimą sukėlė tai, kad V. Matijošaitis dirbo ne paprastu milicininku, o politiniams reikalams.

Naujiena Kėdainiuose

TSPMI dėstytojas atkreipia dėmesį į Kėdainius. Darbo partijos tvirtovėje „darbietė“ Nijolė Naujokienė. Ji prieš Laisvės sąjungos kandidatą Saulių Grinkevičių pirmauja vos 300 balsų persvara, ir visa ši persvara susidarė dėl gerokai didesnio „darbietės“ šalininkų aktyvumo išankstiniame balsavime.

„Tai rodo, kad Kėdainiuose nėra viskas iki galo aišku. Manau, laimės jų kandidatė, bet labai įdomu, kad pasipriešinimas toks. Kėdainiai – visiškas bastionas“, - stebėjosi M. Jastramskis.

Politologas neatmeta galimybės, kad Kėdainiuose teks perskaičiuoti balsus.

Įdomi padėtis Šiauliuose ir Panevėžyje

Pasak M. Jastramskio, įdomi padėtis gali susiformuoti Šiauliuose ir Panevėžyje. Šiauliuose pirmauja nepartinis Artūras Visockas, tačiau jo vadovaujamas visuomeninis komitetas taryboje turės tik 6 vietas (įskaičiuojant merą) iš 31. Tai reiškia, kad taryboje gali susiformuoti išrinktam merui nebūtinai palanki koalicija.

Panevėžyje laimi nepartinis Rytis Mykolas Račkauskas iš visuomeninio Povilo Urbšio rinkimų komiteto. Šiame mieste šis komitetas gali turėti 8 vietas, įskaičiuojant merą. Iš viso miesto taryboje 31 vieta.

„Šiuose miestuose jau po pirmojo turo matėsi, kad nemažai balsų nuėjo nepartiniams“, - sakė M. Jastramskis, pridurdamas, kad Panevėžyje ir Šiauliuose iš didžiųjų miestų labiausiai matysis, kaip veiks savivaldybių tarybos po reformos, įtvirtinusios nepartinių dalyvavimą savivaldos rinkimuose.

Visagine - įtariamosios pergalė

M. Jastramskiui šypseną kelia rezultatai Visagine – panašu, kad merės kėdę išlaikys areštinės gultus neseniai išbandžiusi Dalia Štraupaitė.

„Tvarkiečiai“, pirminiais duomenimis, antrajame ture gali tikėtis tik dviejų merų kėdžių. M. Jastramskio nuomone, tai tik patvirtina, kokių nuostolių partija patyrė pastaruoju metu – ir dėl korupcijos skandalo, ir dėl to, kad Valentinas ir Andrius Mazuroniai trenkė partijos durimis.

„Partijoje nėra viskas gerai. Iš kitos pusės – jie nieko nepadarė, kad savo įvaizdį pakeistų“, - konstatavo M. Jastramskis.