Bendrovė, susikūrusi kaip „RMD Technologies“, pritraukė Nyderlandų įmonės „FOBISS Holding BV“ investicijų ir tapo jos dalimi. Šiemet įmonė Danijos prekybos rūmų Lietuvoje buvo išrinkta inovatyviausiu verslo talentu.

„Mūsų sukurta sistema surenka istorinius duomenis iš verslo sistemų, fiksuoja dabarties įvykius ir pagal nustatytus parametrus per keletą sekundžių pateikia rekomendacijas“, - pateikto sprendimo esmę paaiškina Andrius Ojeras „FOBISS Holding BV“ pardavimų vadovas.

Pasak jo, sistema yra pritaikyta tiekimo grandinės valdymui ir gali dirbti finansų sektoriuje, mažmeninėje prekyboje, bet ruošiamas jos pritaikymas farmacijos ir energetikos srityse.

„Iš esmės, ši sistema gali pakeisti dalį analitikų, kurie anksčiau atliko skaičiavimus ir pateikdavo prognozes - turint sistemą, analitikų galima turėti minimaliai, jie turėtų patvirtinti sistemos rekomendacijas, - kalbėjo jis. - Įsivaizduokite didžiulę tiekimo bendrovę, kurioje šimtai žmonių priima tūkstančius sprendimų remdamiesi savo „asmenine patirtimi ar nuojautomis“. Įmonių vadovai kas mėnesį ar ketvirtį peržiūri veiklos rodiklius ir vertina, kaip galima padidinti pelnus, o kurių susitarimų – atsisakyti. Sistema leidžia šį procesą atlikti greičiau.“

Vienas pavyzdžių, kaip sistema yra pritaikoma finansų sektoriuje - bankomatų valdymas, kai planuojama, kiek, kokių nominalų grynųjų pinigų reikia turėti skirtingose aptarnavimo vietose skirtingu laiku.

„Kitas pavyzdys: degalinių tinklui reikia paruošti ribotą laiką galiojančių produktų, pavyzdžiui, salotų, o prekybos vietų yra 30-yje skirtingų šalies miestų. Įprastu atveju, darbuotojai žino, kad skirtingi įvykiai, tarkime, oro pasikeitimai, sporto žaidimai veikia produktų suvartojimą, ir priimdami sprendimus, vadovaujasi turima patirtimi. Viskas puiku, kol žmogus dirba, bet kai jis išvyksta atostogauti ir perduoda „estafetę“ mažiau šią sritį išmanančiam kolegai, situacija sudėtingėja. Sistema atostogų neišeis“, - kalbėjo A. Ojeras.

Jis dėsto, kad pasitelkus dirbtinio intelekto pagrindu sukurtos sistemos pagalbą, reikia ne tik mažiau įmonių analitikų, bet ir keičiasi jiems skiriamos užduotys.

„Jeigu vieni ar kiti veiksniai pasikartoja, analitikai turėtų tai pažymėti sistemoje, pavyzdžiui, kokį poveikį konkretaus produkto vartojimui turi orai ar sporto įvykiai – kitą kartą sistema šiuos veiksnius įvertins. Tai reiškia, kad reikės mažiau žmonių, atliekančių duomenų apdorojimo ir sisteminimo darbą, nereikės specifinio srities išmanymo – pakaks apmokyti dirbti su sistema“, - mano A. Ojeras.

Koks sistemos ir žmogaus smegenų panašumas?

Sistemos pagrindinis variklis yra pagrįstas dirbtiniu intelektu, kuris gali rasti logiką, įsiminti ir mokytis, apdoroti duomenis bei pateikti rekomendacijas, pasak A. Ojero, sistema veikia kaip žmonių smegenys – pagal sukauptą patirtį. Kuo daugiau jos prikaupta – tuo efektyvesnė ji tampa.

„Sistema į įvykius atkreips dėmesį ir, jei jie kartosis keletą kartų, juos įsidėmės ir rekomenduos priskirti veiksniams, lemiantiems vartojimą. Kaip ir žmogus, jeigu jis eis ir atsitrenks į stiklines duris, kitą kartą jis į jas atkreips dėmesį, bet jei jos bus praviros – viskas bus gerai, - sakė pašnekovas. - Mūsų didžiausia vertybė yra ta, kad sugebėjome dirbtinį intelektą pritaikyti tiekimo grandinei.“

Paklaustas, ar dėl šios sistemos įdiegimo buvo darbo netekusių žmonių, A. Ojeras sako, kad bendrovė šiuo metu dirba su augančiomis įmonėmis, tad jos darbuotojų neatleidžia, o plėsdamosios samdo mažiau.

Įmonė šiuo metu dirba su klientais iš Brazilijos, Rusijos, Jungtinių Arabų Emyratų, Beneliukso bei Lenkijos rinkose.

„Kitais metais planuojame eiti į JAV, Skandinavijos ir Vokietijos rinkas, taip pat tikimės pagelbėti vienai - dviems lietuviškoms įmonėms, pribrendusioms tokio tipo sistemoms“, - kalbėjo A. Ojeras.

Nors įmonė pritraukė kapitalo iš Nyderlandų, planuojama, kad jos mokslinė bazė, mokslo tyrimų ir eksperimentinės plėtros padalinys (MTEP) toliau liks Lietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)