Bent jau tokią informaciją tvirtina gavusios JAV slaptosios tarnybos.

Iš karto po išpuolių Prancūzijoje Jungtinių Valstijų nacionalinio saugumo agentūra gavo informacijos, kad džihadistų grupės lyderiai skelbia apie naują išpuolių seriją, skelbia „Bild“, remdamasis neįvardytais šaltiniais JAV žvalgyboje.

Esą išpuolių gali sulaukti kiti didieji Europos miestai, tarp kurių ir Roma, nors konkrečios informacijos apie tokius planus negauta.

JAV slaptosios tarnybos taip pat patvirtino informaciją, kad nukauti teroristai broliai Kouachi turėjo ryšių Nyderlanduose, skelbia „Bild“.

Virtinė teroro aktų ir incidentų prasidėjo Prancūzijoje trečiadienio rytą satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijos užpuolimu. Per tris dienas šalyje žuvo 17 žmonių, tarp jų – trys policininkai. Penktadienį per dvi operacijas trys teroristai buvo sunaikinti.

Kaip pažymi „Bild am Sontag“, NSA darbuotojams dar prieš kelis mėnesius pavyko pasiklausyti Artimuosiuose Rytuose siautėjančios teroristinės „Islamo valstybės“ grupuotės lyderių pokalbių, iš kurių sužinota, kad Europos laukia teroro banga, ir įvykiai Paryžiuje – jos pradžia.

Italijoje sustiprintas budrumas

LRT radijo bendradarbė Italijoje D. Lapėnaitė naujienų portalui LRT.lt pasakoja, kad Italijos žiniasklaida gausiai aptaria užsienio spaudoje pasirodžiusią informaciją apie amerikiečių žvalgybų perspėjimus dėl galimos grėsmės Romai ir Vatikanui.

„Cituojami Italijos saugumo pareigūnai, kurie teigia, kad krikščionybės širdimi laikomas Vatikanas ir amžinuoju miestu vadinama Roma seniai yra laikomi galimais teroristų išpuolių taikiniais, tačiau šiomis dienomis jie negavo jokių konkrečių pranešimų apie planuojamus išpuolius. Vis dėlto budrumo lygis yra pakeltas“, – sako D. Lapėnaitė.

Pavyzdžiui, sekmadienį Šv. Petro aikštėje Vatikane vykusioje popiežiaus maldoje buvo akivaizdžiai matyti daugiau ginkluotų policijos ir karabinierių pareigūnų. „Buvo griežčiau kontroliuojami įvažiuojantys automobiliai, daugiau policijos pareigūnų buvo galima sutikti prie Koliziejaus, ambasadų, traukinių stočių, oro uostų, kitų jautriais laikomų objektų, netgi dienraščių redakcijų“, – portalui LRT.lt iš Italijos kalbėjo D. Lapėnaitė.

Vis dėlto eilinių Italijos sostinės gyventojų ritmo padidintos saugumo priemonės esą nesutrikdė.

„Italijos žiniasklaidoje taip pat cituojamas Italijos vidaus reikalų ministras Angelino Alfano, kuris sakė, kad saugumo pajėgos jokių konkrečių pranešimų apie galimus išpuolius neturi, tačiau yra itin budrios. Ministras pabrėžia, kad šiuo metu nė viena demokratiška valstybė negali jaustis saugi nuo islamistų išpuolių rizikos“, – teigia D. Lapėnaitė.