Galima sakyti, kad Paryžiuje išpuolį prieš „Charlie Hebdo“ redakciją surengę teroristai prarado bet kokį patikimumą, jų motyvai nebuvo ir niekada nebus suprasti. Siaubo emocija neveda prie argumentų dėstymo ir bandymų suvokti, kaip mąsto agresorius, ji veda prie nukentėjusiųjų solidarumo ir bendro suvokimo, kad nuomonės laisvė Vakaruose yra didžiulė vertybė, kurią būtina ginti.

Išpuolis Paryžiuje buvo ir išpuolis prieš žiniasklaidos laisvę. Karikatūros, pasišaipymai, ironija gali daug kam nepatikti, tačiau nepasitenkinimo demonstravimas niekada neturi peržengti legitimumo ir teisėtumo ribų. Kad ir kokių tikslų siekia žudikai, geresnio pasaulio sukūrimas tikrai nėra vienas jų.

Ketvirtadienį Lietuvos žurnalistai ir politikai rinkosi prie Prancūzijos ambasados į akciją „Aš esu Charlie", skirtą žodžio laisvei palaikyti ir pareikšti užuojautą bei solidarumą su žuvusiaisiais Paryžiuje. Su susirinkusiais bendravo ir užuojautas priėmė Prancūzijos ambasadorė Maryse Berniau.

Ambasadorė pabrėžė, kad ši ataka primena visiems, kad pasaulis kartu turi kovoti dėl žodžio laisvės.

Maryse Berniau ir Vaidotas Beniušis
„Esame įpratę manyti, kad žodžio laisvė yra duotybė ir pamatinė vertybė, dėl kurios nereikia kovoti. Tačiau kiekvieną kartą, kai į ją pasikėsinama, žmonės stoja į kovą. Ir dabar prancūzai nori aktyviau prenumeruoti „Charlie Hebdo“. Tai daro netgi žmonės, kurie nesutinka su šio leidinio pozicija. Čia galėtume prisiminti Voltero mintį: „Galbūt aš nesutinku su Jūsų idėjomis, tačiau iki mirties kovosiu, kad galėtumėte jas išsakyti". Taigi po šios atakos dar labiau ginsime šią laisvę. Juk matome, kad šalyse, kuriose nėra žodžio laisvės, demokratija neegzistuoja“, - DELFI sakė ji. 

Pasak ambasadorės, šią teroro ataką Prancūzijos gyventojai priėmė labai asmeniškai. Ji taip pat dėkojo už parodytą solidarumą Vilniuje.

„Ši baisi ataka pataikė tiesiai į demokratijos šerdį. Visi šie žmonės (nužudyti - DELFI) buvo labai žinomi dėl savo sugebėjimo lengvai išreikšti rimtus dalykus. Jie mums suteikdavo vilties.Tikiu, kad kiekvienas iš mūsų jaučiasi praradę kažką labai artimo. Aš taip pat galvoju apie heroiškai mirusius policininkus, kurie bandė juos apginti“, - kalbėjo ji.

Viena iš akcijos rengėjų, Vilniuje dirbanti iš Prancūzijos kilusi žurnalistė Marielle Vitureau tvirtino, kad išpuolis suvienijo jos profesijos atstovus Prancūzijoje.

„Buvu nužudyti keturi geriausi karikatūristai Prancūzijoje, su kuriais užaugau, sekiau jų karikatūras, kaip jie nušviečia žinias, kas vyksta. Didelis šokas“, - Vilniuje kalbėjo žurnalistė.

Anot jos, šios šalies žiniasklaidos priemonės telkia pagalbą, kad kitą savaitę kioskuose pasirodytų trečiadieniais išeinančio „Charlie Hebdo“ numeris, nors jo redakcija ir neteko labai svarbių žmonių.

Akcijoje dalyvavo žymūs žurnalistai ir žurnalistų bendruomenės atstovai - Rytas Staselis, Audrius Matonis, Edmundas Jakilaitis, Lina Kairytė, Jonas Staselis, Vykintas Pugačiauskas, Rita Miliūtė, Andrius Vaišnys, akciją suorganizavę Vaidotas Beniušis ir prancūzė žurnalistė Marielle Vitureau.

Prisijungė ir TS-LKD pirmininkas Andrius Kubilius, europarlamentaras Gabrielius Landsbergis, liberalas Remigijus Šimašius.

Dalyvavusieji uždegė žvakutes ir atsinešė pieštukus - žurnalisto darbo įnagio simbolį.

Daugelis buvo pasirengę Vakarų palaikymo akcijose ir socialiniuose tinkluose išplitusius plakatus su užrašu "Je Suis Charlie"

Prisimenant nužudytuosius Paryžiuje, reikia neužmiršti ir kitų žodžio laisvės aukų. Tai žmonės, nužudyti visame pasaulyje, kai Danijos dienraštis „Jyllands-Posten“ išspausdino pranašo Mahometo karikatūras, su apsauga gyventi priverstas S. Rushdie, dėl jo knygų žuvę ir nukentėję žmonės, olandų režisierius Theo van Goghas, sukūręs filmą „Paklusnumas“ apie smurtą prieš moteris musulmoniškose bendruomenėse ir dar daug žmonių, ir daug kitų žmonių.

„Atakos prieš mūsų gebėjimą pasakoti istorijas nėra tik cenzūra, tai nusikaltimas prieš mūsų žmogiškąją prigimtį“, - sako S. Rushdie.

DELFI primena, kad trečiadienio vakarą dešimtys tūkstančių žmonių įvairiuose Europos miestuose rinkosi į taikias demonstracijas – gedulingus budėjimus, reikšdami solidarumą su satyrinio leidinio „Charlie Hebdo“ redakcija, prieš kurią šiandien įvykdytas kraupus teroristinis išpuolis, nusinešęs 12 žmonių gyvybes.

Šimtai žmonių, socialiniuose tinkluose perskaitę raginimus susirinkti, išėjo į gatves sostinėse, tarp jų Berlyne, Londone, Briuselyje, Madride, Romoje ir Vienoje, reikšdami savo pasibaisėjimą islamistų užpuolikų surengtomis žudynėmis Paryžiuje leidžiamo savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje.

Marielle Vitureau
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (759)