Lietuvos prekybos centrų darbuotojai jau dalyvavo Lietuvos banko organizuotose užsiėmimuose, šiuo metu tęsiami vidiniai mokymai. Pavyzdžiui, mokymus kasininkams, vadybininkams, salės darbuotojams bei parduotuvių apsaugos personalui dabar organizuoja „Rimi“ ir „Maxima“ prekybos tinklai. Jie yra paruošę darbuotojams bandomąsias kasas.

„Esame pasiruošę kelias bandomąsias kasas, kuriose mūsų kasininkai ruošiasi būsimoms operacijoms naująja valiuta. Bandomoji kasa paruošta taip, kad operacijos dviem valiutomis būtų kuo artimesnės tikrovei, modeliuojamos įvairios situacijos. Tad pagrindiniai mokymai yra susiję su darbu kasoje“, - komentavo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Giedrė Bielskytė.

„Maxima“ taip pat pradėjo mokyti darbuotojus ir tai vadina paskutiniu pasiruošimo euro įvedimui etapu.

„Iš pradžių bus apmokyti 26 vidiniai lektoriai keturiuose didžiuosiuose miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose, vėliau iki gruodžio mėnesio – dar beveik 4 tūkst. bendrovės darbuotojų. Iš viso „Maxima“ į kasininkų-pardavėjų, parduotuvių vadovų ir apsaugos darbuotojų, kurie tiesiogiai dirbs su naująja valiuta ir bendraus su klientais, parengimą ketina investuoti apie 50 tūkst. litų“, - dėstė „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė.

Šis prekybos tinklas darbuotojams taip pat įrengė mokomąsias kasas, kuriose jie gali treniruotis finansines operacijas atlikti naująja valiuta.

Dažniausiai prekybos centrai darbuotojus moko pastebėti eurų skiriamuosius ir saugos požymius, atlikti kasdienes operacijas.

Abu prekybos tinklai mokymus darbuotojams planuoja baigti iki gruodžio 1 d., nes tuomet prasidės pasiruošimas kalėdinei prekybai

Sunkiausios – pirmos 15 sausio dienų

Prekybininkai atvirauja, kad jiems sunkiausiomis bus pirmosios dvi sausio savaitės, kai jie yra įpareigoti priimti tiek litus, tiek eurus, o grąžą atiduoti tik eurais. Ruošiantis šiam laikotarpiui, prekybos tinklų darbuotojai mokomi ne tik konvertuoti valiutą, bet ir bendrauti su klientais, jiems išaiškinti konvertavimo procesą, atsakyti į jų klausimus.

„Nors siekiant palengvinti tinklo darbuotojų darbą, daugelis operacijų kasose bus atliekama automatiškai – tinklo kasos tam bus perprogramuotos ir parengtos, vis tik pereinamuoju laikotarpiu darbuotojai turės daugiau dėmesio ir laiko skirti kasdienėms finansinėms operacijoms, kainų etikečių keitimui, pagaliau daugiau laiko nei įprasta jie sugaiš bendraujant su klientais, teikiant jiems informaciją. Planuojama šiuo metu laikinai papildomai įdarbinti kelis šimtus naujų darbuotojų“, - kalbėjo R. Saulytė.

Kitas ne mažiau aktualus rūpestis – pasiruošti pakankamai grynųjų, kad pinigų pakaktų grąžai, todėl imamasi ir papildomų saugos priemonių, pavyzdžiui, didesnės parduotuvių apsaugos, dažnesnių inkasavimų.

„Planuojame visą procesą taip, kad grąžos eurais trūkumo tiesiog nebūtų. Mūsų kolegoms latviams tai puikiai pavyko, mes planuojame tam pasiruošti taip pat“, - sakė G. Bielskytė.

Be to, prekybos centrai investuos į naujus valiutos patikros aparatus, kurie leis nustatyti naujosios valiutos klastotes

Darbuotojus ruošia morališkai

Litą pakeitus euru, prekybininkai savo darbuotojus moko, kaip tinkamai elgtis konfliktinių situacijų ar nesusipratimų atvejais.

„Prioritetinį dėmesį skiriame darbuotojų parengimui bei apmokymui – kaip jie turėtų elgtis vienokiose ar kitokiose situacijose, kaip spręsti iškilusias problemas, bendrauti su klientais“, - sakė R. Saulytė.

Apie tokio pobūdžio mokymus kalbėjo ir kitų prekybos centrų atstovai.

„Planuojame pradėti mokymus darbuotojams, kurių temos bus kelios, tai – valiutos pažinimo ir galimų konfliktinių situacijų su klientais valdymas. Pirmiausia, siekiame, kad visi darbuotojai žinotų, kaip atrodo euro valiuta, nes jiems nuolat su ja reikės dirbti, o jei bus nesusipratimų, darbuotojai žinos, kaip juos suvaldyti“, - komentavo „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis.

„Kasininkai bus apmokomi kaip valdyti įvairias situacijas dviejų valiutų laikotarpiu, kaip atpažinti euro valiutos pinigus, ką daryti suklydus, kaip profesionaliai aptarnauti klientus, - kalbėjo prekybos tinklo „Iki“ viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis. - Pagrindinės mokymų temos: eurai, jų atpažinimas, darbas kasoje dirbant su dviem valiutomis, įvairių situacijų valdymas ir sprendimas, pinigų apskaita, saugojimas pagal įstatymus, darbas su nauja sistema.“

Prekybininkai žada, kad aktualią informaciją darbuotojams ir pirkėjams papildomai skelbs per parduotuvių vidinį radiją, darbuotojai galės sulaukti pagalbos paskambinę specialiai tam skirta linija.

Visgi, visi prekybininkai pereinamuoju prie euro laikotarpiu prašo pirkėjų supratingumo bei kantrybės, jeigu atsiskaitymo procesas užtruktų ilgiau nei įprasta.

Euras litą Lietuvoje pakeis nuo 2015 m. sausio pirmos dienos, neatšaukiamas keitimo kursas yra 3,4528 lito už vieną eurą.