Minėtai rizikos grupei priskiriamų asmenų (40–55 m. vyrų ir 50–65 m. moterų), priklausančių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos grupei, sveikatos stiprinimo tvarkos aprašas jau patvirtintas Sveikatos apsaugos ministerijoje. Naująjį įsakymą įpareigotos įgyvendinti pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigos bei savivaldybių visuomenės sveikatos biurai.

„Naujovė neabejotinai pasitarnaus tiems, kurie rūpinasi savo sveikata ir blaiviai suvokia esančias grėsmes. Vaistai, ligoninė – be šitų dalykų kartais jau nepavyksta apsieiti, tačiau būtina stengtis užbėgti rimtoms problemoms už akių, siekti padėti išsaugoti žmonėms jų gyvenimo kokybę. Nuoširdžiai tikimės, kad į naujosios tvarkos įgyvendinimą nebus pažiūrėta formaliai. Labai svarbu, kad didelę sveikatos stiprinimo priemonių naudą aiškiai suvoktų patys klaipėdiečiai, kad su jais bendraujantys šeimos gydytojai nepamirštų žmonių nukreipti pas mus“, – akcentavo Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro direktorė Jūratė Grubliauskienė.

Įstaigos vadovės teigimu, biuras nuo sausio 1-osios jau bus pasiruošęs priimti pirminių asmens sveikatos priežiūros centrų atsiųstus pacientus, sutikusius savanoriškai dalyvauti specializuotoje sveikatos stiprinimo ir mokymo programoje.

Visuomenės sveikatos specialistai organizuos ir grupinių užsiėmimų – paskaitų, mankštų, tačiau ypatingas dėmesys bus skiriamas darbui su kiekvienu atvykusiuoju atskirai.

Biuro darbuotojai atsiųstiems žmonėms sudarys individualius mitybos, fizinio aktyvumo planus. Konsultacijos, atsakymai į rūpimus klausimus, kūno masės analizė, kraujospūdžio matavimai ir kiti tyrimai – paslaugų, kurias planuojama teikti, spektras yra išties platus.

„Mūsų specialistų užduotis – įvertinus asmens sveikatos būklę pasiūlyti optimaliausią sveikatos stiprinimo programą, sekti, kad žmogus jos laikytųsi, suteikti tiek reikalingų žinių, tiek motyvacijos nepamesti „sveiko kurso“. Po metus truksiančio bendradarbiavimo su visuomenės sveikatos specialistais, pacientas vėl grįš pas savo šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs pasiektus rezultatus, arba paskatins pačiam toliau sveikai maitintis, judėti, stengtis vengti streso, arba pakartotinai siųs į mūsų įstaigą, kad įgūdžiai dar būtų gilinami ir rodikliai taptų geresni“, – aiškino J. Grubliauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją