Miestų – partnerių atstovai susitiks paminėti bendradarbiavimo sukakčių, atnaujinti ryšių, susipažinti su Klaipėdos plėtros naujienomis, aptarti ateities planų, kuriuos įgyvendinti galima pasitelkti bendrą patirtį ir idėjas.

Uostamiestis turi net 16 miestų partnerių. 25-erius metus Klaipėda bendradarbiauja su Karlskrona (Švedija) ir Kudži (Japonija), 20 metų – su Kotka (Suomija), 10 metų – su Odesa (Ukraina) ir Čingdao (Kinija). Klaipėdos miestai – partneriai taip pat yra Gdynė (Lenkija), Zasnicas, Manheimas ir Liubekas (Vokietija), Liepoja (Latvija), Debrecenas (Vengrija), Mogiliovas (Baltrusija), Kaliningradas, Čerepovecas (Rusija), Šiaurės Tainsaidas (JK), Klivlendas (JAV).

Šventėje dalyvaus ir partnerystės su Klaipėda siekiančio Gruzijos uostamiesčio Poti atstovai.

Šiuo metu miestų partnerių ryšiai atspindi bendrąsias Europos miestų decentralizuoto bendradarbiavimo tendencijas. Tarp svarbiausių miestų diplomatijos bruožų yra tarpusavio sąveikos arba abipusės naudos principas: abi savivaldybės gauna naudos iš bendradarbiavimo. Tai ne tik reikalingos žinios, reformos, investicijos į specialistų kvalifikaciją ir infrastruktūrą.

Tarptautinėje arenoje aktyvūs miestai padeda įgyvendinti šalies užsienio politiką, įtvirtinamas ir skleidžiamas teigiamas šalies įvaizdis, o miestui sukuriama tarptautinių susitikimų vietos reputacija, suteikiama galimybė specialistams ir gyventojams įsijungti į įdomią tarptautinę veiklą.

Klaipėdiečiai ir miesto svečiai kviečiami aktyviai dalyvauti Miestų partnerystės šventėje ir apsilankyti jos renginiuose.
Daugiau sužinoti apie uostamiesčio savivaldybės miestus – partneriais bus galima apsilankius lauko ekspozicijoje, kuri spalio 1-8 dienomis išsidėstyta Danės skvere prie paminklo „Arka“.

Spalio 8 d. 17-18.30 val. Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje bus pristatytos filmų ištraukos apie miestus – partnerius. Pamatyti visus filmus apie susigiminiavusius su Klaipėda miestus bus galima spalio 8-9 dienomis Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės bibliotekoje, Klaipėdos Kultūrų komunikacijų centre, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centre, o meninis filmas apie Manheimą bus rodomas S. Dacho namuose.

Spalio 8 d. 14 val. visi kviečiami į vargonininkės iš Liubeko Dagmar Koptein koncertą Klaipėdos universiteto Menų fakulteto koncertų salėje, o spalio 9 d. 17 val. – Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčioje.
Spalio 9 d. 18 val. Klaipėdos miestų partnerių iš Vokietijos filmų peržiūra Simono Dacho namuose, Jūros g. 7.

Tarptautiniu bendradarbiavimu suinteresuotų Klaipėdos institucijų, organizacijų, kultūros ir sporto kolektyvų, mokyklų, bendrijų, nevyriausybinių organizacijų atstovai kviečiami į konferenciją – atvirą diskusiją „Miestų tarptautinio bendradarbiavimo vaidmuo Europos ateičiai“, kuri vyks Klaipėdos Universiteto auloje spalio 10 d. 9 val. (Manto g. 84. 6korpusas).

Miestų partnerystės šventę vainikuos Draugystės koncertas, kuris vyks spalio 10-ąją, penktadienį, 18 val. Klaipėdos koncertų salėje. Koncerte dalyvaus įvairių žanrų atlikėjai iš Klaipėdos miestų partnerių, į šventę atvykę kartu su delegacijomis. Šis koncertas – dovana klaipėdiečiams, įėjimas nemokamas.

Už tarptautinį bendradarbiavimą ir Europos vienybės idėjų sklaidą 1999 m. Klaipėda buvo apdovanotas Europos Tarybos Garbės vėliava, 2001 m. - ET Garbės ženklu ir 2003 m. - ET Europos Prizu. Tai – aukščiausias apdovanojimas, kasmet skiriamas vienam iš ES miestų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)