"Jie (Rusija. - ELTA) nepaprastosioms situacijoms turi specialią ministeriją, specialią baltai dažytą techniką, baltus lėktuvus, sraigtasparnius ir automobilius. Kyla klausimas, kodėl karinius sunkvežimius reikėjo dažyti žiemos metu naudojamais baltais dažais. Esant reikalui, jie gali būti lengvai nuplaunami", - aiškino pareigūnas, pridūręs, kad Rusija turi stiprią sistemą ir patirtį teikiant realią humanitarinę pagalbą.

Anot V. Jahuno, tarp konvojaus vairuotojų nėra Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojų, o visi automobilius vairuojantys asmenys yra užsimaskavę kariškiai.

"Šią koloną veda per 1 000 karių. Pustuščiai "Kamaz" sunkvežimiai ir tūkstantis žmonių ruošiasi įvažiuoti į Ukrainą", - teigė SBU atstovas.

Rusija ramina JAV dėl konvojaus Ukrainai

Su JAV gynybos sekretoriumi Chucku Hageliu bendravęs Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu patikino, kad į Ukrainą siunčiamame konvojuje rusų karių nėra, remdamasi Pentagono pranešimu skelbia "Reuters".

S. Šoigu "garantavo", jog humanitariniame konvojuje nėra karių iš Rusijos, o pati sunkvežimių kolona nebus naudojama kaip pretekstas įsiveržti į Ukrainą.

JAV prezidento administracija vėlų penktadienio vakarą dar negalėjo patvirtinti Ukrainos prezidento pareiškimo, neva dalis į šalį įvažiavusios karinės technikos iš Rusijos buvo sunaikinta. Baltieji rūmai dar kartą įspėjo Maskvą nesiimti intervencijos į Ukrainą be Kijevo vyriausybės leidimo.

"Rusija neturi teisės siųsti mašinų, asmenų ar krovinių į Ukrainą be Ukrainos vyriausybės leidimo", - pranešė Baracko Obamos atstovė Caitlin Hayden.

A. Merkel ragina V. Putiną nebesiųsti ginklų į Ukrainą

Vokietijos kanclerė Angela Merkel kreipėsi į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, prašydama padėti numalšinti Ukrainoje susidariusią krizę ir nutraukti ginklų ir kovotojų siuntimą į šią šalį, informuoja "Reuters".

"Kanclerė išreiškė susirūpinimą Rytų Ukrainoje susidariusia padėtimi. Norėdama kuo greičiau paskelbti paliaubas, ji (A. Merkel, - ELTA) prezidentą (V. Putiną, - ELTA) paragino prisidėti prie krizės deeskalavimo ir paprašė nutraukti ginklų, kovotojų bei karinių patarėjų siuntimą į Ukrainą", - apie dviejų politikų pokalbį telefonu pranešė A. Merkel atstovas spaudai Steffenas Seibertas.

Vokietijos vadovė išreiškė viltį, kad iš Maskvos atvykęs Rusijos humanitarinis konvojus netrukus pasieks savo tikslą ir žmonių kančios bus nutrauktos.

Glaudesnius ryšius nei kiti Vakarų politikai su V. Putinu palaikanti A. Merkel šią savaitę teigė norinti konstruktyvaus dialogo su Rusija ir tikino esanti visada pasiruošusi bendrauti su Kremliaus vadovu. Rugpjūčio 17 dieną Berlyne aptarti Ukrainoje susidariusios padėties susitiks Rusijos, Prancūzijos, Ukrainos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai.