Nacionalinės gvardijos 1-ojo bataliono kariai, grįžę iš antiteroristinės operacijos zonos, kalba apie daugybines antiteroristinės operacijos organizavimo problemas. Apie tai pranešė antiteroristinės operacijos dalyvis, Nacionalinės gvardijos 1-ojo bataliono pirmosios kuopos vadas Vladimiras Babenka, perduoda „RBK-Ukraina“.

„Aukščiausia vadovybė nemoka nei įsakinėti, nei duoti komandų. Įsakymų nėra. Pagrindinė problema – situacijos nesuvokimas. Jie nesupranta, kas vyksta, jie kariauja praeities karų sąvokomis. Mes neturime klausimų specialiųjų pajėgų kariams, mūsų santykiai su „Berkut“ geri, tačiau mes turime klausimų aukščiausiai vadovybei“, - sakė V. Babenka.

Jo teigimu, problemų kelia ir antiteroristinės operacijos dalyvių statusas.

„Mums sako, kad jūs antiteroristinės operacijos dalyviais tapsite tada, kai ji baigsis. Nors mes žinome, kad pulkininkai, generolai, Aukščiausiosios Rados deputatai jau turi šiuos dokumentus“, - toliau aiškino V. Babenka.

Antiteroristinės operacijos dalyviai tvirtina, kad visiškai nesuderinti organizaciniai klausimai. Taip pat kyla klausimas dėl deklaruojamų ir realių atlyginimų neatitikimo.

„Mes ten tarnavome ne už pinigus, mes išvis nenorėjome šio klausimo kelti. Bet kai mes sužinojome, kad ten kariaujame už šešias grivinas per dieną... O mūsų lyderiai sako, kad mes gauname po tūkstantį grivinų per dieną... Tačiau esmė visai ne piniguose, esmė tame, kad Ukrainai reikia keistis“, - sako Nacionalinės gvardijos 1-ojo bataliono pirmosios kuopos vadas V. Babenka.

Klausimų kelia ir tiesiogiai ties fronto linija esančių padalinių aprūpinimas. Karių teigimu, pagrindinis šių jų pasisakymų tikslas – visuomenės atsakas į šias problemas. Pagrindinis antiteroristinės operacijos karių reikalavimas – kardinalus kariuomenės ir kitų žinybų, susijusių su antiteroristine operacija, aukščiausių vadų pakeitimas.