Tyrimas grįstas kortizolio lygiu kraujyje, informuoja deseretnews.com.


Kortizolis – streso hormonas. Pensilvanijos universiteto mokslininkai matavo kortizolio lygį 122 asmenims. Paaiškėjo, kad žmonės kur kas mažiau streso patiria darbe nei namuose.

Tyrimas bus išspausdintas leidinyje „Journal of Science and Medicine“.
Didesnį stresą namuose patiria ir vyrai, ir moterys, tik moterys darbe jaučia didesnę atsvarą. Moterys jaučiasi laimingesnės darbe, o vyrai laimingesni namuose.

Tyrimo duomenimis, turintys vaikų darbe mažiau atsigauna nuo streso, lyginant su vaikų neturinčiais žmonėmis.

Tyrime dalyvavo įvairaus išsilavinimo, įvairių profesijų vyrai ir moterys. Panašus kortizolio lygis ir darbe, ir namuose buvo tik daug uždirbančių asmenų.

Tyrimui vadovavusi profesorė Sarah Damaske negalėjo paaiškinti, kodėl dirbančių žmonių fizinė ir psichinė sveikata yra geresnė už tų, kurie nedirba. Anot jos, yra teorijų, kad vadovaujantis socialinėmis ir kultūrinėmis normomis, samdomas darbas vertinamas, o pavyzdžiui, namų ruošos darbai, kuriuos dažniausiai atlieka moterys, yra nevertinami.

Kito apie darbo naudą atlikto tyrimo duomenimis, net ne itin mėgstamą dirbusios moterys, paklaustos, kodėl paauginusios vaikus nori grįžti į darbą, atsakydavo, jog nori dirbti ne tiek dėl pinigų, kiek dėl jaučiamo pasididžiavimo.

Pirmojo tyrimo dalyvių klausė, kaip jie jaučiasi, na ir dauguma atsakė, kad savaitgalį jaučia mažiau streso nei per darbo savaitę. S. Damaske teigimu, įsigilinus aišku kodėl: „Darbas žmogui naudingas, bet neretai <...> sunku prie jo priderinti asmeninį gyvenimą. Reikia pagaminti vakarienę, reikia padėti vaikams padėti paruošti namų darbus, skalbiniai patys neišsiskalbia. Manau, darbo dienomis įtampą didina žinojimas, kad reikia viską spėti, o savaitgalį šito (skubėjimo) nėra.“

Pernai tyrimų organizacija „Pew Research Social and Demographic Trends“ išspausdino tyrimą apie šiuolaikinius tėvus ir pastebėjo, kad dabar tėvų ir motinų vaidmenys yra panašesni nei anksčiau – vyrai atlieka daugiau namų ruošos darbų, prižiūri vaikus, o moterys dažniau eina į darbą. Tiesa, tyrėjai pabrėžia, kad apibendrintai moterys namams ir vaikams skiria daugiau laiko negu vyrai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)