Ukrainos milijardierius ir buvęs šalies užsienio reikalų ministras Petras Porošenka pirmojo savo vizito ketina vykti į separatistinių neramumų apimtą Donbaso regioną.

Negalutiniais centrinės rinkimų komisijos duomenimis, už P. Porošenką balsavo daugiau kaip 57 proc. rinkėjų, už artimiausią varžovę ir buvusią Ukrainos premjerę Juliją Tymošenko - vos 13 proc. Aktyviausiai savo nuomonę reiškė vakarinės Lvovo srities rinkėjai, kur piliečių aktyvumas siekė net 76 proc. Odesoje prie balsadėžių susirinko 47 proc. rinkėjų, o balsavimo aktyvumas visos šalies mastu viršijo 60 proc. Centrinės rinkimų komisijos pavaduotojas Andrejus Magera pranešė, jog rinkimų procesas organizuotas laikantis visų šalies įstatymų ir tarptautinių standartų, todėl abejoti jų teisėtumu nėra jokio pagrindo.

"Rinkimai surengti laikantis tarptautinės teisės standartų ir Ukrainos teisės aktų", - pabrėžė A. Magera.

Nepaisant to, rytinių Luhansko ir Donecko regionų separatistai smarkiai sutrukdė proceso organizavimą Donbase. Donecko regione iš viso veikė tik 7 iš 12 balsavimo apygardų, o Donecko mieste balsuojama iš viso nebuvo.

Duodamas savo pirmąjį interviu kaip faktinis prezidentas, P. Porošenka pažadėjo dėti visas pastangas krizei šalyje spręsti ir tikino niekada nepripažinsiantis Krymo okupacijos.

"Mano pirmieji sprendimai bus nukreipti karui ir chaosui šalyje nutraukti, taikai atnešti ir laisvai Ukrainai sujungti. Tikiu, kad mūsų ryžtingi sprendimai duos greitų rezultatų, - kalbėjo P. Porošenka. - Visada esame pasiruošę kalbėti su tais, kurie į rankas neima ginklų. Jiems užtikrinsime saugumą, teises, įskaitant ir kalbėjimą ta kalba, kuria jie nori".

Būsimasis prezidentas taip pat pabrėžė būtinybę pagerinti santykius su Rusija ir pažadėjo sieksiantis naujos saugumo sutarties su Maskva. Palaikymą demokratiniam rinkimų procesui Ukrainoje išreiškė ir JAV prezidentas Barackas Obama bei Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague'as, šį žingsnį pavadinę "ryžtingu sprendimu" ir "svarbiu žingsniu į priekį".

P. Porošenko jau kalba kaip Ukrainos prezidento rinkimų nugalėtojas

Suskaičiavus daugiau nei 25 proc. Ukrainos prezidento rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, pergalę jau pirmame ture turėtų švęsti Petro Porošenko, vienas aktyviausių Maidano politikų, ne kartą ėjęs ministro pareigas. Pergalę Kijevo mero rinkimuose švenčia ir P. Porošenko rėmęs Vitalijus Klyčko.

P. Porošenko jau pasveikino ir antrą vietą užėmusi buvusi Ukrainos premjerė Julija Tymošenko. Būsimas šalies lyderis sako, kad jo, kaip prezidento, pirmoji misija bus „užbaigti karą ir atnešti taiką“ šaliai. P. Porošenko žada pirmiausia vykti į neramumuose skęstantį Donbasą, o svarbiausiu užsienio politikos tikslu vadina glaudesnius ekonominius ir politinius ryšius su Vakarais.

„Pirmieji žingsniai, kuriuos žengs visa mūsų komanda prezidento poste, bus skirta baigti karui, baigti chaosui, baigti kovoti ir į Ukrainos žemę, vieningą, bendrą Ukrainą, atnešti taiką. Esu tikras, kad ryžtingi mūsų sprendimai rezultatų atneš gana greitai“, – tikino kandidatas į Ukrainos prezidento postą P. Porošenko.

Jis pabrėžė, kad iškart imsis ryžtingai kovoti su korupcija ir dirbs, kad atgaivintų svarbiausius Europos Sąjungos asociacijos sutarties elementus ir į Ukrainą atneštų Europos vertybes.

Vos daugiau nei 13 proc. pagal jau suskaičiuotus balsus surinkusi J. Tymošenko jau pripažino savo pralaimėjimą, pasveikino P. Porošenko ir išreiškė pasitikėjimą jo lyderyste Ukrainai: „Aš įsitikinusi, kad Ukrainos kelias dabar labai aiškus. Mums nereikia rinktis tarp Europos Sąjungos ir Muitų Sąjungos. Mums nereikia rinktis tarp ateities ir praeities. Šiandien turime visas galimybes pasiekti narystę Europos Sąjungoje.“

Komisija: aktyvumas viršijo 60 proc.

Rinkėjų aktyvumas per sekmadienį vykusius pirmalaikius Ukrainos prezidento rinkimus buvo didesnis negu 60 proc., pirmadienį pranešė Centrinės rinkimų komisijos vadovas Mychaila Ochendovskis.

Per spaudos konferenciją M.Ochendovskis sakė, kad jau gauti duomenys apie balsavimą 188 apygardose. Rinkimai vyko iš viso 189 apygardose.

„Galima jau dabar pasakyti, kad aktyvumas buvo didesnis negu 60 proc.“ – nurodė jis.

Kaip skelbia Centrinės rinkimų komisijos informacinė sistema „Vybory“, rinkėjų aktyvumas buvo 60,29 procento.

Aktyviausiai rinkėjai balsavo vakarinėse Lvovo (78,2 proc.), Ternopolio (76,63 proc.) ir Ivano Frankivsko srityse.

Mažiausias aktyvumas fiksuotas rytinėse Donecko (15,37 proc.) ir Luhansko (38,94 proc.) srityse, kur aktyviai veikia prorusiški sukilėliai, taip pat pietinėje Odesos srityje (46,01 procento).