Tačiau politikas žada dalyvauti ir Europos Parlamento rinkimuose.

„Žinoma, kad mūsų partija yra suinteresuota patraukti kuo daugiau rinkėjų, kad balsuotų rinkimuose ir į Europos Parlamentą. Antras prezidento rinkimų turas sutampa su Europos Parlamento rinkimais, tai, matyt, gali būti taip nuspręsta, kad turėčiau būti abiejuose sąrašuose“, – LRT radijo laidai „60 minučių“ teigia Z. Balčytis, pasak kurio, tai bus visos partijos sprendimas.

Pone Balčyti, anksčiau sakėte, kad kandidatuosite į prezidento postą, jei nekandidatuos Algirdas Butkevičius. Jis nekandidatuoja. Ar Jūs neapsigalvojote?

– Vakar buvo priimtas mūsų sprendimas, kad iš tikrųjų turi būti keliamas mūsų partijos kandidatas. Esu dėkingas ir partijos pirmininkui, kuris palaikė mano kandidatūrą, ir visam prezidiumui, kuris ją iškėlė. Manau, kad mes gana sėkmingai sudalyvausime rinkimuose, juos išlošdami.

Tikitės laimėti?

– Taip, aš tikiuosi laimėti todėl, kad mano patirtis Lietuvos politikoje ir dabar Europoje, manau, leidžia to tikėtis.

Kaip manote, kokie Jūsų šansai , jei kandidatuos dabartinė šalies vadovė Dalia Grybauskaitė? Ir kokią taktiką rinksitės? Kitas kandidatas, ponas Artūras Paulauskas, renkasi kritikos taktiką. Kokia bus jūsiškė?

– Dar nesu patvirtintas kandidatu, tai yra pirmas žingsnis. Reikia, kad tai patvirtintų [partijos] taryba ir mūsų suvažiavimas sausio 18 d. Dabar kalbėti apie kažkokią taktiką ir strategiją per anksti, dar turėsime tartis su partija. Bet principas yra aiškus. Per tuos 25 metus mes visada kovojome vienas prieš kitą. Manau, Lietuvoje jau tikrai daug kam yra pabodus ta kitą kartą visiškai nereikalinga kova. Manau, kad turime kovoti savo idėjomis, jas pateikti, konkuruoti – galbūt tai būtų tas žodis. Kiekvienas laikmetis įneša savo naujovių, ir manau, kad šiuo laikmečiu mano kandidatūra gali būti visai priimtina Lietuvos žmonėms.

Su kokiomis idėjomis bandysite patraukti rinkėjus savo pusėn?

– Pirmiausiai šiandien yra didžiulis nedarbas. Didelės dalies žmonių, kurie dirba Lietuvoje, gaunamos pajamos neužtikrina jų elementarių poreikių. Mano pagrindinė idėja yra dirbanti ir uždirbanti Lietuva, taip pat vieninga Lietuva. Manau, kad šiandien būtina susitelkti į tam tikrus valstybės strateginius dalykus, mėginti burti ir visas politines partijas, ir visuomenę – neskaldyti, neskaidyti, bet burti dėl bendrų sprendimų priėmimo ateityje, kad mes kuo greičiau galėtume užsitikrinti geresnes gyvenimo sąlygas, didesnį savo valstybės konkurencingumą ir daugelį kitų dalykų.

Ar Prezidento įgaliojimai, sprendžiant nedarbo klausimus, Jums atrodo pakankami?

Zigmantas Balčytis
– Aš tikrai nenorėčiau dabar vertinti, nes dar tikrai nėra laikas. Kiekvienas laikmetis turi savo iššūkius. Manau, kad ir dabartinei prezidentei tų iššūkių visiškai pakako. Su kai kuriais [iššūkiais] iš tikrųjų galbūt buvo galima [susidoroti] kitaip, bet tuo metu buvo priimtas tam tikras sprendimas dėl įvairių griežtų taupymo planų, kas visoje Europoje buvo pripažinta... Bet iš tikrųjų norėčiau, kad ir mano rinkiminė strategija [būtų tokia], ir mano oponentai taip pat įžvelgtų savo konkurentų gerąsias puses, geruosius darbus, kurie buvo padaryti, o ne vien tik viską neigtų.

Ar į Europos Parlamento rinkimus tokiu atveju jau nebekandidatuosite?

– Apie tai vakar irgi kalbėjome. Iš tikrųjų tai bus mūsų rinkiminės kampanijos strategijos dalis. Žinoma, kad mūsų partija yra suinteresuota patraukti kuo daugiau rinkėjų, kad balsuotų ir rinkimuose į Europos Parlamentą. Antras prezidento rinkimų turas sutampa su Europos Parlamento rinkimais, tai, matyt, gali būti taip nuspręsta, kad turėčiau būti abiejuose sąrašuose.

Ar tai bus partijos sprendimas?

– Taip, tai bus partijos sprendimas. Ir natūralu, kad...

Kaip Jūs pats manote, ar būtų sąžininga dalyvauti tiek vienuose, tiek kituose rinkimuose?

– Manau, kad sąžininga, todėl, kad mes taip pat turime paisyti savo partijos interesų, galvoti apie tai, kad Europoje turi būti daugiau socialistinės pakraipos, jei norime kurti solidaresnę, atsakingesnę valstybę, tai kaip tik mūsų, socialdemokratų partijos, programos nuostatos tokios ir yra. Ne paslaptis, kad ir Europos Parlamente yra visų politinių partijų atstovai. Ir mūsų tikslas, kad tų atstovų iš mūsų pusės būtų daugiau.