Iki tūkstančio protestuotojų pirmadienį ryte vėl susirinko prie vyriausybės pastato Kijeve, siekdami priversti prezidentą Viktorą Janukovyčių šią savaitę pasirašyti svarbų politinį ir prekybinį paktą su Europos Sąjunga (ES).

Kai kurie protestuotojai bandė patekti į vyriausybės pastatą, bet juos atstūmė milicija, kuri panaudojo ašarines dujas, iš įvykio vietos pranešė AFP reporteris.

Protestų lyderiai sakė, kad bandymas įsiveržti į vyriausybės pastatą – jau antras per dvi dienas – buvo su opozicija nesusijusių ramybės drumstėjų darbas.

„Nepaisydami fakto, kad mitingas yra taikus, nežinomi asmenys surengė provokaciją, kuri nulėmė peštynes su milicija“, - sakoma opozicinės partijos UDAR („Smūgis“) pareiškime.

Tačiau opozicijos lyderiai žadėjo tęsti spaudimą.

„Tęsime savo protestus, kol bus pasirašyta sutartis“, - miniai pareiškė pasaulio bokso čempionas ir UDAR lyderis Vitalijus Klyčko.

„Mes reikalausime vyriausybės anuliuoti savo sprendimą ir atsistatydinti“, - sakė jis.

Kaip anksčiau pranešta, į pareigūnus buvo svaidomi įvairūs daiktai, o milicijos specialiųjų pajėgų dalinio „Berkut“ pareigūnai užsidėjo dujokaukes ir suformavo gyvąją užtvarą.

Diena anksčiau, sekmadienį, dešimtys tūkstančių žmonių suplūdo į Kijevo centrą dalyvauti didžiausiame mitinge nuo 2004 metų Oranžinės revoliucijos, privertusios atšauti suklastotus prezidento rinkimų rezultatus ir surengti naują balsavimą.

Sekmadienį kai kurie protestuotojai, mojuodami vėliavomis, padeginėdami dūmines šaškes ir šaukdami „Revoliucija!“, taip pat bandė įsiveržti į vyriausybės būstinę, bet juos atrėmė milicija, panaudojusi gumines lazdas ir ašarines dujas.

Sekmadienio vakarą dalis Kijevo Europos aikštėje prasidėjusios demonstracijos dalyvių pajudėjo prie Ukrainos ministrų kabineto būstinės.

Prie pastato buvo priartėjusi apie 200 žmonių kolona su opozicijos judėjimų „Tėvynė“, UDAR ir „Laisvė“ vėliavomis. Demonstrantai skandavo „Gėda“ ir „Šlovė Ukrainai!“.

Demonstrantai, reikalaujantys paleisti kalinamą buvusią Ukrainos premjerę Juliją Tymošenko, išskleidė didelį transparantą su užrašu „Laisvę Julijai!“, taip pat ragino atsistatydinti dabartinį vyriausybės vadovą Mykolą Azarovą.

Nesitraukė ir naktį

Ukrainos sostinėje sekmadienį surengę šimtatūkstantinį mitingą provakarietiški protestuotojai pasistatę palapines nesitraukė ir naktį.

Šalies opozicija pažadėjo protesto akciją tęsti tol, kol Ukrainos valdžia nepasirašys Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga.

Naktį Kijevo milicija Europos aikštėje atstūmė protestuotojus nuo važiuojamosios dalies, tačiau jai nepavyko pašalinti čia pastatytų palapinių. Pasak Ukrainos žiniasklaidos, milicija panaudojo ašarines dujas, tačiau vėliau nusileido protestuotojams.

Tūkstantiniai eurointegracijos šalininkų protestai Ukrainoje vyksta nuo ketvirtadienio.

Premjeras: Ukraina siuntė signalus ES, kad susitarimas gali būti pasirašytas kitu laiku

Ukraina siuntė signalus Europos Sąjungai, kad neišsprendus ekonominių problemų, kurias galėtų sukelti Asociacijos sutarties pasirašymas, šio dokumento pasirašymo terminai gali būti pakeisti, pareiškė šalies premjeras Mykola Azarovas.

„Mes neslėpėme savo pozicijos, kalbėjome atvirai, tačiau taip pat sakėme, kad darome viską, ką galime, kad Ukraina pasirengtų Vilniaus viršūnių susitikimui“, – sakė vyriausybės vadovas sekmadienį interviu Rusijos televizijos Pirmojo kanalo laidai „Laikas“.

M.Azarovas pažymėjo, kad Europa nuolat reikalavo, jog Ukraina įvykdytų sąlygas dėl sutarties pasirašymo, ir kad Ukrainos valdžia tikrai nebuvo 100 proc. tikra, jog dokumentas bus pasirašytas šios savaitės pabaigoje Vilniuje vyksiančiame Rytų partnerystės viršūnių susitikime.

Ukrainos premjeras: ES pasiūlyta finansinė pagalba yra „išmalda ubagui“

Europos Sąjungos (ES) pasiūlyta 1 mlrd. eurų finansinė pagalba, kurią Ukraina būtų gavusi pasirašiusi Asociacijos sutartį, yra labai menka, pareiškė šalies premjeras Mykola Azarovas.

„Mums pasakė, kad Ukraina gali tikėtis milijardo eurų. Milijardas eurų – tai tas pat, kas nieko. Tai, galima sakyti, išmalda ubagui“, – sakė M.Azarovas sekmadienį interviu Rusijos televizijos Pirmojo kanalo laidai „Laikas“.

Pasak premjero, pažadas suteikti milijardą eurų buvo žodinis, o šios lėšos šaliai būtų skirtos per septynerius metus.

M.Azarovas sakė, kad Kijevas daug kartų prašė ES, kad būtų numatyta kompensuoti nuostolius, kuriuos Ukraina patirtų, kai pasirašiusi Asociacijos sutartį prarastų rinkas Rusijoje ir Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalyse.

Anksčiau premjeras sakė, kad įgyvendindama Asociacijos sutarties sąlygas Ukraina vien tik techninių reglamentų adaptavimui pagal ES standartus dešimties metų laikotarpiu turėtų išleisti 160-170 mlrd. eurų.