Seimo narė socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė sako, kad laikai pasikeitė, tačiau nemažai žmonių dar norėtų užmerkti akis ir nematyti, kad homoseksualumas egzistavo visais laikais.

Youtube.com jau patalpinti du Mariaus įrašai. Pirmame jis prisimena Edgarą iš Klaipėdos rajono, kuris pirmasis visai Lietuvai viešai pasipasakojo apie savo homoseksualumą ir turimą patirtį.

Antrame klipe Marius dalijasi savo atsiskleidimo istorija. Vyras pasakoja vaikystėje įsivaizdavęs, kad turės žmoną, vaikų. Santykiai su merginomis buvę labai geri, bet visos draugystės buvo platoniškos – jis prisipažįsta niekada nejautęs seksualinio potraukio merginoms.

Marius pasakoja galvoti apie savo seksualumą pradėjęs ganėtinai vėlai – 14-15 metų. Apie tai jis daugiausia sužinojo iš žiniasklaidos. „15-os metų supratau, kad vis dėlto moterys, merginos nebus tai, kas mane trauks, kad aš esu homoseksualus ir, ko gero, pavadinkime tai lemtimi, mane trauks vaikinai. Iš pradžių sau to pripažinti negalėjau, neįsivaizdavau, kad galiu gyventi su vyru, kurti šeimą“, – atvirai pasakoja Marius.

Jis prisipažįsta ilgai nesikamavęs – gana greitai susitaikė ir priėmė save tokį, koks yra. Būdamas 16-kos Marius jau buvo užtikrintas, kad yra gėjus ir su moterimi negyvens. Jis prisipažįsta neturėjęs nė vienos merginos, kurias dalis homoseksualų pristato šeimai tarsi priedangą.

Video klipe Marius papasakojo apie atsiskleidimą draugei, sesei. Paaiškėjo, kad sesuo ir taip viską suprato, tik laukė, kol jis pats prisipažins. Pirmoji Mariaus meilė buvo iš Vilniaus. Būdamas jau pilnametis, jį tėvams pristatė kaip „draugą iš interneto“.

Iš gimtojo Kauno švykęs studijuoti į Vilnių, Marius nebenorėjo apie savo seksualinę orientaciją meluoti tėvams.

„Be abejo, drąsos tai jiems pasakyti neturėjau, išvykdamas švęsti Naujų metų, palikau jiems laišką, kuriame viską pasakiau, papasakojau savo istoriją ir tikėjausi jų supratimo. Tiesa, šalia laiško palikau knygą „Homoseksualumo prigimties istorija“. Mano tėvai, kaip ir dauguma žmonių Lietuvoje, apie homoseksualumą nėra nieko girdėję, jiems kyla daugybė klausimų, netgi tokių pat, kokių kilo man prieš daugelį metų“, – pasakoja Marius. Vyras manė, kad knyga tėvams padės susidaryti vaizdą, kad homoseksualkumas nėra iškrypimas.

Istorijos tęsinį jis žada kitame įraše.

Tikisi padėti jauniems žmonėms

„Daug dalykų susidėjo Aš jau atsivėriau ganėtinai seniai – savo šeimai ir draugams, o vasarą po eitynių – visiems. Žinojau, kad negaliu sustoti, ieškojau būdų: norėjau išreikšti save, norėjau pateikti alternatyvą šiuo metu esantiems viešiems homoseksualiems asmenims, taip pat prisidėti prie kovos su homofobija“, – DELFI kalbėjo M. Gorochovskis. 

Pasak jo, video sesijų/blogų LGBT tema iki šiol niekas Lietuvoje nedarė. Marius pamanė, kad tai bus nauja patraukli forma pradėti diskusijas ir kartu didinti LGBT žmonių žinomumą bei matomumą.

„Kol kas įkėliau tik du video klipus, tad ir tų reakcijų dar nėra gausybė, bet per naktį sulaukiau paspaudimų „patinka“, teigiamų komentarų, kolegė darbe paklausė, kada bus tęsinys, nes užbaigiau pačioje įdomiausioje vietoje. Visa tai skatina dirbti toliau, plėsti temų ratą ir tikėtis, kad tai pasieks kritinę masę ir sulauksiu įvairių komentarų, klausimų. Tikiuosi diskusijų ir su alternatyviomis nuomonėmis“, – teigė Marius.

Jo viešas prisipažinimas susijęs ir su spalio 11-ąją minima Atsiskleidimo diena (Coming Out Day) – diena, kada gėjai, lesbietės, biseksualai, translyčiai raginami „išlįsti iš spintos“. Marius sutarė su Lietuvos gėjų lyga, kad ir jiems kas savaitę pateiks po vieną vaizdo įrašą anglų kalba. Šie įrašai bus talpinami bendruomenės tinklaraštyje.

Pašnekovas tikisi, kad jo asmeninė patirtis padės paaugliams, išgyvenantiems nelengvą periodą.

Psichologas: tokios patirtys labai reikalingos


„Mano supratimu, labai didelis atotrūkis tarp to, kas diskutuojama
Paulius Skruibis
viešojoje erdvėje ir tarp to, su kokiais realiais iššūkiais susiduria konkretus žmogus. Man atrodo, tokios asmeninės patirtys labai reikalingos ne tik tą darantiems žmonėms, bet ir visuomenei – kad geriau suprastų, su kuo tie žmonės susiduria“, – sako psichologas, "Jaunimo linijos" vadovas Paulius Skruibis.

Pasak P. Skruibio, viešojoje erdvėje daugiausia diskutuojam apie abstrakčias teises, diskriminaciją – sunku pajausti, koks turinys už to slypi. „O kai atsiranda žmonių, kurie sako „O man yra taip“, „Aš bijau to“, „Aš susiduriu su tokia reakcija, man tas sunku“ – tai, manau, labai gerai. Mano požiūriu, visuomenei reikia, kad geriau suprastume tuos žmones“, – kalbėjo P. Skruibis.

P. Skruibio manymu, seksualinės orientacijos atskleidimas gali būti susijęs ir su vasarą vykusiomis eitynėmis „Už lygybę“. Pašnekovo pastebėjimu, dažnai žmonėms sunku suprasti, kam eitynės reikalingos ir koks jų tikslas.

„Kai esi daugumos pozicijoje, labai sunku suprasti, ko tie žmonės spirga, ko jie nori. Tai reikšminga – padeda žmonėms pajusti, kad kažkas visuomenėje keičiasi. Štai prieš trejus metus buvo rezervatas prie upės, o šįmet jau buvo pagrindinė gatvė, mažiau tvorų, daugiau žmonių“, – dėstė psichologas. Jo teigimu, homoseksualams, neišdrįstantiems apie tai pasakyti artimiesiems, draugams, tai gali tapti impulsu atsiskleisti: jie pasijaučia laisviau.

G. Purvaneckienė: laikai pasikeitė

Giedrė Purvaneckienė
„Laikai pasikeitė. Kai kurie žmonės pripratę prie tarybinių įstatymų, kada už homoseksualumą buvo numatyta baudžiamoji atsakomybė. Tokiomis sąlygomis visi buvo įpratę slėptis kaip tik gali, netgi tiems, kurie nieko bendra su tuo neturi, atrodė, kad jei tai slepiama, tai to ir nėra. Daugelis žmonių dar norėtų užmerkti akis ir nematyti, kad homoseksualumas buvo ir tarybiniais, ir kitais laikais“, – DELFI sakė Seimo narė socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė.

Paramą LGBT bendruomenei ji išreiškė liepą žygiuodama eitynėse „Už lygybę“. Priekyje žygiavusi parlamentarė kartu su kolegėmis buvo apmėtyta kiaušiniais.

G. Purvaneckienės teigimu, dabar tolerancija homoseksualams didėja, žmonės tai priima kaip normalų visose visuomenėse esantį reiškinį, tad ir atsiverti tampa lengviau. „Aišku, tai paties žmogaus apsisprendimas. Ir dabar daug slepiančių, pats žmogus apsisprendžia, ar išsiviešina, visiems pasisako ir gali sulaukti didelio pasmerkimo, sankcijų. Anksčiau tėvai ar giminės atsižadėdavo, dabar apie tai nebegirdžiu“, – kalbėjo Seimo narė.

G. Purvaneckienė sako esanti už visų žmonių lygybę, tačiau homoseksualų atžvilgiu matanti nelygybę ir diskriminaciją. Parlamentarė teigė esanti už tai, kad žmonės išsiviešintų, o pasiskelbimas internete ar žiniasklaidoje – kiekvieno asmeninis reikalas.