Per trumpą laiką – šuolis iki aukštumų

Turbūt galvojate, kuo ypatinga ši jauna mergina. Krepšinį žaidžiančių jaunuolių Lietuvoje apstu, tačiau tokiais pasiekimais kaip Karolina galinčių pasigirti – žymiai mažiau. Su komanda ji yra laimėjusi ne vieną apdovanojimą, vardinti juos tiesiog nėra prasmės. Kur kas svarbesni yra jos asmeniniai laimėjimai. Pati Karolina išskiria tris jai brangiausius apdovanojimus: „3 vietos MKL medalis, nes yra pats pirmas laimėtas apdovanojimas sporte, taip pat išskirčiau 2011 metais Alytaus turnyre iškovotą naudingiausios žaidėjos statulėlę ir, žinoma, šiemet iškovotą „Sprite” apdovanojimą, kuris suteikė turbūt daugiausiai pasitikėjimo savimi“.

K. Ambotaitė „Sprite“ turnyre dalyvavo ne vieną kartą – praeitais metais kvalifikacinėse varžybose Kaune užėmė 3 vietą, o šią vasarą tapo jų čempione. Turnyro finale Palangoje merginai iki visiškos pergalės pritrūko visai nedaug – laimėtas 3 vietos prizas. Bet kokiu atveju, rezultatas tikrai labai aukštas, o vos per metus padaryta pažanga – milžiniška. Tam įtakos turėjo ir specialus pasiruošimas. Karolina prasitarė, kad likus maždaug mėnesiui iki turnyro pradėjo bendrą fizinį pasiruošimą. Bandė metimus, taktiką keisti. O kur dar visus mokslo metus lietas prakaitas krepšinio treniruotėse...

Pergalių kaltininkai - tėvai

Kaip ir daugumą žinomų krepšininkų, Karoliną į krepšinį atvedė tėvai. Visai jauna mergaitė penktoje klasėje pirmą kartą apsiavė krepšinio batelius. Paklausta, kodėl tėvai nusprendė ją atvesti į krepšinio mokyklą, septyniolikmetė atsako: „Tėvai pagalvojo, kad man reikia užklasinės veiklos. Jie norėjo, kad turėčiau kokį nors užsiėmimą ir nešvaistyčiau laiko veltui. Todėl pradėjo ieškoti būrelio, į kurį galėtų mane nuvesti“. Merginos tėvams į galvą šovė mintis pabandyti ją nuvesti į krepšinio treniruotes. Tada jie dar nežinojo, kad padarė turbūt vieną svarbiausių sprendimų savo dukros gyvenime ir paklojo pamatus jos karjerai. Ir nors Karolina iš pradžių sportą mėgo ne itin stipriai, neilgai trukus situacija apsivertė aukštyn kojom. Ji taip pamilo krepšinį, kad didelis atstumas iki krepšinio mokyklos ir kasdienis ilgas važinėjimas į užsiėmimus tapo menkais, lengvai įveikiamais trukdžiais.

Prioritetas – krepšinis

Dabar Karolina be sporto neįsivaizduoja savo gyvenimo. Paklausta, ką darytų, jei mylimas krepšinis staiga dingtų iš jos gyvenimo, ji sutrinka ir pasimeta. „Sunku įsivaizduoti, koks būtų gyvenimas be krepšinio“,- trumpai atrėžia sportininkė. Ji neslepia, kad mokslams neskiria tokio didelio dėmesio kaip treniruotėms. „Mokausi tiek, kiek man pačiai reikia ir man to užtenka. Tiesiog sportas man dabar yra svarbiau ir pirmenybę, žinoma, teikiu jam“. Bet sakyti, kad jaunoji žvaigždė yra visiškai apleidusi mokslus - negalima. Karolina prasitarė, kad yra ganėtinai gabi ir protinga, todėl net retsykiais neparuošti namų darbai ar neperskaityta knyga jai netrukdo gauti geru mokytojų įvertinimų.

Įtemptas dienos ritmas

Nors Karolinos dienotvarkė pakankamai užimta ir įtempta, laiko trūkumu būsima abiturientė nesiskundžia. „Mokslo metų metu dienotvarkė paprasta – mokykla, po jos kelios valandos poilsio, o tada treniruotė arba varžybos. Vakare, dažniausiai 9 valandą, kai jau būnu namie, prasideda tas „tikrasis“ gyvenimas: namų darbų ruošimas ir mokymasis, pokalbiai ir susirašinėjimai su draugais ir, žinoma, miegas“. Visa diena užimta.

Kaip ir kiekvienas moksleivis, Karolina keliasi anksti ryte. Miegoti nueina tik prieš vidurnaktį arba dar vėliau. Toks ritmas jai yra visiškai priimtinas. „Būna, kad grįžus po mokyklos iki treniruotės lieka daugiau laiko, tada, kadangi esu įpratusi mokytis vakare, einu pamiegoti pietų miego“, - sau priimtiną poilsio rėžimą atskleidžia moksleivė.

Jei yra noro, randi laiko viskam

Tokia yra K. Ambotaitės nuomonė apie susitikimus su draugais. Žinoma, sunku pamokomis ir treniruotėmis užkimštoje dienoje rasti laiko ir pramogoms, tačiau, kaip sako pati Karolina, viskas įmanoma. Ji teigia, kad dažniausiai laisvesnis būna tik savaitgalis. Per tas dvi dienas Karolina mėgaujasi užtarnautu poilsiu: leidžia laiką namie su šeima, žiūri filmus, mėgsta draugų kompaniją. Deja, su draugais susitikti ne visada yra taip paprasta: „Ne aš viena esu užimta – mano draugai taip pat lanko įvairius būrelius, todėl susitikimų dažnumas priklauso ir nuo jų grafiko“, - pripažįsta jaunuolė.

Nelinkusi skųstis

Sėkmė turi savo kainą. Karolinai pasiekimų gali pavydėti ne viena mergina, tačiau ji pati nemėgsta sureikšminti savo pergalių ir prasitaria, kad dėl sporto iškyla problemų ir už krepšinio aikštelės ribų. Pasak jaunosios krepšininkės, mokykla – vieta, kurioje dėl to kyla daugiausia bėdų. „Sunkiausia būna su mokyklos renginiais. Aš noriu prisidėti prie jų organizavimo ir ruošimosi jiems, bet paprasčiausiai niekada negaliu prižadėti, kad pavyks sudalyvauti. Kai pasakau, kad negaliu, nes svarbi treniruotė prieš varžybas arba pačios varžybos, tai beveik niekas netiki. Jau vienuoliktoje klasėje, kai renginių buvo begalės, vos sugebėjau visur spėti“,- apgailestauja K. Ambotaitė.

Karolina kiek gali prisideda prie mokyklos reikalų ir, nepaisant mokytojų ir bendraklasių priekaištų, sporto išsižadėti nė nežada: „Būna laikotarpiai, kai kurį laiką nevyksta treniruotės, tuomet jaučiu, kad kažko trūksta. Man patinka sportuoti ir tikrai negalėčiau teigti, kad sportas atima labai daug laiko ar pasiglemžia ką nors svarbaus“.

Būsima krepšinio žvaigždė – kukli optimistė

Paklausta, ar tikrai žada savo ateitį sieti su krepšiniu ir tapti profesionalia sportininke, ji ištarė tvirtą „taip“. Mergina yra užtikrinta dėl savo norų ir pasitiki savo jėgomis. Ji neturi jokio atsarginio plano, nes šimtu procentu tiki, kad jos svajonė išsipildys. „Aš nelinkusi galvoti, kad man nepavyks. Net jeigu ir viskas pasisuktų nenorima linkme, manau, nepražūčiau ir kažkur vis tiek įstočiau. Manau, studijuosiu KTU arba LSU, nes ten galima žaisti universiteto krepšinio komandoje, o specialybę pasirinksiu kokią nors susijusią su verslu, ekonomika“,- savo ateities planus vardija Karolina.

Paauglė taip pat papasakojo apie kitus savo siekius. Ji labai trokšta žaisti Lietuvos rinktinėje ir būti pakviesta į kokį nors krepšinio klubą: „Labiausiai norėčiau žaisti „Kibirkštyje“, nes tai vienintelė komanda, dalyvausianti Eurolygoje“. Svajonės didelės, bet mergina po truputį siekia savo tikslo. Nepaisant ją dažnai aplankančios sėkmės, Karolina išlieka paprasta ir kukli. Paklausta, ar nėra sulaukusi kokio nors pasiūlymo žaisti krepšinio klube, ji paslaptingai šypteli ir taria trumpą ir aiškų „nekomentuosiu“.

Dėl sėkmės dėkinga tėvams ir trenerėms

K. Ambotaitė pripažįsta, kad viena nebūtų tiek daug pasiekusi. Didžiausią „ačiū“ ji taria savo tėvams – „kad atvedė į sporto pasaulį“. Padėkos žodį jauna panelė nori pasakyti ir trenerėms. „Per savo karjerą turėjau daug trenerių, kurioms visoms esu be galo dėkinga. Pradedant nuo pačios pirmos, baigiant dabartine. Visos trenerės buvo labai svarbios ir daug man padėjo“,- padėką išreiškia Karolina.

Jaunosios krepšininkės įžvalgos

Susitikus su tokia talentinga mergina, tiesiog būtina paklausti jos nuomonės apie krepšinio perspektyvas ir svarbiausius oranžinio kamuolio sporto įvykius. Pirmiausia ji pasisakė apie moterų krepšinio perspektyvas Lietuvoje.

„Labai trūksta merginų, kurios žaidžia krepšinį. Reikėtų, kad daugiau mergaičių pradėtų lankyti krepšinio treniruotes ir staiga nenustotų to daryti – eitų iki galo ir nestigtų noro sportuoti. Manau, perspektyvos yra labai geros, svarbiausia, kad nestigtų norinčių žaisti krepšinį. Lietuvoje sąlygos tikrai geros, tad tobulėti ir pasiekti aukštų rezultatų galima. Tik tiek, kad Lietuvoje moterų krepšinyje trūksta Eurolygoje žaidžiančių komandų“, - rimtai į klausimą atsakė Karolina.

Vėliau jai teko atsakyti į kur kas linksmesnį klausimą – apie Europos krepšinio čempionatą - jos nuomonę apie lietuvių šansus ir turnyro favoritus. „Jei lietuviai pasimokys iš klaidų, kurias pamatė per kontrolines varžybas, jie turėtų pasiekti aukštų rezultatų. O favoritė, žinoma, Lietuva“,- patriotiškai pokalbį užbaigė krepšininkė.

Krepšinis – visas gyvenimas

Krepšiniu besidomintys žmonės greitu metu pamatys, kokių rezultatų pasieks šis jaunasis talentas. Prognozės merginai yra labai palankios, kaip viskas bus iš tikrųjų – parodys laikas. Aišku viena – krepšinis iš Karolinos gyvenimo neišnyks niekada, nes ji pati jo reikšmę ir įtaką gyvenimui apibūdina žodžiais: „Mano gyvenimas, tikslas ir ateitis“.