BBC praneša, kad nelaimė nutiko šiaurės vakaruose esančiame Galicijos regione, netoli Santjago de Kompostela miesto. Traukinys vyko iš Madrido į Ferolį. Nuo bėgių nulėkė visi 13 vagonų, kuriuose buvo apie 200 keleivių.

Iš pradžių pranešta, kad žuvo mažiausiai keturi žmonės. Netrukus patikslinta, kad yra bent 20 lavonų. Po vidurnakčio mirusiųjų skaičius pasiekė 35, ketvirtadienio rytą paaiškėjo, kad žuvo mažiausiai 60 keleivių, vėliau skelbta apie 80. Aukų skaičius gali dar išaugti. Sužeista bent 130 keleivių.

„Dantiška scena“

"Ant traukinio bėgių guli lavonai. Tai dantiška scena", - naujienų radijui "Cadena Ser" sakė Alberto Nunezas Feijoo.

Geležinkelio kompanija "Renfe" anksčiau nurodė, kad yra "keliolika žuvusių ir sužeistų" per katastrofą, įvykusią netoli Santjago de Kompostelos miesto, bet tikslesnių duomenų apie aukas ir sužeistuosius nepateikė.

Traukinys, kuriame buvo 238 keleiviai, iš sostinės Madrido vyko į šiaurės vakarų Ferolio miestą Galisijos regione, kur šiuo metu ruošiamasi minėti Galisijos globėją šv. Jokūbą.

"Jis nuvažiavo nuo bėgių netoli Santjago de Kompostelos stoties, bet mes dar nežinome kodėl", - pažymėjo "Renfe".

Vienas liudininkas radijui "Cadena Ser" sakė, jog vagonai apsivertė kelis kartus ir suvirto į krūvą.

„Traukinys pradėjo virsti, vagonai netrukus atsidūrė vienas ant kito“, - pasakoja vienas keleivis.

Kitas prisimena: „Jis važiavo taip greitai. Atrodė, kad posūkyje traukinys pradėjo suktis ir vagonai užgriuvo vienas ant kito“.

Keleivis Ricardo Montesco radijo stočiai „Cadena Ser“ pasakojo: „Apačioje buvo prispausta daugybė žmonių. Mes bandėme ištrūkti iš vagonų apačios ir suvokėme, kad traukinys dega... Aš buvau antrajame vagone ir jis degė... Mačiau lavonus“.

Viena liudininkė netoli įvykio vietos pasakojo radijo stočiai, kad prieš traukiniui nuvažiuojant nuo bėgių girdėjo sprogimą.

39 metų Francisco Otero, kuris buvo savo tėvų namuose netoli geležinkelio ruožo, kur įvyko ta nelaimė, pasakojo išgirdęs "didžiulį trenksmą, tarsi būtų įvykęs žemės drebėjimas".

"Pirmas dalykas, ką pamačiau, buvo moters kūnas. Dar nebuvau matęs lavono. Tačiau kas labiausiai atkreipė mano dėmesį - jog buvo itin tylu; kilo šiek tiek dūmų ir liepsnojo nedidelis gaisras, - jis sakė naujienų agentūrai AFP. - Mano kaimynai mėgino ištraukti vagonuose įstrigusius žmones, darbuodamiesi kirtikliais ir kūjais, ir galiausiai juos išvadavo, pasinaudoję rankiniu pjūklu. Atrodė nerealiai."

Viršijo greitį

Laikraštis „El Pais“ citavo tyrimui artimus šaltinius, pasakojančius, jog traukinys lėkė dvigubai didesniu greičiu nei leistina staigiame posūkyje.

Rekomenduojamas greitis tėra 80 kilometrų per valandą, o šaltinių teigimu jis skriejo maždaug 180 kilometrų per valandą greičiu.

Geležinkelio kompanija „Renfe“ pranešė, kad tyrimą pradėjo ne tik ji, bet ir už geležinkelio bėgius atsakinga valstybinė bendrovė „Adif“.

Oficialus šaltinis pareiškė, kad nebus jokių pranešimų iki tol, kol bus išnagrinėta traukinio juodųjų dėžių medžiaga, nors labiausiai tikėtina, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas.

„Mes tolstame nuo sabotažo ar užpuolimo versijų“, - sakė pareigūnas.

Televizijos reportaže matoma, kad šalia bėgių guli apvirtę keturi vagonai.

Katastrofa įvyko maždaug 21 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku "dėl nežinomos priežasties", sakė "Renfe" atstovas spaudai.

Vienas vagonas buvo nusviestas už penkių metrų nuo bėgių ir atsidūrė kitoje atraminės sienos pusėje šalia visos eilės namų. Keletas vagonų kone visiškai sunaikinti.

Miesto ligonines užplūdo minios žmonių, norinčių duoti kraujo. Viešbučiai paruošė nemokamus kambarius nukentėjusiųjų giminėms. Iš Madrido specialiais skrydžiai į nelaimės vietą išsiųsti teismo medicinos ekspertai ir medikų komandos.

Abu traukinio mašinistai per avariją nenukentėjo.

Vienas jų buvo pastebėtas klaidžiojantis tarp žuvusiųjų kartodamas: „Aš nuvažiavau nuo bėgių, ką man reikės daryti, ką man reikės daryti?“

Vis dar nėra aišku, ar akivaizdžiai pernelyg didelis greitis buvo žmogaus klaidos ar techninio gedimo rezultatas.

Ispanijos nacionalinė geležinkelių kompanija „Renfe“ pripažino, kad traukinys penkiomis minutėmis atsiliko nuo grafiko. Tai tik dar labiau pakurstė spėjimus, jog buvo skubama stengiantis atvykti laiku.

Avarija šventės išvakarėse

Avarija įvyko pagrindinio Santjago festivalio, skirto Šv. Jokūbui, išvakarėse. Šio apaštalo kapas sutraukia tūkstančius piligrimų, kurie čia traukia nuo viduramžių. Santjago arkivyskupas Julianas Barrio tradicinę Santjago šventę atšaukė, jis išreiškė užuojautą visiems nukentėjusiems.

Ketvirtadienį, liepos 25 dieną, į nelaimės vietą turėtų atvykti šalies ministras pirmininkas Mariano Rajoy, kuris yra gimęs Santjage.

„Tragedijos, kuri šios didelės šventės išvakarėse ką tik įvyko Santjago de Komposteloje, akivaizdoje galiu tik išreikšti savo giliausią užuojautą ispanams“, - teigiama M. Rajoy pranešime.

„Renfe“ sulaukė kritikos dėl to, kad nesugebėjo išplatinti pranešimo spaudai anksčiau nei praėjus trims valandos po nelaimės ir tai tik buvo pranešta apie nuvažiavimą nuo bėgių, neminint avarijos masto. Ketvirtadienio naktį tyrėjai vis dar bandė rasti traukinio „juodąją dėžę“, kuri galėtų padėti išsiaiškinti nelaimės priežastį.

Ši avarija įvyko nepraėjus net dviem savaitėms nuo kito panašaus incidento centrinėje Prancūzijoje, kur traukinys taip pat nuvažiavo nuo bėgių ir atsitrenkė į platformą. Prancūzijos traukinių operatorius SNCF teigė, kad minėtą avariją galėjo sukelti geležinkelių mazge išklibusi plieno plokštė.

Ši katastrofa buvo viena iš didžiausių per Ispanijos geležinkelių istoriją.

1944 metais traukiniui nulėkus nuo bėgių tarp Madrido ir Galisijos, žuvo šimtai žmonių.

1972-aisiais 77 žmonės žuvo per traukinio katastrofą pietiniame Andalūzijos regione.

D. Grybauskaitė pareiškė užuojautą

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Ispanijos karaliui Chuanui Karlosui dėl Santjago de Kompostela miesto apylinkėse įvykusios tragiškos traukinio avarijos, nusinešusios daugiau nei septyniasdešimties žmonių gyvybes ir palikusios dar daugiau sužeistųjų.

„Šios nelaimės akivaizdoje savo ir visų Lietuvos žmonių vardu reiškiu nuoširdžiausią užuojautą nukentėjusių šeimoms ir artimiesiems, Jums ir visiems Ispanijos gyventojams", - sakoma šalies vadovės užuojautoje.

Prezidentė Ispanijos karaliui, šalies žmonėms ir žuvusiųjų artimiesiems palinkėjo kuo didžiausios stiprybės ir ištvermės.

Ispanijos karalius pakeitė savo planus

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy ketvirtadienį atvyko į didžiausios šalyje per pastaruosius 40 metų traukinio katastrofos, nusinešusios bent 77 žmonių gyvybes, vietą.

M.Rajoy, kuris yra gimęs šiaurės vakarinio Galisijos regiono miesto Santjago del Kompostelos, kur įvyko ta nelaimė, taip pat aplankys ligoninėje gydomus sužeistuosius.

Ispanijos karalius Juanas Carlosas ir sosto įpėdinis princas Felipe ketvirtadienį atšaukė visus viešus susitikimus, demonstruodami gedulą dėl traukinio katastrofos, per kurią žuvo 77 žmonės, o dar per 140 buvo sužeisti.

Planuota, kad karalius priims ispanų tenorą Placido Domingo, o princas Felipe ketino apžiūrėti telekomunikacijų bendrovės "Telefonica" instaliacijas, sakė karališkųjų rūmų atstovas.