Tačiau pamirštama apsvarstyti, ar tinkamai įvertintas ir naudojamas nematerialus turtas, ar komercinės paslaptys yra apsaugotos nuo nesankcionuoto jų panaudojimo. Taigi, nematerialus turtas dažniausiai lieka „pilkojoje zonoje“.

Kaip apsaugoti savo idėjas?

Artėjančios Pasaulinės intelektinės nuosavybės dienos, kuri bus minima balandžio 26-ąją, proga kiekvienam intelektinės nuosavybės savininkui, nepriklausomai nuo turimo nematerialaus turto portfelio dydžio, pravartu nauju žvilgsniu peržvelgti nematerialios nuosavybės objektus.

Tam, kad įmonė galėtų efektyviai naudotis savo valdomu nematerialiu turtu, svarbu įsivertinti ir kiekvieno iš valdomų intelektinės nuosavybės objektų teisinės apsaugos ribas bei suteikiamas išimtines teises. Mat besikeičiantys teisės aktų reikalavimai ir kintanti teismų praktika kartu keičia ir atskirų intelektinės nuosavybės objektų apsaugos ribas, naudojimo ypatumus, o tuo pačiu ir galimybes turimomis išimtinėmis teisėmis į intelektinės nuosavybės objektus remtis ginčo su trečiaisiais asmenimis atveju.

Po garsiosios „IP TRANSLATOR“ bylos visoje Europos Sąjungoje pasikeitė teisinis prekių ir paslaugų sąrašų, apibrėžiančių konkretaus prekių ženklo apsaugos apimtis, vertinimas. Besikeičianti teismų praktika taip pat formuoja naujus kriterijus dėl ženklo naudojimo pakankamumo. Kadangi prekių ženklų teisėje yra numatyta galimybė panaikinti prekių ženklą, jei jis nėra naudojamas teisės aktuose numatytą laiką, labai svarbu pasitikrinti, ar, pavyzdžiui, Bendrijos prekių ženklo naudojimas, net jei jis iš tiesų yra naudojamas konkrečioje rinkoje, yra pakankamas pagal naujai formuojamus kriterijus.

Kintant ženklui, keičiasi ir apsaugos apimtis

Kita vertus, net ir itin intensyviai naudojami ženklai laikui bėgant kinta, todėl svarbu įvertinti vaizdo, šrifto, spalvos pokyčius – jie tam tikra prasme mažina teisinės apsaugos ribas. Todėl naudojant pakeistą ženklą gali paaiškėti, kad apsauga, suteikta pradinei ženklo registracijai, nebegalės būti taikoma naujai prekių ženklo versijai.

Todėl intelektinės nuosavybės savininkams, norintiems būti tikriems, kad jų turimų intelektinės nuosavybės objektų apsaugos apimtis tebėra tokia, kokia yra būtina tinkamam ir efektyviam šių objektų panaudojimui, rekomenduojama nuolat peržiūrėti savo intelektinės nuosavybės portfelius, siekiant įvertinti, kad turimos intelektinės nuosavybės apsauga yra pakankama ir atitinka jos savininkų lūkesčius bei poreikius.