Plaukų struktūra gali pakisti nuo plaukų dažymo, intensyvaus džiovinimo, žemos temperatūros, kieto vandens, saulės spindulių ir aplinkos užterštumo. Tačiau įtakos plaukų būklei turi ir vidiniai faktoriai, įskaitant ligas, stresą, gyvenimo būdą bei mitybos racioną.

Mokslininkai tvirtina, kad iš plaukų būklės galima spręsti apie žmogaus sveikatą. Kai tik pastebėjote, kad jūsų plaukai prarado ankstesnį grožį, atkreipkite dėmesį į savo savijautą. Žinoma, pasekmes plaukams ne visada įmanoma pašalinti, tačiau kur kas svarbiau susirūpinti pačia pablogėjusios plaukų būklės priežastimi. Tik išsigydžius sveikatos sutrikimus, galima pradėti rūpintis ir plaukais: naudoti visas įmanomas kaukes, skirtas plaukų stiprinimui ir spartesniam augimui, nepamirštant atsargaus šukavimo, galvos masažų ir fitoterapijos.

Būtina pasitikrinti sveikatą, jeigu jūsų plaukai pradėjo smarkiai slinkti, prarado purumą ir tvirtumą, o jų galiukai pradėjo šakotis.

Ką plaukai gali pasakyti apie jūsų sveikatą?

- Namie ir darbovietėje patiriamas stresas gali sukelti plaukų slinkimą ir kuriam laikui sustabdyti jų augimą. Šiuo atveju jums padės psichoterapija, emocijų kontrolė, meditacija ir autogeninės technikos.

- Plaukų būklė gali suprastėti ir dėl blogos mitybos. Jeigu norite, kad plaukai aktyviai augtų ir blizgėtų, papildykite maisto racioną B grupės vitaminais, vitaminu C ir PP, taip pat tokiais mineralais kaip magnis cinkas, kalcis ir geležis. Venkite tabako, dietų ir nevartokite vaistų be gydytojo rekomendacijų. Pamirškite nesveikus produktus ir plaukai taps stipresni bei tvirtesni.

- Plaukų grožis labai priklauso nuo hormoninio fono. Plaukams gali smarkiai pakenkti nėštumo nutraukimas ir atsigavimo periodas. Problemos su plaukais gali liudyti ir padidėjusių cukraus kiekį kraujyje arba endokrininius sutrikimus.

- Jeigu plaukai pradėjo smarkiai riebaluotis, vadinasi, sutriko jūsų medžiagų apykaita arba vandens ir druskų pusiausvyra organizme. Ištaisyti šį sutrikimą galima tiesiog geriant mineralinį arba paprastą vandenį. Pamirškite keptą ir riebų maistą. Valgykite daugiau daržovių bei vaisių ir stenkitės, kad jūsų racione netrūktų antioksidantų.

- Pleiskanų gali atsirasti dėl skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimų. Jums būtina atlikti išsamius tyrimus. Pavyzdžiui, riebioji seborėja gali būti susijusi su tulžies pūslės ligomis ar skrandžio opa.

- Ankstyvo pražilimo priežastimi gali tapti skydliaukės sutrikimai arba hormonų disfunkcija. Itin daug dėmesio skirkite kasos veiklai ir širdžiai. Būtina laikytis dietos, atsisakius rūgščių bei sūrių maisto produktų. Stenkitės nepervargti ir gerai išsimiegoti.

- Ploni, lūžinėjantys ir skilinėjantys plaukai liudija, kad jūsų gyvenimo būdui trūksta judrumo. Plaukų šaknys gauna per mažai deguonies, todėl plaukai greičiau pasiduoda žalingam išorės poveikiui.

Kruopšti plaukų priežiūra dar negarantuoja, kad jų būklė bus ideali, nes, kaip matome, jiems gali kenkti vidinės organizmo problemos. Jei norite turėti gražius plaukus, pirmiausia pašalinkite priežastį, o tada vaduokitės iš pasekmių.

DAUGIAU STAIPSNIŲ APIE SVEIKATĄ RASITE ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)