„Į Švietimo ministeriją trys kandidatai bus. Ir trys į socialinės apsaugos ministeriją“, - žurnalistams sakė partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

Anot jo, visi kandidatai – Darbo partijos nariai, o prezidiumo posėdyje jų buvo dar daugiau. „Penki į Socialinės apsaugos ir šeši buvo į Švietimo ministeriją. Po tris deleguojame, kurie daugiausiai surinko balsų“, - tęsė politikas.

Paklaustas, ar į ministrus siūlomi „darbiečiai“ Seimo nariai, jis kiek pasvarstęs tarė „ne“.

Kandidatai į ministrus, partijos lyderio žodžiais, „beveik lygiaverčiai“. Tarp jų esama ir tokių, kurie Algirdo Brazausko Vyriausybėje dirbo viceministrais.

Paskirtasis premjeras Algirdas Butkevičius su kandidatūromis turėtų būti supažindintas antradienį.

Prieš prezidiumo posėdį Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas žurnalistams teigė, kad naujos kandidatūros – iš esmės formalumas. Esą kandidatai jau yra, belieka juos oficialiai patvirtinti.

„Mums nereikia ieškoti. Pas mus jie yra, ir mums tik reikia juos patvirtinti“, - sakė V. Uspaskichas. Politikas taip pat pakartojo, kad į ministrus bus siūlomi partijos nariai, o taip pat – užsiminė, kad gali būti teigiama daugiau kandidatūrų, ne po vieną į kiekvieną ministro postą.

V. Uspaskichas vylėsi, kad nauji kandidatai prezidentei bus tinkami.

„Parinksime ne blogesnius negu yra dabar žemės ūkio ir kultūros (ministrai – DELFI). Jau žinome poreikius, kriterijus“, - pusiau juokais sakė „darbiečių“ lyderis.

Vyriausybės programoje tinka ne viskas

Anot jo, ministrų kandidatūros – ne vienintelis prezidiumo klausimas. Esą bus aptariama ir Vyriausybės programa, kuri „darbiečius“ ne iki galo tenkina.

„Dėl viceministrų, komitetuose yra tam tikrų pasikeitimų. Einamųjų klausimų yra nemažai. Yra kai kurie pasikeitimai Vyriausybės programoje. Jie nesutampa visiškai su Darbo partijos programa“, - vardijo V. Uspaskichas.

Vėliau jis patikslino, kad „darbiečiams“ kliūva kai kurios sveikatos apsaugos sistemos gairės.

„Šiek tiek netinka galbūt sveikatos apsauga. Kur kalbama dėl privačių ligoninių. Mes turime gana preciziškai pažiūrėti, kad nenuskriausti jų. Mes vis tiek einame į laisvą rinką, integruojamės. Mes turime kuo daugiau leisti integruotis privačiam verslui sveikatos srityje. Mums šiek tiek nepatinka, kad mažiau dėmesio skirta“, - sakė V. Uspaskichas.

Paklaustas, ar tai vienintelis Vyriausybės programoje „darbiečiams“ kliūvantis punktas, jis buvo lakoniškas: „Kol kas“.

Naujų kandidatų ieškoma po to, kai prezidentė Dalia Grybauskaitė Ministrų kabinetą patvirtino nepilnos sudėties. Šalies vadovei netiko „darbiečių“ kandidatės į socialinės apsaugos ir darbo bei švietimo ir mokslo ministres: Loreta Graužinienė ir Virginija Baltraitienė. Kandidatas į kultūros ministrus Kęstutis Daukšys taip pat nepateko į Vyriausybės sudėtį, tačiau jį paskutinę dieną pakeitė kitas „darbietis“ – turtingiausias patvirtintas ministras Šarūnas Birutis.

DELFI primena, jog dėl L. Graužinienės ir V. Baltraitienės kandidatūrų prezidentę mėginta perkalbėti kone iki paskutinės akimirkos – tai praėjusią savaitę pripažino pats A. Butkevičius. Darbo partija naujas kandidatūras žadėjo pasiūlyti dar šią savaitę. Jas ketinta rinkti iš Vyriausybės formavimo pradžioje prezidiumo patvirtinto dešimties politikų sąrašo.