"Matom koaliciją, kur V.Uspaskichas gauna tai, ko nori, o A.Butkevičius tokiam spaudimui pasiduoda ir jis tą labai atvirai pripažino - būtent dėl Vytauto Gapšio paskyrimo pirmuoju Seimo vicepirmininku tiesiog socialdemokratai ir A.Butkevčius pasidavė V.Uspaskicho šantažui. Ir galime todėl spėlioti, kaip toliau atrodys tokios koalicijos veikla ir kokiomis aplinkybėmis šantažui bus pasiduodama", - interviu Lietuvos radijui antradienį sakė A.Kubilius.

Anot jo, artimiausiu metu paaiškės, ar socialdemokratai lygiai taip pat linkę pasiduoti spaudimui dėl teisiamų Darbo partijos vadovų neliečiamybės.

"Manau, kad vienas iš artimiausio laikotarpio svarbiausių išbandymų A.Butkevičiui ir socialdemokratams bus vadinamasi imuniteto klausimas. Kur pagal tai, kaip dabar atrodo galima galvoti, kad lygiai taip pat bus pasiduota šantažui atsisakant atimti iš juodosios buhalterijos kaltinamųjų Viktoro Uspaskicho, Vytauto Gapšio ir Vitalijos Vonžutaitės neliečiamybę ir taip nutraukiant tą bylą, kuri dabar teismuose ateina iki baigiamosios stadijos. Galim spėti, kad pagrindinis tikslas šios koalicijos formavimo - pasiekti, kad ši byla būtų nutraukta", - svarstė konservatorių vadovas.

Socialdemokratų partijos pirmininkas A.Butkevičius pirmadienį interviu "Žinių radijui" teigė, jog už sukčiavimą teisiamo "darbiečio" Vytauto Gapšio nepaskyrus Seimo pirmininko pirmuoju pavaduotoju, formuojama centro kairės koalicija būtų iširusi. O iširus koalicijai, labiausiai tikėtinas įvykių scenarijus, anot jo, būtų pirmalaikiai Seimo rinkimai.

"Dėl jau galutinės pozicijos (Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo - red.), kas įvyko penktadienį Seime, reikia pripažinti, kad visų partnerių koalicijoje šitas klausimas buvo svarstomas ir mūsų pozicija buvo tokia, kaip ir anksčiau, bet puikiai suprantam, kad jau esame koalicijoje ir, vis dėlto, buvo prieita tos nuomonės, kad koalicija būtų iširusi. (...) Jautėsi tokia nuotaika derybų metu", - interviu pirmadienį pripažino A.Butkevičius.

Naujasis Seimas pirmame posėdyje penktadienio naktį paskyrė Seimo pirmininku "darbietį" Vydą Gedvilą, o jo pirmuoju pavaduotoju - V.Gapšį.

Dauguma socialdemokratų balsavo už V.Gapšio skyrimą Seimo pirmuoju vicepirmininku, nors kai kurie iš jų vėliau pripažino, jog dėl tokio skuboto sprendimo nebuvo tartasi su koalicijos partneriais.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pasirašė dekretą dėl socialdemokratų vadovo A.Butkevičiaus kandidatūros teikimo į premjero postą.

Į valdančiąją koaliciją susibūrusios ir Vyriausybę formuojančios Socialdemokratų, Darbo, Tvarkos ir teisingumo partijos bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija Seime turės 86 balsų daugumą.