Su pačia P.Kuzmickiene BNS penktadienį susisiekti nepavyksta, patarėja mobiliu telefonu neatsiliepia. Ji penktadienį neatvyko į darbą Vyriausybėje. Ministro pirmininko sekretoriato vadovė Vaida Jauniškienė BNS sakė, kad moteris nedirba dėl vaiko ligos.

Nepilnametės tėvas Nerijus Kuzmickas BNS sakė klipo, kuriame jo dukra ragina balsuoti už konservatorius, nematęs.

Mergaitė įraše kalba necenzūriniais žodžiais ir ragina balsuoti už konservatorių partiją.

Prie šio klipo sklaidos socialiniuose tinkluose prisidėjo parlamentaras, Vilniaus skyrių sueigos pirmininkas Mantas Adomėnas.

Žiniasklaidai jis teigė įrašu "Facebook" paskyroje pasidalijęs, nes jame "išreiškiama pilietinė pozicija".

"Vilniaus dienai" jis neigė prisidėjęs prie filmo kūrimo ir tikino jo autorių nežinąs. M.Adomėnas teigė fakto, kad vaikas įtrauktas į politinę agitaciją, nesureikšminantis. Jam neužkliūva ir tai, kad nepilnametė keikiasi: "Čia jau tėvų atsakomybė".

Klipe nufilmuotos mergaitės mama P.Kuzmickienė yra M.Adomėno pavaduotoja Vilniaus skyrių sueigoje.

Konservatorių rinkimų štabo pirmininkas Raimundas Alekna ketvirtadienį išplatintame pareiškime teigė, kad klipas galėjo būti partijai nepalankių politinių jėgų provokacija.

"Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų štabas kategoriškai atsiriboja nuo bet kokių sąsajų su interneto erdvėje pasirodžiusiu vaizdo įrašu, kuriame maža mergaitė ragina balsuoti už konservatorius", - sakoma konservatorių partijos išplatintame pranešime.

"Galiu užtikrinti, kad tai nėra TS-LKD rinkiminės kampanijos dalis. Priešingai, tai vertiname kaip provokaciją ir antireklamą prie kurios galėjo prisidėti Tėvynės sąjungai nepalankios politinės jėgos. Manau, niekam nekyla abejonių, kokias vertybes propaguoja Tėvynės sąjunga", – pranešime teigė R.Alekna.

R.Alekna: negaliu auklėti visų 16 tūkst. partijos narių

„Nemačiau to siužeto, nežinau, ką ta mergaitė ten kalba, bet aš tikrai niekada nepainiočiau mažų vaikų į politinius reikalus. Labai gaila, jeigu mūsų kolegė čia kažkaip tame sudalyvavo, nes vis tiek, kuo čia dėtas tas mažas vaikas, nors nežinau, ar jūsų informacija teisinga“, - DELFI sakė Jurgis Razma.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų rinkimų štabo vadovas Raimundas Alekna DELFI teigė negalįs sukontroliuoti visų partijos narių ir sakė, kad kaip rinkimų štabo vadovas turi reaguoti į papirkinėjimus rinkimų metu bei įstatymų pažeidinėjimus.

„Rinkimų štabas tokio video siužeto nei darė, nei paleido. O visa kita taigi... Rinkimų štabas gi neatsakingas, kad sukontroliuotų visa, kas vyksta „Facebook'e“. Aš negaliu auklėti visų 16 tūkst. partijos narių, nors ir labai norėčiau“, - teigė R. Alekna.

Paklaustas, ar dera vaikus naudoti rinkimų kampanijai, R. Alekna aiškino užsiimantis tuo, kuo užsiimantis: „Mano nuomone, aš turiu užsiimti tuo, kuo aš užsiimu. Kas vyksta pasaulyje kiekvieną dieną, ypatingai žmonių galvose, mes nesukontroliuosime ir tai būtų visiška kvailystė pradėti to siekti, pradėti vertinti kiekvieno asmens pamąstymus, iniciatyvas. Tai būtų nerealu, kiekvienas žmogus laisvas tam tikruose rėmuose, kol nepažeidžia įstatymų ir nusistovėjusių normų“.

Patikslinus, kad šiuo atveju ir yra kalbama apie teisės aktus, nes nepilnamečių apsauga nuo neigiamos informacijos poveikio yra reglamentuota, R. Alekna aiškino negalįs vertinti susidariusios situacijos, nors pripažino, kad yra dirbęs Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybos ekspertu ir jam, kaip psichiatrui, būdavo duodama įvertini, ar konkreti informacija turi neigiamą poveikį nepilnamečiams.

„O, matote, aš, kaip rinkimų štabo vadovas, šiek tiek turiu reaguoti į kitus dalykus, ką aš matau. Ne ką mergaitė daro, ne ką daro koks kitas asmuo, bet ką daro politinės partijos, kurios kėsinasi vadovauti Vyriausybei. Kai akivaizdžiai pažeidinėjami įstatymai, papirkinėjama pinigais, dešromis, tai štai čia yra problema. O kad ten žmogus kažkoks parodė vieną ar kitą iniciatyvą, pagal savo supratimą veikė, tai aš manau, kad čia yra dalykas, kurio reikia siekti, kad neįvyktų“, - aiškino politikas.

M.Adomėnas: mergaitės nuomonė svarbesnė nei keiksmai

TS-LKD Rinkimų štabo vadovo pavaduotojas Mantas Adomėnas penktadienį išplatino pranešimą, kuriame dievagojasi nežinojęs, kad vaizdo siužete figūruoja P. Kuzmickienės dukra. Vis dėlto politikas teigia, esą mergaitė parodė turinti sveiką nuovoką.

„Visokeriopai šią iniciatyvą sveikinu ir tiems, kurie pakėlė fariziejiškų pagraudenimų chorą, atsakingai pareiškiu, kad mergaitė turi tikrai sveiką nuovoką ir stiprų moralės jausmą, kurio niekas iš jos neatims, o nemėgdžioti televizijoje matomo „suaugusių“ kalbėjimo būdo vartojant stipresnius žodelyčius su laiku išmoks“, - teigia M. Adomėnas.

Konservatorius ragina mažiau dėmesio kreipti į premjero patarėjos atžalą, o daugiau - į rinkimų pažeidimus.

„Kur kas svarbesnis įvykis yra klausimas apie balsų pirkimą, kurį dirbtinis mergaitės pasisakymo eskalavimas, galima spėti, stengiasi užgožt“, - apeliuoja M. Adomėnas.

Dėl interneto sensacija tapusių keiksmų partietės atžalos lūpose jis kaltina televiziją.

„Nepritariu pavartotai leksikai, tačiau mano nuomone, adekvati reakcija būtų susirūpinti viešosios kalbėsenos – televizijos, interneto ir pan., iš kur tokios frazės perimamos, - švarinimu bei didesniu dėmesiu švietimui, ypač doriniam ugdymui mokykloje“, - tvirtina parlamentaras.

Mergaitės pareiškimus jis laiko „sąmoningumo išraiška“.

„Siūlyčiau daugiau dėmesio kreipti į mergaitės kalbos turinį, negu į vieną ar kitą jos pavartotą išsireiškimą – matyti, kad auga žmogus, kurio jokios dešrų degustacijos, jokie nepamatuoti pažadai ar kiti pigaus populistinio papirkinėjimo būdai neprivers atsisakyti savo politinių pažiūrų ir sveikos pilietinės pozicijos.

Taigi žiūrėkime į turinį, į tai, kas, o ne kaip, sakoma, ir manau, kad šis epizodas yra sveikintino augančios kartos pilietinio sąmoningumo išraiška“, - besikeikiančią mergaitę giria M. Adomėnas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1315)