Panaikinti V.Uspaskicho, teisiamo Darbo partijos "juodosios buhalterijos" byloje, teisinę neliečiamybę prašo Vilniaus apygardos teismas, mat jis negali toliau nagrinėti baudžiamosios bylos.

Dėl tos pačios priežasties Vilniaus apygardos teismas prašo panaikinti ir Vitalijos Vonžutaitės imunitetą. Ji taip pat teisiama šioje byloje.

V.Uspaskichą ir V.Vonžutaitę kandidatais į Seimo narius yra iškėlusi Darbo partija.

Teismas prašo VRK leisti patraukti minėtus politikus baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jų laisvę.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais dokumentuose nefiksavusi apie 25 mln. litų pajamų ir apie 23 mln. išlaidų, susijusių su turtu, įsipareigojimais ar struktūros pasikeitimais.

Į VRK taip pat kreipėsi Panevėžio apygardos prokuratūra, prašydama panaikinti Drąsos kelio partijos kandidačių N.Venckienės ir jos tetos Audronės Skučienės imunitetą.

Prokurorai siekia atlikti "su jomis susijusius procesinius veiksmus ir užbaigti ikiteisminius tyrimus įstatymų nustatyta tvarka".

Prokurorai teigia surinkę pakankamai duomenų, kad galėtų pateikti N.Venckienei ir A.Skučienei įtarimus dėl trukdymo antstolio veiklai, nepagarbos teismui ir teismo sprendimo nevykdymo.

Kėdainių rajono apylinkės teismas praėjusių metų gruodžio 16-ąją nusprendė N.Venckienės mirusio brolio Drąsiaus Kedžio ir jo sugyventinės Laimutės Stankūnaitės dukrą, kurią globojo N.Venckienė, perduoti motinai. Sprendimas, pasitelkus dideles policijos pajėgas, įvykdytas šių metų gegužės 17-ąją.

Pagal Seimo rinkimų įstatymą, visi kandidatai į Seimo narius nuo jų paskelbimo dienos įgyja teisinį imunitetą iki rinkimų pabaigos. Jį panaikinti gali tik VRK.

Seimo rinkimai vyks spalio 14 dieną.