Paskutinėmis vasaromis dienomis Mantas Gvozdas Traupio apylinkių (Anykščių raj.) miškuose ne tik surinko gerą tikrinių baravykų derlių, bet ir aptiko labai retai pasitaikančią gamtos išdaigą - vieną ant kito augančius baravykus.

Beje, labai panašų baravyką Traupio apylinkėse 1999 metais aptiko Haroldas Grilauskas.

Iš kur atsiranda tokie keistuoliai grybai? Ar jie valgomi? Žinoma, kad valgomi. O grybų anomalijos atsiranda nuo mechaninių grybų pažeidimų, nes grybų vaisiakūniai auga nepaprastai sparčiai ir jų formos pažeidimus gali sukelti net mažiausi pažeidimai. Gali užtekti net menko peliuko dantų grybštelėjimo, kad išaugtų nenormalaus stoto baravykas, o turint galvoje tą faktą, kad grybus pažeidžia ir bakterijos, ir virusai, ir vabzdžiai bei jų vikšrai, suprasime, kad miškuose galima rasti įdomiausios, netaisyklingos formos, kepurėlėmis po du ar daugiau suaugusius grybus.

Tačiau rasti tokius, „dviaukščius" grybus pavyksta ne kiekvienam net ir labai patyrusiam grybautojui.

Ir baravykai lipa vieni kitiems ant galvų / Žygimanto Obelevičiaus nuotr.

GRYNAS.lt skelbia miško ir daržo derliaus nuotraukų konkursą. Gal jums pavyko rasti neįprastų grybų, ar išauginote keistų formų daržoves? Gal tiesiog norėtumėte pasigirti gausiu derliumi ar radybomis? O gal jūsų daržovės tiesiog šiaip gražios? Siųskite nuotraukas į grynas@grynas.lt ir laimėkite puikius prizus.