Lietuvos delegacijoje per žaidynių atidarymo ceremoniją nebuvo golbolo rinktinės, kuri jau ketvirtadienį (11 val. Lietuvos laiku) pradės kovą dėl olimpinių medalių su pirma varžove - Didžiosios Britanijos ekipa.

Per atidarymo paradą į stadioną žengė penki Lietuvos sportininkai sportininkai ir keli treneriai.

Atidarymo spektaklis

Atidarymo spektaklio režisieriai yra Bradley Hemmingsas ir Jenny Sealey. Jie savo kurtame renginyje stengėsi pabrėžti žmogaus galimybių ribas. Šventėje dalyvavo D. Britanijos Ministras Pirmininkas Davidas Cameronas, Londono meras Borisas Johnsonas ir Karališkos šeimos atstovai.

Programa, kurioje dalyvavo 3 tūkst. savanorių, tai buvo kalbų, himnų, paradų, vėliavų ir ugnies šventės junginys. Nuolat skambėjo žaidynių šūkiai: „drąsa, ryžtas, įkvėpimas ir lygybė“.

Viskas prasidėjo fejerverkų lietumi, vėliau buvo vaidinamos istorinės scenos, dalyvaujant anglų literatūros ir istorijos veikėjams. Dainą atliekant 430 žmonių chorui pasirodė Karalienė Elžbieta II. Šįkart ji pasirodė paprastai, o ne parašiutu, kaip per Londono žaidynių atidarymą. Nuskambėjus D. Britanijos himnui 22.53 val. prasidėjo komandų paradas.

Afganistano, Tanzanijos, Žaliojo Kyšulio salų, Peru ir Laoso rinktinės turėjo vos po 1 sportininką. Didžiausia buvo D. Britanijos delegacija - 288 žmonės. Gausios Kinijos, JAV, Rusijos, Australijos, Prancūzijos, Ukrainos, Vokietijos ir Ispanijos komandos. Pavyzdžiui, Belgijos vėliavnešį lydėjo šuo vedlys, papuoštas nacionalinių spalvų šaliku.

00:06 min. Lietuvos laiku arenoje pasirodė 100-oji pagal eilę - Maroko rinktinė. Vėliau 25-erių metų bėgikas Oscaras Pistorius nešė Pietų Afrikos vėliavą. Paskutiniu momentu iš žaidynių dėl lėšų trūkumo pasitraukė Malavis ir Botsvana.

Pasibaigus paradui 01:09 val., atletus sveikino Londono olimpinių žaidynių organizacinio komiteto vadovas Sebastianas Coe Tarptautinio parolimpinio komiteto prezidentas Seras Philipas Cravenas.

01.13 val. Elžbieta II paskelbė parolimpines žaidynes atidarytomis ir Londono dangų vėl nušvietė fejerverkai. Netrukus britų krepšinio vežimėliuose komandos atstovai pristatė olimpinę vėliavą, kurią pakėlė kariškiai.

Tada prisiekė sportininkai (Liz Johnson), treneriai (Davidas Hunteris) ir teisėjai (Richardas Allcroftas). Visa tai buvo lydima improvizuotais vaidinimais ir muzikos kūriniais.

Olimpinio deglo estafetė, kurios trasos ilgis buvo 148 km ir truko 24 val. finišavo stadione. 01:56 val. Jūrų pėstininkas Joe Townsendas plieniniu lynu iš Orbitos bokšto, esančio šalia stadiono, nusileido su deglu į areną.

Olimpinės ugnies estafetę perima aklas futbolininkas Davidas Clarke'as, o po jo - pirma britų parolimpinė čempionė Margaret Maughan. Ji ir uždega olimpinį aukurą. 02:05 val. vėl virš olimpinio parko kyla fejerverkai ir stadione pasirodo visi 3,250 atidarymo šou dalyvių.

Atidarymo ceremoniją arenoje stebėjo net 80 tūkstančių žmonių.

Lietuviai tikisi 2-3 medalių

Didžiausios lietuvių viltys Londone siejamos su golbolo (aklųjų riedulio) rinktine (Sauliumi Leonavičiumi, Genriku Pavliukianecu, Mariumi Ziboliu, Arvydu Juchna, Nerijumi Montvydu ir Mantu Panovu), šuolininke į tolį Ramune Adomaitiene ir Mindaugu Biliumi, dalyvausiančiu dvejose – disko metimo ir rutulio stūmimo – rungtyse.

Mūsų šalies olimpinėje delegacijoje taip pat dar yra plaukikas Kęstutis Skučas ir rūtulio stūmikė Irena Perminienė.

Lietuvos parolimpiečių pasiekimai

Nuo 1992-ų parolimpinėse žaidynėse dalyvaujantys lietuviai be medalių negrįždavo niekada. Barselonoje (1992 metais) vos 4 mūsų sportininkai laimėjo 7 medalius, Atlantoje (1996) 9 sportininkai – 11 medalių, Sidnėjuje (2000) 17 sportininkų – 3 medalius, Atėnuose (2004) – 20 sportininkų – 7 medalius, o Pekine (2008) 26 sportininkai – 2 medalius.

Iš viso Lietuvos parolimpiečiai yra iškovoję 4 aukso, 11 sidabro ir 15 bronzos medalių. Parolimpinėse žaidynėse dalyvauja sportininkai su fizine ir regėjimo negalia.

„Būtų žiauru, jei iš Londono grįžtume be medalių. Mes vežame gerus sportininkus ir mūsų tikrai nedžiugina 30-a ar net 6-a vieta. Turistų į žaidynes stengiamės nevežti“, - sakė Lietuvos parolimpinio komiteto (LPOK) prezidentas Vytautas Kvietkauskas.

LPOK yra savarankiška Lietuvos Respublikos neįgaliųjų sporto organizacija, vadovaujanti ir koordinuojanti parolimpinį judėjimą Lietuvoje. Lietuvos parolimpinis komitetas įkurtas 1990 m. sausio 26 d.

Žaidynių ištakos - prieš 64-erius metus

Parolimpinių žaidynių ištakomis tapo prieš 64-erius metus (1948) Stoke Mandeville'io ligoninėje pietų Anglijoje surengtos žaidynės, kuriose dalyvavo 16 sužeistų Antro pasaulinio karo veteranų. Pirma parolimpiada dar po 12 metų surengta Romoje.

Nuo 1992 metų parolimpinės žaidynės yra susietos su olimpinėmis žaidynėmis ir vyksta lygiai po trijų savaičių pasibaigus olimpinėms žaidynėms tuose pačiuose miestuose ir tose pačiose sporto arenose.
Žaidynėse Londone dalyvaus 4,2 tūkst. neįgaliųjų sportininkų. 2008 metais Pekine jų buvo daugiau kaip 3,9 tūkst.

Pranešama, kad jau parduoti visi bilietai į parolimpines plaukimo ir atletikos varžybas. Skelbiama, kad tai jau sėkmingiausios parolimpinės žaidynės istorijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)