Maistas – naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip baltymai, riebalai bei angliavandeniai, šaltinis. Jame taip pat yra vitaminų ir mikroelementų. Priklausomai nuo maistinių medžiagų sudėties gali keistis vaiko elgesys.

Pirmiausia, alkanas vaikas nenustygs vietoje, negalės susikaupti, bus dirglus. Persivalgęs vaikas jaus mieguistumą, kuris trukdys susikaupti mokymosi procese. Jeigu maiste nuolat stinga būtinų maistinių medžiagų, vaiką apims apatija, jis bus išsiblaškęs.

Nuo ko priklauso vaiko energingumas

Manoma, kad vaiko energingumas priklauso nuo mitybos kokybės ir per parą gaunamo riebalų, angliavandenių bei riebalų kiekio. Vis dėlto, jeigu vaikas valgo per mažai daržovių ir vaisių, dėl susidariusio vitaminų ir mikroelementų deficito gali pablogėti kitų maistinių medžiagų įsisavinimas. Tokiais atvejais mamos nesupranta, kas vyksta: vaikas valgo lyg ir neblogai, tačiau yra liesas ir bejėgis.

Žmogaus galvos smegenys – tai organas, kuriam reikia daugiausiai energijos ir maistinių medžiagų. Pasikeitus mitybai keičiasi ir smegenų biochemija, kinta impulsų perdavimas nervų kanalais. Tuo pačiu keičiasi ir atmintis, dėmesys, mąstymo greitis. Galvos smegenims idealiai tinka maistas, kuriame gausu baltymų, angliavandenių bei riebalų. Smegenų veiklą pabloginti gali ir vitaminų trūkumas.

Kokie patiekalai patinka vaikams

Žinojimas, kokie produktai yra naudingi, ir mokėjimas paruošti skanius bei mitybos požiūriu teisingus patiekalus ne visada išgelbėja nuo maistinių medžiagų deficito. Taip nutinka dėl paprasčiausios priežasties — vaikas atsisako valgyti. Gali būti, kad vaikas neturi apetito dėl to, kad nuolat pervargsta mokykloje.

Nepamirškime ir to, kad dauguma vaikų paprasčiausiai nemėgsta naudingiausių produktų: varškės, brokolių, špinatų ir panašiai. Užtat mielai renkasi kenksmingus produktus su „tuščiomis kalorijomis“: gazuotus gėrimus, bulvių traškučius, saldumynus.

Dietologai rekomenduoja pasitelkti fantaziją ruošiant naudingus patiekalus. Stenkitės, kad maistas atrodytų gražiai. Atkreipkite dėmesį net į popierių, į kurį vyniojate vaikui sumuštinį — ryškus ir gražus įpakavimas sukels didesnį vaiko susidomėjimą turiniu nei įprastas polietileno maišelis.

Jeigu paruošėte salotas, apibarstykite jas smulkintais riešutais ir tarkuotu sūriu. Jeigu norite, kad vaikas suvalgytų varškės, paskaninkite ją šviežių vaisių gabalėliais. Jeigu turite plakimo indą, galite paeksperimentuoti su vitaminų kokteiliais. Arba paruoškite tirštą trintų vaisių ir daržovių kokteilį, pagardintą jogurtu.

Pasitelkite fantaziją ir suteikite savo patiekalams pavadinimus. Vaikas tikrai norės paragauti tropinių Robinzono Kruzo salotų ar stebuklingo Hario Poterio kokteilio. Vaikams patinka neįprasti patiekalai su neįprasta istorija.

Dauguma mūsų dirbame biuruose, o vaikus matome (ir pamaitiname) tik rytais ir vakarais. Visą likusį laiką vaikas būna mokykloje (kurioje labai paprasta nevalgyti arba nesuvalgyti pietų) arba namuose vienas (tokiu atveju gauna nurodymą pasišildyti ką nors „iš to puodo“). O tai, deja, nesuteikia daug vilčių išugdyti teisingus mitybos įpročius, būtinus augančiam organizmui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)