Šiuo metu jokiai politinei jėgai nepriklausanti R. Budbergytė jau anksčiau neslėpė, kad sovietmečiu priklausė Lietuvos komunistų partijai. Jos teigimu, anuomet į Komunistų partiją "stojo visi".

Narystės Komunistų partijoje teisininkė kartu su dauguma kolegų Socialinės apsaugos ministerijoje atsisakė 1990 metais. "Buvau labai jauna, o partijoje buvau labai trumpai, todėl nieko ypatingo negalėjau nuveikti", - tikino pretendentė į valstybės kontrolierius.

R. Budbergytė taip pat patikino nebuvusi įrašyta į KGB rezervą. "Kaip mes tuomet sakydavome, Teisės fakultete besimokančios merginos buvo "medsestry graždanskoi oborony (civilinės saugos medicinos seserys - ELTA)", - prisiminė teisininkė.

Dar kartą paprašyta pakomentuoti savo santykius su sovietų saugumo tarnyba, R. Budbergytė ėmė juoktis ir pakartojo tuo metu buvusi labai jauna.

R. Budbergytė, prisistatydama parlamentarams, negailėjo pagyrų Valstybės kontrolės veiklai. "Ilgą laiką dirbdama valstybės tarnyboje, turėjau galimybę stebėti Valstybės kontrolės raidą ir dalyvauti kuriant vidaus audito sistemą. Manau, kad Valstybės kontrolės sistemoje padaryta nepaprastai didelė pažanga per pastaruosius metus, pereinant nuo revizijos, nuo baudimo prie šiuolaikinio valstybinio audito", - tvirtino teisininkė.

Tačiau ji atsisakė vertinti dabartinio valstybės kontrolieriaus Jono Liaučiaus veiklą, pasiteisinusi, kad neturi "jokios moralinės teisės ir pareigos".

Anot R. Budbergytės, siekiant užtikrinti skaidrų Europos Sąjungos ir Lietuvos valstybės biudžeto lėšų panaudojimą, būtina sustiprinti finansinio ir veiklos audito blokų sąveiką. "Viešasis valdymas turi būti pertvarkytas taip, kad jis būtų orientuotas į rezultatus, o ne į išlaidų panaudojimą", - teigė kandidatė.

Be to, jos manymu, Valstybės kontrolė galėtų atlikti formuojamo būsimųjų metų biudžeto išlaidų auditą.

Kandidatė parlamentarus patikino turėsianti pakankamai tvirtybės atsilaikyti prieš politikų įtaką priimant sprendimus.

Teisininkės kandidatūrą į Valstybės kontrolės vadovus Seimui pateikė prezidentas Valdas Adamkus, pasirinkęs ją iš keturių pretendentų. Per pastarąsias kelias savaites V. Adamkus taip pat buvo susitikęs su buvusiu ilgamečiu Interpolo Lietuvos biuro vadovu Aurelijumi Racevičiumi, buvusiu teisingumo ministru Vytautu Markevičiumi ir ministro pirmininko Algirdo Brazausko siūlytu eksparlamentaru socialdemokratu Juozu Bernatoniu.

Pasak prezidento patarėjos Tomos Birmontienės, rinkdamasis kandidatą V. Adamkus vadovavosi tik valstybės interesais. "Valstybės kontrolieriaus pareigos susijusios su tam tikromis charakterio savybėmis ir žiniomis. R. Budbergytės teisininkės patirtis, patirtis valstybės tarnyboje ir būdo savybės leis jai geriausiai eiti šias pareigas", - pabrėžė patarėja.