Kaip skelbta TV3 išplatintame pranešime, trečiadienio vakarą Kristupo Krivicko vedamoje laidoje „Akistata“ bus parodyti visi vaizdo įrašuose įamžinti mažosios mergaitės liudijimai, kurie esą pripažinti kaip įrodymai baudžiamojoje byloje. Pranešimas spaudai pavadintas „Mažoji mergaitė: „Mama viską matė ir liepė tylėti“.

„Iki šiol visoms televizijoms ir visai žiniasklaidai buvo draudžiama rodyti mažosios mergaitės liudijimus. Skandalingai pagarsėjęs teisėjas Vitalijus Kondratjevas 2010 metų liepos 16-ąją buvo priėmęs nutartį ir uždraudęs viešinti mergaitės atvaizdą. Žiniasklaida už viešinimą buvo persekiojama ir baudžiama. Tačiau dabar nutartis jau nebegalioja, todėl „Akistata“ turi visą juridinę teisę visiems Lietuvos žmonėms pateikti svarbiausius įrodymus pedofilijos byloje“, – teigta pranešime.

Žadėta parodyti ne tik visą D. Kedžio filmuotą dukrelės liudijimą, bet ir antstolio Valdo Zubino šių metų sausio 9 dieną 10.30 val. atliktą faktinių aplinkybių konstatavimą. Jo metu buvo nufilmuoti mažosios mergaitės parodymai, kuriuose ji neva aiškiai argumentuoja, kodėl bijo ir nenori gyventi su mama Laimute Stankūnaite.

DELFI primena, kad Neringos Venckienės pakviestas antstolis filmavo ir apklausė mergaitę be vaiko teisių gynėjų. Vaiko teisių apsaugos kontrolierė E. Žiobienė tuomet teigė, kad mergaitė globėjos namuose taip traumuojama.

E.Žiobienė: pažeidžiamas mergaitės privatus gyvenimas

„Bet kuriuo atveju, tai yra privačios informacijos viešinimas. Sakiau ir sakysiu tą patį: šalys gali bylinėtis teisme, pateikti įvairiausius įrodymus, bet vaiko privatumo, vaiko teisių apsauga turi būti. Tai mergaitei reikės gyventi čia ir tarp mūsų visų. Televizija nėra ta vieta, kur turėtų būti viešinamas jos privatus gyvenimas“, – išgirdusi apie televizijos planus, DELFI sakė E. Žiobienė.

Pasak E. Žiobienės, nusikaltimus tiria teismai ir ne žurnalistai atlieka teisėjų vaidmenį. Ji aiškina, kad žiniasklaidai viešinant tokią medžiagą, pažeidžiamas mergaitės privatus gyvenimas. Ateityje ji turės eiti į mokyklą, bendrauti su kitais vaikais, būti tarp žmonių.

„Vėliau galime sulaukti patyčių ir kitų dalykų. Čia yra suaugusių žmonių tarpusavio santykių aiškinimasis, kitaip nepavadinčiau. Pasakyčiau dar – jei tai yra iš globėjos (N. Venckienės - DELFI) gaunama informacija, tai globėjos pareiga apsaugoti mergaitės privatų gyvenimą, bet jokiu būdu neviešinti ir pažeisti pačiai globėjai savo globojamo vaiko teisių“, – sakė vaiko teisių apsaugos kontrolierė.

P.Subačius: tai vargiai suderinama su įstatymais ir žurnalistine etika

„Apskritai tokius liudijimus rodyti, nesvarbu, kokia forma, nepriimtina pagal etiką. Kiek jie nepriimtini pagal įstatymą – kol neparodyta, niekas negali spręsti. Bet kad tai vargiai ar yra normalu ir vargiai suderinama ir su įstatymais, ir su žurnalistine etika – tokia mintis iškart kyla“, – situaciją komentavo Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) pirmininkas Paulius Subačius.

Sužinojusi apie TV3 planus, LRTK „Äkistatos“ klausimą svarstė trečiadienio posėdyje. Konstatuota, kad anonse nėra jokios naujos medžiagos, už jos rodymą įvairios visuomenės informavimo priemonės jau yra baustos.

Pasak P. Subačiaus, Lietuvoje nėra cenzūros, dėl to iš principo visos žiniasklaidą reguliuojančios institucijos negali iš anksto ko nors uždrausti rodyti. Iki laidos parodymo žiniasklaidos priemonei galima tik patarti ar atkreipti jos dėmesį. Tuo metu įvertinti parodytą medžiagą įstatymų atžvilgiu galima tik po parodymo fakto.

„Dėl išplatinto spaudos pranešimo konstatavome tiek, kad jis yra klaidinantis. Pažiūrėjome Kėdainių teismo nutartį, susisiekėme su Kėdainių teismu – teismo sprendimo nutariamojoje dalyje rašoma, kad draudžiama rodyti atvaizdą ir kalbinti mergaitę tol, kol byla nėra išnagrinėta“, – sakė P. Subačius. Kaip žinoma, pedofilijos byla tik pradėta nagrinėti.

Teismas įpareigojęs globėją N. Venckienę ir žurnalistų etikos inspektorę rūpintis, kad teismo nutartis dėl mergaitės atvaizdo nerodymo ir draudimo ją kalbinti žurnalistams būtų vykdoma. Pasak P. Subačiaus, teismo įpareigojimas aiškiai pažeidžiamas televizijai suteikiant antstolio filmuotą medžiagą.

P. Subačius priminė, kad TV3 televizija Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos sprendimu buvo pripažinta neetiška žiniasklaidos priemone. Televizija dėl šio sprendimo iki šiol bylinėjasi teismuose.

LRTK nutarė situaciją dėl „Akistatos“ aiškintis kitos savaitės posėdyje.

Etikos inspektorė: tai netelpa į kultūros ribas, teisinės valstybės rėmus

„TV3 už tai bausta daugybę kartų. Aš tiesiog nebežinau – jeigu jie ryžtasi tokiems dalykams, tai nėra protu suvokiama. Tokius dalykus sunku net komentuoti“, – apie TV3 planus kalbėjo žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė.

Inspektorė priminė Kėdainių teismo nutartį, pagal kurią mergaitės negalima filmuoti ir fotografuoti. Medžiaga, kurią planuoja rodyti televizija, pažeidžia Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymą.

„Tai netelpa į kultūros ribas, teisinės valstybės rėmus. Žurnalistams, prodiuseriams įstatymai turi galioti taip pat kaip ir eiliniams žmonėms. Kažkodėl jie kartais įsivaizduoja kitaip“, – prieš TV3 persigalvojant nerodyti visos medžiagos, kalbėjo Z. Zamžickienė.

Z. Zamžickienė tvirtino, kad K. Krivickas puikiai žino apie gautus įspėjimus dėl Kauno įvykių nušvietimo ir pats kartais atkreipia inspektorės dėmesį dėl kitų televizijų rodomų laidų. „Jeigu iš tikrųjų jie šiandien žada viešinti tai, kas draudžiama įstatymais, trūksta žodžių. Tada jau Lietuvos radijo ir televizijos komisija turi stipriai sureaguoti, jie turi dideles galimybes skirti baudas, ko aš negaliu“, – kalbėjo inspektorė.

D.Radzevičius: būtų labai gaila, jei vaiko sąskaita televizija didinasi reitingą

Lietuvos žurnalistų sąjungos (LŽS) pirmininkas Dainius Radzevičius prieš rodant laidą pirmiausia patarė jos rengėjams pažiūrėti į Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos kodeksą ir atskirti viešą interesą turinčią informaciją nuo tos, kuri tik tenkina skaitytojų, klausytojų arba žiūrovų smalsumą.

LŽS pirmininkas ragino nepamiršti, kad neigiamas socialinis kontekstas daugiausia žalos gali padaryti pačiam vaikui. „O jei kalbame apie naudą, tiesiog tegul įvertina, kokią naudą vaikas, apie kurį kalbame, gaus iš tokios laidos. Mano asmenine nuomone, naudos gali gauti tik pati televizija susikurdama didesnį reitingą. Vaikui, akivaizdu, tokia laida tiesioginės naudos išeinant iš šios probleminės situacijos, susitvarkant savo gyvenimą, gaunant socialinę aplinką, kurioje niekas iš jos nesityčiotų dėl to, kad ji, tarkime, buvo nukentėjusi byloje – kol kas tokios naudos nematau“, – kalbėjo D. Radzevičius.

D. Radzevičius sako, kad šiuo atveju cenzūros nereikia išradinėti – demokratinėje valstybėje kiekvienas turi prisiimti atsakomybę už savo veiksmus.

„Nelabai suprantu, kokį viešąjį interesą skelbia toks parodymas. O juolab jei tai dar buvo išspausdinta pranešimo spaudai forma. Pranešimas spaudai – savireklama ir viešieji ryšiai. Tad jei tai yra tik savireklama ir viešieji ryšiai, būtų labai gaila, kad vaiko sąskaita televizija didina sau reitingą“, – aiškino D. Radzevičius.

LŽS pirmininkas atkreipė dėmesį, kad K. Krivicko laidos pristatomos kaip jo „požiūrio laidos“. „Požiūrio laidose demonstruoti vaiką, pagrįsti K. Krivicko požiūrį, mano galva, būtų tiesiog negarbinga elgtis iš principo“, – sakė D. Radzevičius.

TV3: nusprendėme atsisakyti kai kurios medžiagos

Iš DELFI sužinojusi apie aprašytų institucijų reiškiamą kritiką, TV3 pranešė nusprendusi atsisakyti kai kurios prieštaringai vertinamos medžiagos.

„Atsižvelgdami į institucijų reiškiamą kritiką laidos rengėjai „TV PRO media“ dar kartą atidžiai peržiūrėjo laidą ir nusprendė atsisakyti kai kurios prieštaringai vertinamos medžiagos. Tačiau laidos rengėjai nori pabrėžti, kad šios laidos tikslas kaip tik ir yra ginti mergaitės teises ir interesus siekiant, kad nepasikartotų šių metų kovo 23-iosios tragedija Garliavoje, o pedofilijos byloje būtų atsakyta į visus klausimus“, – televizijos atsakyme cituojamas TV3 programų direktorius Jurgis Jefremovas.

19.40 val. numatyta laida eteryje nepasirodė. Televizija bėgančia eilute informavo esanti priversta nerodyti žadėtos laidos. Žiūrovams pasiūlyta praėjusios savaitės „Akistata“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)