Vos viena naktis ant švelnaus slystančio šilko privers pakeisti išankstinę skeptišką nuomonę: jokio statinio krūvio, nesuvelti plaukai ir nėra nuo gulėjimo ant pagalvės įsispraudusių raukšlių skruostuose. Viskas atrodo netgi per daug gerai?

Manhatano dermatologė Francesca Fusco teigia, esą šilkas yra toks švelnus, kad jis nepalieka ant jūsų veido raukšlių žymių: "Nuo jo oda nesudirgs, nes šilkas nekelia alerginių reakcijų. Šilkas nesugeria drėgmės, todėl jis neištrauks iš jūsų veido drėgmės ar senėjimo procesus stabdančio kremo“.

Šilkas dažniausiai yra atsparus pelėsiams, grybeliui bei dulkių erkutėms.
Tinkamai prižiūrima – cheminio valymo būdu ar plaunant rankomis – šilko patalynė gali tarnauti daugelį metų.

Anot F.Fusco, šilkas padės per naktį išsaugoti plaukų formą, nepaversdamas jų košmariškai beprasmišku kaltūnu, kadangi jūsų plaukai šilku slys (kitaip nei susidūrę su medvilne), jie nesusivels.

Spėjama, kad šilke esančios amino rūgštys perduoda proteinus odai bei plaukams. Leidinys „The British Journal of Dermatology“ išspausdino tyrimą, kuriuo buvo įrodyta, kad šilkinių drabužių dėvėjimas padeda nuraminti egzema sergančių vaikų odą.

Kaip byloja kinų legenda, šilkas buvo atrastas apie 3000 metus prieš Kristų. Šis nuopelnas priklauso princesei Hsi-Ling-Shi, kuri buvo imperatoriaus Huang Ti žmona. Sode sėdėdama po šilkmedžiu ji gėrė arbatą. Į jos puodelį įkrito šilkverpių vikšras ir ją sužavėjo spindintys kokono siūlai. Valgomosiomis lazdelėmis ištraukusi jį iš gėrimo imperatoriaus žmona nurodė savo tarnams iš šių siūlų išausti audinį. Taip gimė paslaptis, kuri ilgus metus buvo kruopščiai saugoma. Daugiau nei du tūkstantmečius šilkas buvo imperatorių ir kitų garbingų asmenų privilegija, o šilkverpių vikšrų gabenimas iš Kinijos buvo uždraustas ir už tai grėsė mirties bausmė. Laimei, tai jau praeityje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją