Anot medikų, vidutinis maitinimo krūtimi laikas – viso labo keturi su puse mėnesių. O reikėtų ne mažiau nei metų, todėl net papildomų maisto produktų vartojimas nereiškia, kad galima atsisakyti maitinimo krūtimi.

Motinos pienas – nepaprastas ir nepakeičiamas produktas. Net labiausiai subalansuotas geriausios sudėties pieno mišinukas – ne daugiau nei surogatas. Pieno mišinuko sudėtis negali visiškai sutapti su krūties pieno sudėtimi. Be to, kiekvienos moters pienas subalansuotas būtent jos vaikui. Pieno sudėtis keičiasi sulig vaiko amžiumi, ir net per dieną tam tikru metu skiriasi baltymų, riebalų ir angliavandenių kiekis.

Rytiniame piene daugiau angliavandenių – mažyliui prieš akis visa diena, ir jam reikia energijos. Dieną su motinos pienu vaikas gauna baltymų – tai organizmo statybinė medžiaga. Vakare, kad miegas būtų ramus, gaunama „riebi“ pieno porcija.

Rūpintis pienu reikia pradėti dar tada, kai moteris tik ruošiasi tapti mama. Daugelis moterų bijo sustorėti nėštumo metu, ir išties - valgyti už du nereikia, tačiau svarbiausia nepersistengti, juk vaisiaus raidai reikia galybės medžiagų, ir jei būsimoji mama save apribos, vaisiui vis tiek atiteks jo dalis, o štai moters organizmas reikiamų produktų negaus. Dėl to po gimdymo gali kilti problemų dėl pieno.

Nėščios moters mityba turi būti visavertė, maiste turi būti gausu vitaminų ir mikroelementų. Nereikėtų riboti mėsos ir žuvies – gyvuliniai baltymai turi sudaryti ne mažiau nei 60% viso kasdienio baltymų raciono. Jokios dietos nėščiai moteriai netinka.

Valgykite kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Juose – būtini mineralai ir vitaminai: B1, B2, C, E, karotinas.

Esti trys kritiniai maitinimo krūtimi etapai: 3-10 diena po vaiko gimimo, 20-30 diena ir 3 mėnuo. Šiomis dienomis vyksta hormoninės pertvarkos motinos organizme ir krūties pieno sekrecijai kyla ypatingas pavojus. Ką daryti?

Prisiminkite fitoterapiją. Beje, pradėti ją reikia dar prieš tai, kai suprantate, jog pieno jums katastrofiškai trūksta. Kaip nuspėti, kad tai įvyks? Paprasčiausia, jei jums buvo problemų su ankstesniu vaiku. Jei tai pirmas vaikas, paklauskite giminaičių: jei jūsų mamai, vyresniajai seseriai ar pusseserei buvo problemų su maitinimu, tai jau paskata pasirūpinti žolelėmis.

Taip pat reikėtų sunerimti, jei prieš nėštumą sunkiai sirgote, persirgote lytinių organų ligomis, nėštumo metu arba prieš gimdymą nervinotės.

Augalų, padedančių atkurti normalią laktaciją, gan daug: tai salotos, ridikai, krapai, kmynai, dilgėlė, miško riešutai, pienės, melisa, raudonėlis, pankolis, anyžius. Juos galima vartoti natūralius, tarkime, salotas ar miško riešutus. Tuos, kurie parduodami džiovinti, galima užvirinti.

Gerti nuovirą reikia taip: arbatinį šaukštelį susmulkintų salotos, kmyno, krapų, anyžių, pankolio sėklų užpilkite stikline verdančio vandens, atvėsus vandeniui gerkite po du valgomuosius šaukštus šešis kartus per dieną. Puiki priemonė – morkos. Jose yra beta karotino, labai naudingo maitinančioms krūtimi. Sutrinkite morkas ir du valgomuosius šaukštus dėkite į stiklinę pieno. Tokių kokteilių reikia išgerti tris per dieną.

Jei lauke vasara, galima pasigaminti labai naudingą gėrimą: ridikų sultis su medumi. Pusei stiklinės ridiko sulčių – valgomasis šaukštas medaus. Šią pusę stiklinės reikia išgerti per dieną.

Nevenkite žolelių arbatų. Paimkite aštuonias dalis įprastos arbatos ir sumaišykite su dviem dalimis melisos arba raudonėlio, dilgėlės. Galima užvirti arbatą ir su šių žolių mišiniu. Gerti reikia kaip įprastą arbatą. Galima ragauti su riestainiais. O geriausia – su duona, kurioje yra kmynų.

Be to, nėštumo metu reikia stengtis gyventi sveikai, daugiau vaikščioti gryname ore ir vengti streso. Stenkitės neperšalti ir saugokitės chroniškų ligų paūmėjimų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)