Vyras atsisakė prisistatyti pareigūnams, todėl buvo nuvežtas į Vilniaus 3 policijos komisariatą. Ten paaiškėjo, kad tai Vilniaus apygardos teismo teisėjas Zenonas Birštonas. Pasak komisariato pareigūnų, teisėjas atrodė akivaizdžiai girtas. Bet patikrinus alkoholio matuokliu paaiškėjo, kad teisėjo girtumas - lengvas (0,56 promilės).

Tačiau vaizdo įraše teisėjas atrodo daug girtesnis: vedamas teismo laiptais jis nugriuvo, o išėjęs į lauką svirduliavo, jį filmuojantį operatorių išvadino „šūdo gabalu“, keikėsi rusiškais keiksmažodžiais, svirduliavo, jį reikėjo prilaikyti.

Policija medžiagą apie darbo metu neblaivų teisėją perduos Teisėjų tarybai.

Pirminiais duomenimis, trečiadienio rytą Vilniaus apygardos teisme įvyko incidentas, kuriame dalyvavo nesibaigiančiais skundais dėl pareigūnų, kaimynų ir t.t. garsėjantis, nuolat dėl ko nors besibylinėjantis vilnietis Renatas Kačinauskas. Kilus incidentui Z. Birštoną išvedė bendradarbis, o R. Kačinauskas išbėgo į gatvę ir ten buvusiems patruliams pranešė, kad girtas teisėjas ketina vairuoti.

Priešpiet į Vilniaus 3 policijos komisariatą atvyko Vilniaus apygardos teismo darbuotojas. Jis atvežė Z. Birštono asmens tapatybės dokumentus.

Apie 12.30 val. Z.Birštoną iš komisariato išvežė policijos automobilis užtamsintais langais.

Trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje Vilniaus apygardos teismo pirmininkas A. Šumskas sakė, kad Z. Birštonas nušalintas nuo pareigų, trečiadienį jam įskaityta pravaikšta. Dėl teisėjo kaltės trečiadienį neįvyko 5 teismo posėdžiai.

Z. Birštonas girtas į policiją pateko jau ne pirmą kartą. 2007-ųjų birželį, naktį, jis buvo pristatytas į komisariatą, nes patruliai jį aptiko gatvėje sunkiai besiorientuojantį aplinkoje, pasak pareigūnų, teisėjas "sunkiai judėjo".

A. Šumskas sakė, jog po to įvykio Z. Birštonas nė karto nesukėlęs įtarimų dėl girtumo. Pirmininkas teigė manęs, kad Z. Birštonui tai buvusi gera pamoka. Dabar jo poelgį svarstys Teisėjų etikos ir drausmės komisija.

Trečiadienį 10 val. Z. Birštonas turėjo nagrinėti R. Kačinausko baudžiamąją bylą dėl pasipriešinimo policijai. Kaltinamasis žurnalistams pasakojo, jog apie 10 val. užėjo į teisėjo kabinetą pasiteirauti, ar įvyks posėdis. Kabinete tvyrojęs alkoholio kvapas, teisėjas, apsivilkęs mantiją, sėdėjo prie stalo, ant kurio buvusi taurelė. Z. Birštonas ėmęs keiktis, koneveikti kaltinamąjį. Kilo konfliktas.

Netrukus į kabinetą atėjo A. Šumskas su dar vienu teismo darbuotoju. Pirmininkas liepė Z. Birštonui nusivilkti mantiją. R. Kačinauskas tvirtina, kad kolegos norėję Z. Birštoną išvežti į namus. Bet netrukus atvyko jo pakviesti vieno leidinio žurnalistai, kuriuos Z. Birštonas, nepaisydamas įjungtos vaizdo kameros, irgi išplūdo jau išėjęs į lauką. Paskui teisėjas bandė pabučiuoti žurnalistę.

Artūras Šumskas