Pavyzdžiui, vaivorai gali sugrąžinti pusiausvyrą, pagerinti atmintį. Spanguolės naikina bakterijas ir apsaugo nuo infekcijų. Brokoliai apsaugo nuo prostatos vėžio vyrus, kurie yra rizikos grupėje.

Kaip pasinaudoti šiomis žiniomis: saugančius nuo senėjimo produktus išduoda jų spalva. Tamsiai žali brokoliai ir lapiniai kopūstai; oranžiniai moliūgai, saldžiosios bulvės ir mangai; violetinės vynuogės; raudonos, mėlynos ir purpurinės uogos – visa tai ir maistas, ir vaistas.

Mitybos specialistai sako, kad geriausia rinktis „visas vaivorykštės spalvas“, renkantis ryškiaspalvius produktus ir vengiant blyškių bei bespalvių. Pateikiame trumpą spalvų gidą: raudona – likopenas, oranžinė/geltona – karotinoidai, žalia – lutenas ir chlorofilas, mėlyna/purpurinė – antocianinai.

Išimtis: baltose daržovėse, tokiose kaip česnakai ir svogūnai, taip pat yra svarbių fitochemikalų. Be to, brokoliuose, žiediniuose kopūstuose ir Briuselio kopūstuose yra medžiagų, apsaugančių nuo vėžio; žaliose lapinėse daržovėse, kaip kad špinatai, gausu folatų, apsaugančių širdį ir užkertančių kelią apsigimimams bei žarnyno vėžiui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją