Pavyzdžiui, vaivorai gali sugrąžinti pusiausvyrą, pagerinti atmintį. Spanguolės naikina bakterijas ir apsaugo nuo infekcijų. Brokoliai apsaugo nuo prostatos vėžio vyrus, kurie yra rizikos grupėje.
Kaip pasinaudoti šiomis žiniomis: saugančius nuo senėjimo produktus išduoda jų spalva. Tamsiai žali brokoliai ir lapiniai kopūstai; oranžiniai moliūgai, saldžiosios bulvės ir mangai; violetinės vynuogės; raudonos, mėlynos ir purpurinės uogos – visa tai ir maistas, ir vaistas.
Mitybos specialistai sako, kad geriausia rinktis „visas vaivorykštės spalvas“, renkantis ryškiaspalvius produktus ir vengiant blyškių bei bespalvių. Pateikiame trumpą spalvų gidą: raudona – likopenas, oranžinė/geltona – karotinoidai, žalia – lutenas ir chlorofilas, mėlyna/purpurinė – antocianinai.
Išimtis: baltose daržovėse, tokiose kaip česnakai ir svogūnai, taip pat yra svarbių fitochemikalų. Be to, brokoliuose, žiediniuose kopūstuose ir Briuselio kopūstuose yra medžiagų, apsaugančių nuo vėžio; žaliose lapinėse daržovėse, kaip kad špinatai, gausu folatų, apsaugančių širdį ir užkertančių kelią apsigimimams bei žarnyno vėžiui.