"Mes suėmėme įtariamąjį, kai tik jis buvo mums perduotas", - sakė Okinavos policijos atstovas spaudai. Šis veiksmas užbaigė savaitę rusenusius nesutarimus, augant vietos gyventojų nepasitenkinimui sprendimo vilkinimu bei Japonijos vyriausybei įspėjus apie galimą žalą šalių santykiams, jei tokia padėtis dar užsitęstų.

Kiek anksčiau, penktadienį, naujasis JAV ambasadorius Japonijoje Howardas Bakeris (Hovardas Beikeris) pranešė, jog Jungtinės Valstijos sutiko perduoti kariškį Japonijos policijai, kai gavo garantijas, kad jo atžvilgiu bus užtikrintas deramas elgesys.

"Aš ką tik susitikau su užsienio reikalų ministre (Makiko) Tanaka ir suteikiau jai informaciją, jog mano vyriausybė yra pasirengusi perduoti vyresnįjį štabo seržantą (Timothy) Woodlandą (Timotį Vudlendą) areštuoti iki bus pateikti kaltinimai, kaip liepos 2 dieną pareikalavo Japonijos vyriausybė", - pareiškė jis Užsienio reikalų ministerijoje.

24 metų JAV kariškį Okinavos policija įtaria praėjusį penktadienį šioje pietinėje Japonijos saloje išžaginus 19 metų merginą. Iki šiol jis buvo sulaikytas ir Japonijos policijos apklausiamas Okinavoje įsikūrusioje JAV karinių oro pajėgų Kadenos bazėje, kur ir tarnavo. T.Woodlandas kol kas neigia padaręs kokį nors nusikaltimą ir kaltinimai jam kol kas nėra pateikti.

Pagal susitarimus, reguliuojančius JAV karinių pajėgų buvimą Japonijoje, JAV kariniai vadai neprivalo perduoti nusikaltimais įtariamus kariškius, kol Japonijos prokurorai nepateikia jiems kaltinimų. Tai tik antras kartas, kai JAV pajėgos Japonijoje perduoda savo kariškį Japonijos teisėsaugininkams iki jam bus pateikti kaltinimai.