Nors Latvijoje jau buvo nagrinėtos kelios bylos dėl pedagogų smurto, ši byla itin didelės apimties. Policija paprašė prokuratūrą pradėti ne tik buvusio specialiosios internatinės mokyklos mokytojo Olego Lisionoko, bet dar devynių šios mokyklos pedagogų baudžiamąjį persekiojimą.

Taip pat ketinama patraukti baudžiamojon atsakomybėn ir buvusį mokyklos direktorių, kuris šių pareigų neteko tik nustačius pažeidimus šiame internate.

O.Lisionoko baudžiamojoje byloje yra epizodų apie nepilnametės auklėtinės išžaginimą, ūkinės veiklos pažeidimus, tvirkinamuosius veiksmus su auklėtiniais, sakė vyresnioji prokurorė Malda Kristovska.

Prokuratūros pateiktame kaltinime sakoma, kad nuo jo veiksmų nukentėjo 23 auklėtiniai, fiziškai ir moraliai priklausomi nuo pedagogo. Nuo 1997 metų O.Lisionokas sistemingai mušė, žemino auklėtinius, tyčiojosi iš jų, plūdo necenzūriniais žodžiais žinodamas, kad vaikai yra sutrikusios psichikos.

Nukentėjusių vaikų amžius - nuo 8 iki 15 metų.

Prokuratūros parengtame kaltinime surinkta šiurpių faktų apie pedagogo veiksmus - jis sunkiais batais spardydavo pabėgusių ir vėliau grįžusių auklėtinių galvas, pusnuogius išvarydavo į apsnigtą kiemą, už nedidelius prasižengimus mušdavo vaikus gumine žarna, o iš valgyklos duonos riekę pavogusį berniuką čiupo už gerklės ir galva trenkė į duris. Iš internato pabėgę moksleiviai buvo apspardyti mokyklos koridoriuje.

Pasak kaltintojų, nuo pedagogo smurto nukentėjo su kitais žmonėmis nemokantys bendrauti vaikai, kuriems diagnozuoti sunkūs protinės veiklos sutrikimai.

2000 metų rugpjūtį jis raičiojo grindimis ir sumušė 8-metį berniuką, sergantį oligofrenija. Pedagogas panaudojo smurtą prieš į aplinką neadekvačiai reaguojantį vaiką vien už tai, kad šis per garsiai paleido muziką.

Kraslavos vyresnioji prokurorė išreiškė viltį, kad teismui pavyks įrodyti visus inkriminuojamus epizodus. "Tikiuosi, kad išteisinamojo sprendimo jokiu būdu nebus", - sakė M.Kristovska. Byla perduota Kraslavos rajono teismui. Kada ji bus nagrinėjama, kol kas nežinoma.