Skiriamos dvi arterinių hipertenzijų rūšys:

·Pirminė hipertenzija. Ja serga daugiau kaip 90 % sergančiųjų AH. Jos priežastys nėra žinomos, o padidėjęs kraujo spaudimas yra pagrindinis simptomas.

Pirminės AH rizikos veiksniai:

1) nekeičiami : a) genetika (kuri lemia lemia 30–60 % AH), b) amžius (jei 55 m. amžiaus žmogaus arterinis kraujo spaudimas (AKS) yra normalus, AH rizika per likusį gyvenimą išauga iki 90 %), c) rasė (juodaodžių AKS didesnis nei baltųjų);

2) šalinami (koreguojami) : rūkymas, antsvoris, nutukimas, gausus riebaus, sūraus maisto, alkoholio vartojimas, pasyvus gyvenimo būdas, nervinė įtampa, naktinis darbas.

·Antrinė hipertenzija. Jos priežastys yra nustatytos. Tai ligos, dėl kurių padidėja arterinis kraujo spaudimas (inkstų, skydliaukės ir kitų ligų).

Deja, ligos priežastį nustatyti pasiseka toli gražu ne visada. Pačioje pradžioje hipertenzija labai dažnai nesukelia jokių simptomų – žmogus gali visiškai nieko nejausti. Pavojingiausiai yra tai, kad dauguma žmonių nežino, kad jų kraujospūdis padidėjęs, o jeigu ir žino, tai nesigydo dėl gana geros savijautos.

Skundai paprastai atsiranda tik tuomet, kai negrįžtamai pažeidžiama širdis, kraujagyslės ir kiti organai. Dėl šios priežasties ir yra paplitęs neoficialus hipertenzijos pavadinimas – „nebylioji žudikė“.

Pagrindiniai rizikos veiksniai, kurie skatina arterinės hipertenzijos vystymąsi, yra:

·Paveldėjimas;
·Amžius – serga vyresni negu 35 metų amžiaus
·Nutukimas;
·Rūkymas;
·Maistas (gausus druskos, riebalų vartojimas, mažas kalio vartojimas);
·Alkoholis;
·Stresas, nerimas, baimė;
·Mažas fizinis aktyvumas;

Arterinės hipertenzijos gydymas

Pirmiausia turi būti koreguojamas gyvenimo būdas – tai druskos ribojimas, nutukimo, mitybos korekcija, fizinis aktyvumas bei žalingų įpročių atsisakymas.

Rekomenduojama:

·Nerūkyti. Rūkymas pasunkina hipertenziją ir yra vienas svarbiausių jaunesnių nei 65 m. amžiaus žmonių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių.

·Nevartoti alkoholio. Jeigu to nepavyksta padaryti, bent jau sumažinti jo vartojimą. Alkoholio išgerti ne daugiau negu 20-30 ml etanolio (300 ml vyno arba 700 ml alaus) per dieną. Moterims bei mažo svorio vyrams suvartoti ne daugiau negu 15 ml etanolio.

·Mažinti kūno svorį. Siekti, kad kūno masės indeksas (KMI) būtų mažesnis negu 25. Ypač tai svarbu žmonėms, kurie serga cukriniu diabetu, bei kurių kraujyje yra padidėjęs cholesterolio kiekis.

·Riboti druskos vartojimą. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja suvartoti ne daugiau kaip 6 g druskos per dieną. Stengtis nesūdyti jau pagaminto maisto. Lietuvos gyventojai per dieną suvartoja net 18 g druskos.

·Daryti vidutinio intensyvumo dinaminius fizinius pratimus 50-60 min. per dieną, 3 ar 4 kartus per savaitę.

Kai kuriems žmonėms užtenka tik pakeisti gyvenseną, kad kraujo spaudimas taptų normalus. Kitiems, ypač sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, papildomai prireikia vartoti vaistų (medikamentinis gydymo būdas). Paskirtus vaistus reikia visada vartoti tiksliai pagal gydytojo nurodymus.

Kodėl reikia gydyti arterinę hipertenziją?

Arterinės hipertenzijos gydymas padeda sumažinti sergamumą ir mirštamumą nuo ligų, susijusių su padidėjusiu arteriniu kraujospūdžiu, ypač insulto, išeminės širdies ligos (IŠL) bei inkstų ligų. Pastovi arterinės hipertenzijos korekcija padeda išvengti sunkių šios ligos komplikacijų.

Pagrindinis principas - nuolat palaikyti optimalų kraujospūdį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją