„Su vaikų darželiais yra didžiulių problemų. Vaikų darželių prieinamumas labai menkas, ypač didesniuose miestuose. Ir Vilniuje, ir kituose didesniuose miestuose patekti į vaikų darželį – milžiniška problema“, - po susitikimo žurnalistams teigė prezidentės atstovas spaudai Linas Balsys.

Prezidentė pabrėžė, kad kartu užkoduota ir korupcijos problema. „Ne paslaptis, kad dažnai tėveliai, norėdami, kad jų vaikas patektų į darželį, arba iš jų reikalaujama, arba patys priversti elgtis ne taip, kaip derėtų“, - sakė L. Balsys.

Pasak L. Balsio, prezidentė kelia idėją, kad galėtų būti steigiami dienos centrai, gali būti paprastinama privačių darželių kūrimo tvarka. „Žmonės, kurie nori, gali, moka dirbti su vaikais - kad jiems būtų sudarytos deramos sąlygos galbūt net savo privačiuose namuose turėti nedideles vaikučių grupeles – galbūt draugų, pažįstamų. Kad tai būtų legalu, oficialu, mokant mokesčius“, - šalies vadovės siūlymus komentavo L. Balsys.

Darželius siūlo steigti ir biuruose

G. Steponavičius aiškino, kad dar metų pradžioje imtasi sisteminių pastangų didinant tėvų pasirinkimą ir prieinamumą ikimokykliniame ugdyme – supaprastintos higienos normos, nuo Naujųjų įvedamas 4 val. ikimokyklinis krepšelis – bus finansuojamos tiek savivaldybių, tiek privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

Kaip problemą G. Steponavičius įvardijo ir nepakankamą ikimokyklinio ugdymo įvairovę. Jis žadėjo ruoštis į talką tiems, kurie siūlys įvairias, supaprastintas ikimokyklinio ugdymo modulių formas.

„Mano supratimu, čia per artimiausius metus dvejus tokiomis pastangomis būtų dalis nelegalių darželių ištraukta į dienos šviesą ir, be abejo, gerokai padidintas prieinamumas“, - kalbėjo ministras.

G.Steponavičius teigia pradėjęs dialogą su Aplinkos ministerija dėl pastatų paskirties keitimo. „Pavyzdžiui, Vilniuje, Perkūnkiemyje stovi biuro komercinės paskirties pastatai tušti, juose pirmame aukšte laisvai, be jokių problemų, Švedijos ar kitų šalių patirtimi remiantis, galėtų veikti darželiai be papildomų valstybės investicijų“, - teigė G. Steponavičius.

G.Steponavičius mano, kad su kyšiais darželiuose galima kovoti per pasiūlos didinimą. Tai esą pats tiesiausias kelias.

Šiuo metu Lietuvoje lanko darželius 56 proc. ikimokyklinio amžiaus vaikų. Miestuose tokių vaikų per 75 proc., kaime - tik per 20 proc. Ypač daug prašymų į darželius nepatenkinama Vilniuje ir Kaune.