Trečiadienį bendrame NSGK ir Užsienio reikalų komiteto posėdyje buvo svarstoma Lietuvos veiklos Afganistane strategija 2009-2013 m. Diskusija vyko už uždarų durų - pasak A. Anušausko, viešu dokumentas taps, kai jį patvirtins Vyriausybė. Ministrų kabinetas taip pat turės parengti konkrečių priemonių, kaip įgyvendinti strategiją, planą.

Kaip žurnalistams sakė komiteto vadovas, strategijoje kalbama apie kariškių ir civilių dalyvavimą PAG veikloje, vystomojo bendradarbiavimo projektų įgyvendinimą, galimas grėsmes, laukiamus rezultatus. Kompleksinė karinės ir civilinės veiklos šioje valstybėje strategija buvo parengta sumažinus finansavimą - Vyriausybė buvo paprašyta išskirti esmines veiklos kryptis.

Seimas yra davęs mandatą siųsti karius į Afganistaną iki 2010 m. pabaigos, vėliau turės iš naujo apsispręsti dėl dalyvavimo misijoje. Strategijoje teigiama, kad „nuoseklus dalyvavimas iki 2013 m. pabaigos turėtų išlikti".

„Ateitis priklausys nuo partnerių pozicijos, - teigė A. Anušauskas. - Lietuva nėra šalis, kuri atėjo į Afganistaną savarankiškai. Turės būti priimamas bendras sprendimas. (...) Pagal visus tarptautinės bendruomenės, Jungtinių Valstijų lūkesčius, iki 2013 m. situacija Afganistane turėtų būti stabilizuota tiek, kad vietos valdžia būtų pajėgi kontroliuoti situaciją šalyje savarankiškai. Dėl to didelė reikšmė skiriama Afganistano nacionalinio asugumo pajėgų apmokymui, kad jie patys būtų pajėgūs vykdyti valdžios funkcijas."

A. Anušausko žodžiais, situacija Goro provincijoje priklausys, be kita ko, nuo centrinės Kabulo valdžios požiūrio - ar bus įvesta nacionalinė armija į provinciją, kur kol kas veikia tik policijos pajėgos, ar bus padidintas finansavimas, mat šis regionas yra vienas skurdžiausių šalyje. Jei kitos šalys, kurios prisideda prie Lietuvos vadovaujamos PAG veiklos, nuspręstų išvesti kad ir nedideles savo pajėgas ar nutraukti civilinius projektus, tai esą apsunkintų grupės veiklą.

Birželį Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijos pripažino, kad užklupus sunkmečiui Lietuva nebegali vykdyti visų savo įsipareigojimų Afganistane. Šiemet vystomojo bendradarbiavimo projektamsGoro provincijoje biudžete buvo skirti 3 mln. Lt, nors per dvejus metu esą reikėtų maždaug 88 mln. Lt. Karinės struktūros išlaikymui šiemet skiriama 43,6 mln. Lt.

Nors PAG finansavimas buvo gerokai apkarpytas, A. Anušauskas patikino, kad kol kas nesvarstoma galimybė Lietuvai išvesti savo karius iš Afganistano, net jei finansinė situacija negerės. Tačiau, anot jo, prie PAG veiklos galėtų prisidėti ir kitos institucijos, ne vien minėtos dvi ministerijos.

Iš viso PAG dirba 150 mūsų Lietuvos piliečių. Prie jos veiklos jau prisideda ir amerikiečiai, kroatai, ukrainiečiai, gruzinai, danai, tačiau dalyvių skaičių siekiama išplėsti. „Jau pritraukėme Japonijos dalyvavimą. Šiuo metu kalbamės su Jungtiniais Arabų Emyratais, Azerbaidžanu, Kazachstanu. Jie rodo susidomėjimą ir svarsto galimybę paremti konkrečius socialinius, edukacinius sveikatos apsaugos projektus", - neseniai po susitikimo su Afganistano Goro provincijos gubernatoriumi Sayedu Mohammadu Iqbal Munibu sakė užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas.

Pasak A. Anušausko, „Lietuva nepajėgi visko apžioti - vyksta derybos, kad kitos valstybės tam tikrą indėlį duotų". Kokius konkrečiai objektus būtų galima statyti ar įrengti, turėtų būti numatyta priemonių plane. „Afganistano reikalai yra bendri", - pažymėjo NSGK pirmininkas, paminėdamas tokią daugeliui aktualią problemą, kaip narkotikų tranzitas, mat nors Gore aguonos neauginamos, šis regionas yra tapęs opiatų tranzito koridoriumi.

Goro provincijos atkūrimo projektams Lietuva nuo 2006 m. skyrė 11,6 mln. Lt, JAV - 20 mln. dolerių, Japonija, šiemet jau suteikusi 2 mln. dolerių paramą, numato skirti dar pusę šios sumos. Per trejus metus kartu buvo pastatyta 19 nedidelių molinių mokyklų, kuriose mokosi apie 4 tūkst. vaikų, kartu su donorais Lietuva prisidėjo statydama 3 mikrohidroelektrines. Be to, yra parengtos Čichirano oro uosto ir miesto gatvių bei ligoninės rekonstrukcijos studijos ir techniniai brėžiniai, vaikų dienos centro - globos namų projektas.