Atsakymas:
Jeigu Jūsų turtas nėra naudojamas individualioje veikloje, tai jį pardavus iš gautos sumos gali būti atimama turto įsigijimo kaina ir sumokėti komisinis atlyginimas, mokesčiai, rinkliavos, susiję su to turto pardavimu. Individuali veikla – tai savarankiška veikla, kuria verčiantis siekiama gauti pajamų ar kitokios ekonominės naudos per tęstinį laikotarpį:

1) savarankiška bet kokio pobūdžio komercinė arba gamybinė veikla, įskaitant tą, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą;

2) savarankiška kūryba, profesinė ir kita panašaus pobūdžio savarankiška veikla, įskaitant tą, kuria verčiamasi turint verslo liudijimą;

3) savarankiška sporto veikla;

4) savarankiška atlikėjo veikla.

Turto įsigijimo kainai priskiriamos išlaidos, patirtos įsigyjant turtą, įskaitant sumokėtus komisinius atlyginimus bei mokesčius, rinkliavas, susijusius su šio turto įsigijimu, taip pat savo ar sutuoktinio lėšomis (įskaitant tam tikslui pasiskolintų lėšų sugrąžintą dalį) atlikto turto rekonstravimo išlaidos. Leidžiama atimti tik tas sumas, kurios pagrindžiamos dokumentais, turinčiais visus Lietuvos Respublikos buhalterinės apskaitos įstatyme ir kituose teisės aktuose numatytus privalomus apskaitos dokumentų rekvizitus, ir, jei dokumentų blankams Lietuvos Respublikos Vyriausybė yra nustačiusi atitinkamus reikalavimus, – atitinkančiais keliamus reikalavimus, ir (arba) galiojančiais sandoriais, ir (arba) užsienio vienetų bei gyventojų surašytais dokumentais, jei iš šių dokumentų galima nustatyti ūkinės operacijos turinį. Mokesčių, rinkliavų sumokėjimas turi būti pagrįstas šių sumų sumokėjimą patvirtinančiais atitinkamais dokumentais.

Jeigu Jūs savo butą (naudojamą ne individualioje veikloje) parduotumėte praėjus ne mažiau nei trejiems metams po jo įsigijimo, bet kurios pajamos, gautos už butą, būtų neapmokestinamos pajamų mokesčių visai. Ne individualios veiklos turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos, gautos pardavus ar kitaip perleidus nuosavybėn nekilnojamąjį daiktą, esantį Lietuvoje, jeigu jis įsigytas anksčiau negu prieš trejus metus iki šio daikto pardavimo, yra laikomos neapmokestinamomis pajamomis.

Gyventojų pajamų mokestis yra mokamas į valstybės biudžetą, o informaciją apie mokesčių mokėjimo tvarką Jums suteiks Valstybinė mokesčių inspekcija, jeigu Jūs paskambinsite ir pasiteirausite.

Pateikta informacija yra bendro pobūdžio, ja neturi būti remiamasi kaip galutine teisine nuomone, oficialia konsultacija ar patarimu. Už straipsnių, komentarų, konsultacijų panaudojimą atsakingas pats paslaugos vartotojas.

Šaltinis
Advokatų kontora "Zabiela, Zabielaitė ir partneriai"
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją