Irano branduolinės energetikos agentūros vadovas Gholamreza Aqazadeh (Golamreza Akazadė) prieš tai paskelbė, kad jo šalis ketina pradėti perdirbti uraną savosios branduolinės energetikos programos reikmėms.

Tarptautines branduolinės ginkluotės neplatinimo sutartis pasirašęs Iranas tvirtina, kad jo branduolinė programa yra išimtinai taikios paskirties. Jis pakvietė JT inspektorius vėliau šį mėnesį atvykti į Iraną patikrinti jo branduolinių objektų.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Richardas Boucheris (Ričardas Baučeris) pareiškė, - "Mes tebesame labai rimtai susirūpinę, kad Iranas gali naudoti savo neva taikią branduolinę programą... kaip pretekstą branduolinių ginklų programai plėtoti".

"Ambicingas ir brangiai atsieinantis Irano siekis sukurti išbaigtą branduolinio kuro ciklą turi prasmę tik tuomet, jeigu juo siekiama padėti branduolinių ginklų programai", - sakė R.Boucheris per kasdienę trumpą spaudos konferenciją.

Kad uraną būtų galima panaudoti, jis yra sodrinamas. Branduoliniam kurui naudojamas mažai sodrintas, o branduolinių bombų gamybai - labai sodrintas uranas.

Jungtinių Tautų ir Europos Sąjungos (ES) atstovai ragino Iraną pasirašyti griežtą protokolą, leidžiantį Vienoje įsikūrusiai TATENA atlikti nuodugnesnes inspekcijas, apie kurias iš anksto beveik nebūtų įspėjama.