Pernai Pagėgių rinktinės pareigūnai buvo sulaikę 195 tūkst. kontrabandinių cigarečių pakelių.

Pirmadienį beveik 29 tūkst. pakelių cigarečių pasieniečiai aptiko Nemuno pakrantėje, o daugiau nei 62 tūkst. pakelių rūkalų mikroautobusu atgabeno į VSAT pareigūnų pasalą Tauragės rajone pakliuvęs šiaulietis, pranešė VSAT.

Dalis rūkalų, supakuotų į dėžes, plūduriavo Nemune atsiradusiose ledų properšose. Į įvykio vietą iškviestas motorinės pasieniečių valties ekipažas vandenyje "sužvejojo" dar 8 tūkst. 600 pakelių cigarečių "Prima" su Rusijos banderolėmis.

Rusijos pasieniečiai informavo, kad savo pusėje rado upėje plūduriuojančius tris plaustelius, kuriais galėjo būti pergabenta kontrabanda.

Esant šiltesniems orams, Nemuno pakrantėse ištirpo ledai, o upės vagoje atsirado nemažai properšų.

Tokiais gamtos reiškiniais bando pasinaudoti kontrabandininkai - į savadarbius plaustus ar valtis sukrovę kontrabandines prekes, jie įvairiais būdais mėgina tokius "karavanus" perplukdyti ar pertempti ledu į Lietuvos teritoriją.

Minėtas kontrabandinis krovinys buvo sulaikytas šalia Pagėgių savivaldybės Bitėnų kaimo.

Ši vieta yra ypač kontrabandininkų pamėgta ir geografiškai patogi jiems vykdyti savo neteisėtą veiklą. Čia yra susiaurėjusi Nemuno vaga, patogus paslėpti ir kontrabandą krauti krantas.

Siekdama užtikrinti minėto pažeidžiamo būsimosios išorinės Europos Sąjungos (ES) sienos ruožo apsaugą, VSAT planavo ties Rambyno kalnu statyti stebėjimo bokštą ar kitą sienos stebėjimo įrangą.

Tam priešinasi Rambyno regioninio parko direkcija, esą stebėjimo bokštas trukdys čia perintiems gandrams.

Pirmadienį į VSAT Pagėgių rinktinės pareigūnų surengtą pasalą Tauragės rajone pateko 25 metų šiaulietis, mikroautobusu atgabenęs daugiau kaip 62 tūkst. pakelių kontrabandinių rūkalų.

Pasieniečių operatyvininkai turėjo informacijos, kad į Tauragės rajone esantį Griežpelkių kaimą, už 15-kos kilometrų nuo Lietuvos ir Rusijos sienos, gali būti mėginam atgabenti kontrabandos krovinį.

Kaime surengę pasalą, į pavakarę pasieniečiai sulaikė į vienos sodybos kiemą įvažiuojantį krovininį mikroautobusą "Fiat Ducato". Jo bagažinėje pareigūnai rado 62 tūkst. 700 pakelių Rusijoje pagamintų cigarečių "Prima", "Dukat", "Bond", "Magna" bei "Saint George".

Manoma, kad dalis kontrabandinių rūkalų į Lietuvą pateko vandens keliu - plukdant Nemunu iš Rusijos, kita dalis - supirkta iš į Lietuvą per Panemunės pasienio kontrolės punktą vykusių asmenų, kurie cigaretes paprastai gabena leistinais kiekiais.

Sulaikymo metu sodybos šeimininkės nebuvo, todėl kontrabandą gabenęs šiaulietis greičiausiai čia užsuko tik kaip į tarpinę stotelę ar laikiną sandėlį.

Mikroautobusą vairavęs šiaulietis dviem paroms uždarytas į Šilutės rajono policijos komisariato areštinę.

Pagėgių rinktinės operatyvininkai dėl neteisėto akcizu apmokestinamų prekių gabenimo iškėlė baudžiamąją bylą. Turimais duomenimis, žemesnės klasės cigarečių be filtro pakelis Kaliningrado sityje kainuoja 30-35 centus. Kontrabanda atgabentas į Lietuvą pasienio kaimuose jis parduodamas už 60-80 centų. Cigarečių su filtru pakelis Rusijoje kainuoja 60-70 centų, kontrabanda atgabentas į Lietuvą - maždaug litą.