Savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Palucko įsakymu, esą dėl prastai atliekamo darbo, 54 metų seniūno pareigos pažemintos iki vyresniojo specialisto, sumažinta jo kategorija, o pats konservatorius iš prestižiniu vadinamo Antakalnio išsiųstas dirbti į Žirmūnus.

A.Vaitkų seniūno poste laiko tik nedarbingumo pažymėjimas, kurio galiojimas baigiasi šiandien. Jeigu medikai nedarbingumo termino nepratęs, pabaigęs sirgti tarnautojas bus priverstas seniūno pareigas perleisti pavaduotojui Jonui Novikevičiui. Posto konservatorius lengvai atiduoti neketina ir galvoja kreiptis į teismą.

Nedarbingumo pažymėjimas, pasak paties A.Vaikaus, jam suteiktas dėl padidėjusio kraujospūdžio. Širdies veikla besiskundžiantis seniūnas tikino prasčiau pasijutęs iškart po tarnautojų vertinimo komisijos verdikto.

„Nemalonu, kai komisija svarsto. Žmogus juk ne robotas. Susijaudinau, kraujospūdis ir pakilo“, – guodėsi seniūnas.

Seniūnui skaudžiausia dėl to, kad komisijos išsakyti kaltinimai nepagrįsti, o metamas priekaištas, kad iš tūkstančio gyventojų raštų jis neatsakęs į 27 – net absurdiškas. Vienas pavyzdžių – raštas iš prezidentūros, kurio A.Vaitkus tikina akyse neregėjęs ir kuris buvęs skirtas savivaldybės administracijai. Konservatorius tikino, kad į raštus, kurie adresuoti ne jam, atsakyti negalįs.

Susargdino konservatorius

Konservatorius A.Vaitkus įsitikinęs, kad iš seniūno posto jis verčiamas tik dėl politinių motyvų. Nors nuo parėjusių metų seniūnai laikomi nebe politinio pasitikėjimo asmenimis, o valstybės tarnautojais, esą valdančioji koalicija su tuo susitaikyti negali ir nori seniūnijose matyti sau lojalius žmones.

Jo nuomone, turėtų kristi ir likusių dviejų konservatorių galvos: Karoliniškių seniūnės Violetos Gedminaitės ir Vilkpėdės rajonui vadovaujančio Mindaugo Kuncaičio.

V.Gedminaitė kaltinama nesugebanti vadovauti seniūnijai.

„Sulaukėme krūvos bendruomenės prašymų jos neatleisti, bet negalima ignoruoti to, kad ji nesugeba tinkamai atlikti pareigų. Ji, kaip moteris, nuoširdi, gera, bet vadovauja prastai“, – tikino G.Paluckas.

Beje, abu savivaldybės neigiamai įvertinti seniūnai kaip ir A.Vaitkus vaduojasi iš ligų. Nė vienas jų neatvyko į komisijos posėdį, nes turi nedarbingumo pažymėjimus. Karoliniškėms vadovaujanti V.Gedminaitė po dvi savaites kankinusios pūliuojančios anginos tik vakar pasirodė darbe. Širdies negalavimais besiskundžiantis Vilkpėdės seniūnas M.Kuncaitis gydosi namie. Jo nedarbingumo pažymėjimas galioti baigia rytoj ir nežinia, ar bus pratęstas.

M.Kuncaitis dienraščiui guodėsi prasčiau pasijutęs dėl neteisingų savivaldybės išvadų. Esą jos neatitinka realybės, o kaltinimas nekompetencija yra gana abstraktus. Mat konkrečių priekaištų savivaldybės administracija taip ir nenurodė.

A.Zuoko komanda apsigynė

Iš 7 neigiamai įvertintų seniūnų dviem pavyko apsiginti prieš tarnautojų vertinimo komisijos narius, vieno likimas dar nesvarstytas ir tik vienas perkeltas į žemesnes pareigas. Visi jie – Artūro Zuoko vadovaujamos Liberalų ir centro sąjungos nariai.

Poste išsilaikyti pavyko Viršuliškių seniūnui Viliui Pusčiui. G.Palucko tikinimu, šio tarnautojo darbo trūkumai paveldėti iš buvusio seniūno, todėl neigiamai vertinti V.Pusčių būtų neteisinga.

Senosiose pareigose liko ir Šeškinės seniūnas Liudvikas Lajauskas, jis į komisijos posėdį atėjo pasiruošęs geriau nei bet kuris studentas egzaminui. L.Lajauskas dokumentais įrodė, kad Šeškinės seniūnijoje tvarkosi gana ūkiškai. Geriausias įrodymas – Vilniaus tvarkingiausių seniūnijų konkurse pelnyta trečia vieta, šūsnys pagyrimų ir diplomų.

Justiniškių seniūno Petro Ivoškio veiklos komisija dar nesvarstė, nes šis trečiadienį stojo prieš teismą dėl neteisėto ginklų ir šaudmenų laikymo. Atsižvelgiant į tai, koks bus teismo sprendimas, P.Ivoškis gali būti išvis atleistas iš valstybės tarnybos. O kol vyksta teismas, jam G.Paluckas siūlys pereiti į seniūno pavaduotojo pareigas.

Iš liberalcentristų vienintelis Fabijoniškių seniūnas Vytautas Kirsnys paskirtas į žemesnes pareigas, dabar jis – Karoliniškių seniūnės pavaduotojas.

Siūlo baigti politikuoti

Pirmasis seniūnų darbą įvertinęs savivaldybės administracijos direktorius G.Paluckas neigė sprendimą priėmęs dėl politinių motyvų. Esą seniūnas – ne politinio pasitikėjimo asmuo, todėl negalima atleisti tik dėl to, kad jis priklauso kitai partijai. Nelogiška be rimtos priežasties atleisti seniūną. Mat jis gali kreiptis į teismą, o ten ir išaiškėtų, kad atleista buvo neteisėtai.

„Atvirai sakau, aš nežinau, kurie iš jų yra konservatoriai, o kurie – liberalcentristai. Beje, nėra Vilniuje nė vieno seniūno, kuris priklausytų valdančiosios koalicijos partijoms. Jeigu būtų – galbūt ir galėtumėte pavadinti tai seniūnijų politiniu valymu“, – tvirtino G.Paluckas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Ministerija suerzino mokyklas

Centrinio knygyno įkurtuvės – be kavinės

Gražuolės karūna – dešimtokei