DELFI kalbintų bendrovių atstovai sako, kad šios srities pardavimo vadybininkams keliami maždaug tokie patys reikalavimai kaip ir kitų sričių
vadybininkams.

Tačiau turintys teisinių žinių apie NT registravimą, pirkimą, teismus, susijusius su NT pirkimu ir pardavimu turės vertingą pranašumą, nes tenka sudarinėti sutartis ir atstovauti įmonei teismuose.

Anot darbo paieškos ir karjeros portalo „Manager.lt“ vadovas Aro Mileškos, jei kandidatai tokių žinių neturi, pirmus du mėnesius jie mokosi įmonėje.

Personalo atrankos UAB „Simplika“ personalo atrankų konsultantė Laura Mančiakaitytė DELFI sako, kad NT rinkos specialistus Lietuvoje rengia tik keletas mokymo įstaigų, tad NT rinkos bumui šiek tiek aprimus, jaučiamas NT vadybininkų poreikis.

„Prieš keletą metų susidomėjimas darbo pasiūlymais NT srityje buvo gerokai didesnis, kandidatai siūlomą vietą vertindavo kaip perspektyvų darbą su geru uždarbiu. Pastaruoju metu NT rinka gyvena laukimo akimirkomis, taigi ir kandidatai gana pasyviai dalyvauja darbo konkursuose“, – dėsto ji.

Specialistai atkreipia dėmesį, kad didėjant konkurencijai tarp NT agentūrų, jaučiama didelė darbuotojų kaita ir susiduriama su personalo trūkumu. Dažnai darbuotojai bandomi vilioti iš konkurentų, jiems siūlomos geresnės sąlygos, skatinami mokymais, didesniais komisiniais, karjeros perspektyvomis.

Pašnekovės kolegė Inesa Ruzgaitė DELFI sako stebinti ir darbuotojų „nutekėjimą“ iš NT agentūrų, nes sustojus pardavimams ir padidėjus konkurencijai tarp agentūrų, tampa vis sunkiau rasti pirkėją.

Dabar ypač trūksta patyrusių ir gerų agentų, o ar šios profesijos perspektyvos ir toliau išliks geros, priklauso nuo NT rinkos pokyčių.

„Šiuo metu, manoma, jau yra prasidėjusi panika NT rinkoje, pardavimų apimtys stipriai mažėja, o tai lemia ir vadybininkų atlyginimus. Tačiau NT vadybininkų tikrai nėra per daug. Tai pelninga sritis, darbo jiems netrūks“, – DELFI prognozuoja A. Mileška.

Tuo tarpu finansų ir nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Re&Solution“ administracijos direktorė Eglė Povilėnienė DELFI jaunų ir norinčių dirbti kandidatų pasiūla nesiskundė.

„Jeigu paskelbiame apie darbuotojų poreikį, tai tikrai daug gauname atsiliepimų. Į šias darbo vietas neieškome būtinai žmonių su patirtimi, galvojame, kad gali dirbti jauni, iš kitų sričių ar besimokantys žmonės“, – pasakoja pašnekovė.

Anot E. Povilėnienės, patirtis darbo NT rinkoje laikoma privalumu. Kartu pastebima, kad paskelbus apie laisvą darbo vietą, savo CV siunčia ir kitose NT bendrovėse dirbantys žmonės.

Darbas vakarais, bet dideli komisiniai

NT pardavimo vadybininko darbo diena priklauso nuo kliento norų ir galimybių, tačiau dirbti jiems nebūtinai reikia biure, bendrauti su klientais telefonu galima ir namuose.

„Jiems dažnai tenka dirbti po darbo valandų ir savaitgaliais, kadangi neretai klientai būna iš kitų miestų ir atvažiuoti gali tik savaitgaliais, be to kai kurie klientai gali skirti laiką tik po darbo valandų“, – aiškina „Manager.lt“ vadovas.

Atlygis, anot jo, tradiciškai susideda iš fiksuotos nedidelės dalies ir procentų nuo sudarytų sandorių.

„Nuo įmonės priklauso, kokio dydžio yra fiksuota dalis ir kaip skaičiuojamas bonusas. Šiuo metu patyrusių NT vadybininkų atlyginimai gali būti gerokai didesni nei kitose srityse“, – dėsto pašnekovas.

Tuo tarpu L. Mančiakaitytė sako, kad dažnai NT įmonės neturi net fiksuoto atlyginimo darbuotojams – visą atlyginimą darbuotojas turi užsidirbti pats, apmokamas tik kuras automobiliui ar mobiliojo telefono sąskaitos.

Vidutinis NT pardavimo vadybininko mėnesio atlyginimas „į rankas“ Lt:

VilniujeKauneKlaipėdojeMažesniuose miesteliuose
Pradedantis1500 - 22001200 - 18001400 - 20001000
Patyręs4000 - 170002500 - 120003000 - 150002000 - 8000

Šaltinis: „Manager.lt“, „Simplika“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)