Tačiau Izraelio transporto ministras Ephraimas Sneh pabrėžė, kad Izraelio lėktuvui grėsmė nebuvo iškilusi, ir išreiškė rimtų abejonių dėl to, jog prieš orlaivį galėjo būti surengta ataka. Ukrainos aviacijos ekspertai taip pat abejoja, kad lėktuvas buvo patekęs į apšaudymą raketomis.

Švytėjimą daugiau kaip 10 tūkst. metrų aukštyje penktadienio naktį taip pat matė ir lėktuvo Tu-154, skridusio reisu Odesa - Jekaterinburgas, lakūnas.

Ukrainos gynybos ministerija pranešė, kad Ukraina jokių karinių pratybų, kuriose būtų leidžiamos raketos, nevykdė nuo 2001 metų spalio, kai į virš Juodosios jūros skridusį Rusijos aviakompanijos "Sibir" keleivinį lėktuvą Tu-154 pataikė Ukrainos raketa S-200, paleista per Ukrainos priešlėktuvinės gynybos karinius mokymus Kryme. Per šią katastrofą žuvo 78 žmonės - 66 keleiviai, dauguma - Izraelio piliečiai, ir 12 įgulos narių.

E.Sneh sakė susipažinęs su visomis ketvirtadienį įvykusio incidento smulkmenomis per pokalbį su "El Al" lėktuvo įgulos vadu, kurį jis apibūdino kaip labai patyrusį, kovų užgrūdintą Izraelio oro pajėgų veteraną.

"Nėra jokių abejonių, kad jis matė raketą, kuri sprogo pakankamai dideliu atstumu nuo lėktuvo, - sakė transporto ministras Izraelio armijos radijui. - (Incidento) aplinkybės leidžia manyti, kad ji buvo paleista ne į "El Al" lėktuvą".

Pranešimai apie virš Ukrainos paleistą raketą pasirodė netrukus po incidento Los Andželo oro uoste, kur užpuolikas prie "El Al" bilietų kasos nušovė du žmones ir netrukus pats buvo nukautas šių Izraelio nacionalinių avialinijų saugumo agentų.

Ukrainos gynybos ministerijos atstovas spaudai Konstantinas Chyvrenka sakė, kad Izraelio orlaivio piloto pamatytas blyksnis "galėjo būti bet kas - koks nors gamtos reiškinys, galbūt staigus temperatūros pasikeitimas ar žaibas".

Avialinijų "El Al" vykdomasis direktorius Amosas Shapira Izraelio armijos radijui sakė: "Pilotas pamatė blyksnį... Sublyksėjo už mažiausiai 16-160 kilometrų nuo lėktuvo. Lėktuvui pavojaus nebuvo".

Ukrainos ekspertas, buvęs karo lakūnas, penktadienį sakė netikįs, kad "El Al" lėktuvas buvo patekęs į apšaudymą raketoms virš Dnepropetrovsko, o jo pilotą galėjo suklaidinti optinė apgaulė.

"Jeigu skrydžio aukštis buvo 10 tūkst. metrų, o tai yra norma tokiems skrydžiams, atsitiktinai niekas negalėjo paleisti raketos. Tokias raketas turi tik ginkluotosios pajėgos", - sakė Aleksejus Melnikas.

Jis mano, jog Izraelio lakūnui skrydžio metu dėl nuovargio galėjo kilti iliuzijų ar optinė apgaulė.

Kalbėdamas apie galimas blyksnio priežastis A.Melnikas pareiškė nuomonę, jog jeigu lėktuvui skrendant naktį buvo nors nedidelių debesų, tai galėjo būti paties lėktuvo šviesų atspindys.

"Debesyse taip pat galėjo būti statinės elektros iškrovų, optinę apgaulę galėjo sukelti ir miesto žiburių bei gamyklų šviesų švytėjimas, kuris lakūnui galėjo pasirodyti esantis netoli nuo lėktuvo", - sakė A.Melnikas.

Remiantis Izraelio radijo pranešimu, "El Al" lėktuvo įgulos vadas orlaiviui esant virš Ukrainos, į pietus nuo Dnepropetrovsko, pastebėjo greitai artėjančią prie lėktuvo raketą, po to - ryškų sprogimo blyksnį iš dešinės pusės.

Apie tai, kaip reikalauja instrukcija, lakūnas nedelsdamas pranešė antžeminės tarnybos dispečeriui. Pokalbius užfiksavo lėktuvo savirašiai prietaisai. Orlaivis sėkmingai nutūpė Maskvos oro uoste.