Tuo metu socialiniuose tinkluose turinį kuriantis amerikiečių neuromokslininkas Robertas Love, daugiausia besispecializuojantis alzheimerio ligoje ir jos prevencijoje moksliniais metodais, viename iš savo kurtų vaizdo įrašų paskatino žmones nešvaistyti pinigų 3 vitaminams ir maisto papildams. Vieni jų – beverčiai, kiti – netinkami gerti be gydytojo paskyrimo.

Multivitaminai

„Galbūt daug jūsų su manimi nesutiks, bet pirmiausia tai – multivitaminai”, – dalinosi mokslininkas. Jis paaiškino, kad dauguma parduodamų multivitaminų neturi pakankamų kiekių to, ko jums reikia, tačiau savo sudėtyje talpina daug to, ko jums tiek tikrai nereikia. „Pavyzdžiui, dažnai jie neturi pakankamai magnio, bet turi per daug vario, geležies. Užuot vartoję multivitaminus, pabandykite paversti savo mitybą maistingesne. Žinoma, jei ji – tragiška, multivitaminai gali padėti, bet nepasikliaukite vien tik jais, kai kalba pasisuka apie jums reikalingus vitaminus ir mineralus – visko tiek, kiek reikia, tikrai negausite”, – atskleidė specialistas.

Australijos medikų asociacijos prezidentas Michaelas Gannonas prieš keletą metų yra multivitaminus pavadinęs būdu padaryti žmogaus šlapimą brangiu.

Vitaminai-guminukai

„Daug jūsų juos mėgsta – tai guminukai, dažnai pagaminti su aukštos fruktozės kukurūzų sirupu”, – išskyrė neuromokslininkas. Jis teigė, kad aukštos fruktozės kukurūzų sirupas – kenksmingas. Jis, anot mokslininko, sukelia uždegimus, negana to – trukdo vitaminams ir mineralams įsisavinti. „Vietoje jų vartokite įprastus preparatus arba skystus vitaminus, na, o jei norite guminukų, rinkitės tuos, kurie pagaminti su aliulioze”, – dalijosi jis.

Kaip aiškino dietistas Anthony DiMarino, aliuliozė – tai retas cukrus, kurio natūraliai yra tokiuose vaisiuose kaip figos. Anot jo, šis – apie 70 % tiek saldus, kiek įprastas cukrus. Taigi, kiek mažiau saldus. Manoma, kad ateityje tai bus ypač populiarus saldiklis, kadangi mokslininkai atrado būdą, kaip gaminti jį dideliais kiekiais, o kartu – jis žemo kaloringumo.

Kalcio ir geležies papildai

Daug ką nustebinsiantis punktas – tai kalcio ir geležies papildai. „Daugeliui žmonių šių papildų visai nereikia – nebent išsityrėte ir jums buvo pastebėtas jų trūkumas”, – sako neuromokslininkas. Jis pabrėžia, kad šiuos papildus reikia rinktis tada, kai juos išrašo ar rekomenduoja gydytojas.

„Nors geležies perdozavimas pasitaiko retai, perdozavimo pasekmės gali būti net stipresnės nei jų stoka. Dažniausiai maisto papildų žmonės perdozuoja nesilaikydami rekomendacijų, norėdami kuo greičiau pašalinti tam tikro mineralo ar vitamino trūkumą”, – portalui DELFI yra sakiusi šeimos gydytoja Joana Kleivienė.

Kaip teigiama įvairiuose medicininiuose šaltiniuose, geležies perdozavimas gali sukelti žalą kepenims, pilvo skausmus, vėmimą, viduriavimą, o retais atvejais – net mirtį.

Nekaltas nėra ir kalcio perdozavimas. Jis kraštutiniais atvejais gali pasireikšti žala inkstams, pakilusiu kraujo PH, taip pat sukelti širdies ritmo pakitimus, niežulį, net kaulų skausmą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją