Nakties miego neatstoja

Anot medikės, pastaruoju metu gerokai pasikeitė rekomendacijos, kiek vaikams reikia miegoti per parą. Jei anksčiau būdavo nustatytas konkretus laikas, dabar svarbiausias rodiklis – ne mažiau tiek ir tiek valandų. Ji pateikė konkrečius skaičius, kiek rekomenduojama vaikams miegoti. Nuo 0 iki 3 mėnesių rekomenduojama miegoti 14–17 valandų per parą, bet nemažiau 11 valandų. Kūdikiams 4–11 mėnesių – 12–15 valandų, bet nemažiau nei 10 valandų. 1–2 metų vaikams – 11–14 valandų, bet ne mažiau nei 9 valandų. 3–5 metų – 10–13 valandų, bet nemažiau 8 valandų. 6–13 – 9–11 valandų, bet nemažiau 7. 14–17 – 8–10, bet nemažiau 7.

„Jau įrodyta, kad kiekvieno iš mūsų miego poreikis yra užkoduotas genuose ir gali skirtis. Vienas vaikas gali būti visiškas nemiegalius, o kitas gali miegoti tiek dieną, tiek naktį. Bet rekomendacijų, kad vaikas miegotų nemažiau rekomenduojamos normos, derėtų prisilaikyti. Miegas yra labai svarbus vaiko psichologinei raidai, ilgalaikei atminčiai (gauta informacija dienos metu apdorojama naktinio miego metu) ir neuroendokrinologinei sistemai (daugelis hormonų išsiskiria cirkadiniu ritmu)“, – pasakojo gydytoja.

Gydytoja Rūta Praninskienė
Nakties miegas, ypač pirmoji nakties pusė yra labai svarbi visiems neuroendokrininiams ir biologiniams reiškiniams, tuo metu konsoliduojasi atmintis. O miegas dieną yra paviršutiniškas

Ji supranta, kad išlaikyti tvarkingą miego režimą iki metų ar dvejų nėra taip sudėtinga, kol vaikas yra namuose ir turi režimą. Viskas pasikeičia mažyliui pradėjus lankyti darželį. „Kai vaikas grįžta iš darželio, jam norisi ilgiau pabūti su tėvais, papasakoti savo įspūdžius, todėl nueina miegoti vėliau. Tada normalu, kad sunkiai keliasi, o dienos miegu kompensuoja nakties miegą. Darėme tyrimą, kuris parodė, kad jei vaikai turi griežtą režimą, pietų miego jie gali atsisakyti sulaukę 3–4 metų. Jei jie išsimiega naktį, gali nebenorėti dieną“, – sakė R.Praninskienė.

Anot jos, pietų miegas neatstoja nakties miego ir nėra toks sveikatai būtinas, nes jis nėra toks gilus. „Nakties miegas, ypač pirmoji nakties pusė yra labai svarbi visiems neuroendokrininiams ir biologiniams reiškiniams, tuo metu konsoliduojasi atmintis. O miegas dieną yra paviršutiniškas, jis toks kaip nakties parytinis miegas. Jis nėra sveikatai ypatingai naudingas, nors smegenys ir pailsi“, – tvirtino medikė.

Jei nenori – neguldyti

Jei namuose dar įmanoma išklausyti vaiko poreikių ir neguldyti jo miegoti, darželyje tai nėra taip paprasta. „Grupėje yra apie 20 vaikų, todėl padaryti taip, kad visiems būtų patogu, nežinau, ar įmanoma. Mažiausia žala būtų tuomet, jei vaikai galėtų pasirinkti: vieni eitų miegoti, kiti – ne. Gal galima būtų tiems, kurie neina pogulio, sugalvoti kokią nors veiklą. Nes būna, kad vaikai nenori eiti į darželį vien dėl to, kad nenori pietų miego. Ir taip būna dažniausiai apie 4 metus. Ne veltui daugelis šalių tokio amžiaus vaikų nebemigdo, o pas mus visus guldo, nors jau kuriasi ir kitokio požiūrio darželių. Matyt, per mažai darbuotojų, kad galima būtų atsižvelgti į skirtingus poreikius“, – sakė gydytoja.

Tiesa, ji teigė, kad pietų miego laikas mūsų darželiuose yra tinkamas – tarp 13 ir 14.30. Ji pridūrė, kad atsikelti po pietų miego vaikas turėtų ne vėliau nei likus bent 5–6 valandoms iki nakties miego. Priešingu atveju, paguldyti jį nakčiai taps nemenku iššūkiu.

Anot jos, tėvai patys turėtų matyti, ar jų atžalai reikia pietų miego: jei trimetis pamiega darželyje dvi valandas, o parėjęs neužmiega iki 23 valandos, reiškia, kad jam miego dieną nereikia. Jei šeima turi tvarkingą rėžimą – 20 val. pradeda ruoštis, o 21 val. vaikai jau miega – nakties miego vaikui turėtų užtekti.

Gydytoja Rūta Praninskienė
Jei vaikas nenori pietų miego, neguldykite ir nekankinkite, nebarkite ir nepykite

„Jei vaikas nenori pietų miego, neguldykite ir nekankinkite, nebarkite ir nepykite. Daugelis tėvų pasakoja, kad savaitgaliais vaikai nemiega pietų miego. Bet užtat eina anksčiau nakčiai miegoti. Žinoma, tada anksčiau ir keliasi ryte. Išties geriau yra nemiegoti dieną, o nueiti anksčiau naktį, bet visi supranta, kad tą padaryti praktikoje dažnai būna sudėtinga“, – svarstė medikė.

Jokio televizoriaus ir kitų ekranus turinčių prietaisų prieš miegą

Jei vis tik tėvai guldo vaiką pietų miego, kaip reikėtų tą daryti? „Labai svarbu neturėti jokių asociacijų: jokių sūpimų, pagulėjimų, maitinimų ir pan. Vaikas turi mokytis užmigti pats, nes paskui bus labai sunku atpratinti. Jei jau prigulsite pagulėti, reikės ilgai gulinėti“, – šypsojosi gydytoja. Be to, pietų miegas vaikams neturėtų asocijuotis su ilgu miegojimu, jis turėtų trukti apie pusantros valandos – iki 2 valandų. Tamsa yra svarbesnė nakties miegui. O dieną ji vaikui nėra būtina. Pasak medikės, jei vaikas norės miegoti, jis užmigs bet kokioje situacijoje: lauke, lovoje, vežime.

Kalbant apie nakties miegą ir pasiruošimą jam, gydytoja pabrėžė, kad svarbiausia yra riboti naudojimąsi IT technologijomis. „Pastebėta, kad vaikai, kurie žiūri televizorių ar žaidžia kompiuteriu prieš miegą, sunkiau užmiega ir dažniau prabunda naktį. Ypač neigiamai veikia suaugusiųjų filmai vaikams iki 6 metų. Negalima rodyti jokių – net ir gražių, nes jie dar jų nesupranta. Rekomenduojama porą valandų iki miego nebesinaudoti jokiomis išmaniosiomis technologijomis, o jei jau tenka, pakeisti ekrano spalvą į rusvą, kad būtų kuo mažiau mėlyno apšvietimo“, – rekomendacijomis dalinosi medikė.