Pasak maisto technologės, šiai dienai darželiai padarė didžiulią pažangą, o Lietuvos ikimokyklinės įstaigos turi daug privalumų matinimo srityje.

„Maistas ruošiamas tris kartus per dieną, tas maistas yra daugiausiai tausojantis – virtas, troškintas, gamintas konvekcinėse krosnyse, tai išsaugo maistinę vertę, maistas nėra užterštas kancerogeninėmis medžiagomis, maiste mažiau cukraus, druskos. Yra labai daug tų privalumų, tačiau yra ir trukumų, kuriuos nori išspręsti ugdymo vietos, tarp jų yra maisto švaistymo problema, ne viskas, kas pagaminama, vaikų yra mėgstama“, – kalba R. Bogušienė.

Pasak jos, vis dažniau susiduriama su situacijomis, kuomet mokyklos dar neturi didelės pažangos sveikesnės ir skanesnės mitybos link.

Kaip pastebi maisto technologė, mokyklose vaikai valgo arba pagal valgiaraštį – nemokamo maitinimo pietūs, arba pagal pasirenkamąjį meniu. Būtent tai sudaro skirtingas sąlygas mokinių mitybai.

„Didžioji dalis valgyklų priklauso maitintojams, kurie laimi konkursus viešųjų pirkimų būdu ir ten dalyvaudami jie pateikia savo siūlomą kainą, o ten būtent ir laimi mažiausia kaina. Žinoma, norint turėti kokybišką maitinimą, pagal dabartines maisto produktų kainas, turime į tai atsižvelgti, tačiau jeigu mes kalbame apie maitinimą, kuomet mokslo įstaiga pati organizuoja jį, tai dažnai girdime, kad tų pinigų dar lieka, todėl prašo integruoti į valgiaraščius kokybiškesnius maisto produktus, kaip lašišą, veršieną. Kur yra vaikų maitinimas, ten mes turėtume atsižvelgti į šiuos du dalykus, labai svarbus kainos ir kokybės santykis“, – kalba R. Bogušienė.

Pietūs mokyklos valgykloje

Ji taip pat pastebi, kad mokyklos privalo pasirūpinti alergijas turinčiais vaikais. „Ir iš tikrųjų, šiai dienai turime nemažą problemą – viename darželyje gali būti 5 skritingi valgiaraščiai – vienam vaikučiui be pieno, kitam be pieno ir glitimo, trečiam – be bulvių, turime daug pritaikyti maitinimo. Jeigu jūsų vaikutis turi tokią alergiją, tai žinokite, kad ugdymo įstaiga pasirūpins jūsų mažuoju, bet turite pateikti gydytojo specialią pažymą“, – kalba R. Bogušienė.

Į ką atkreipti dėmesį namuose

Pasak maisto technologės, labai svarbus yra reguliarus valgymas, o pasibaigus vasarai, tėveliams rekomenduojama pasirūpinti, kad vaikai gautų pilnavertiškus pusryčius.

„Tai yra įvairios viso grūdo kruopos ir iš jų pagamintos košės ar kiti patiekalai. Taip pat daržovės, vaisiai, tai yra tie produktai, kurie sudaro mitybos bazę. Jeigu vaikas valgo darželyje ar mokykloje, ten jau pasirūpinama, kad būtų subalansuoti pietūs. Jeigu kalbame apie namų vakarienę, kviesčiau tėvus, grįžus po vasaros, stengtis organizuoti šeimos vakarienę ir formuoti valgymo kultūrą, siekiant to, kad visa šeima dalintųsi įspūdžiais bei valgytų prie bendro stalo“, – kalba R. Bogušienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją